Vrijwilligers helpen met tal van zaken op digitaal gebied.
Vrijwilligers helpen met tal van zaken op digitaal gebied.

Stichtse Vecht Computer Café 20 jaar Vraagbaak in de digitale wereld

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het Stichtse Vecht Computer Café is niet meer weg te denken als vraagbaak voor vooral de oudere inwoners als het gaat om  digitale vraagstukken.

Wat begon in 2002 als Senioren Computer Café SCC onderdeel van het welzijnsprogramma in Breukelen in een kantoor in ‘t Heycop is na 20 jaar uitgegroeid tot een organisatie met spreekuren en cursussen in de bibliotheken in Stichtse Vecht. ‘De digitalisering was toen in opkomst en vooral voor senioren was dat een enorme uitdaging. De behoefte aan kennis en uitleg was groot en het initiatief was een groot succes met veel wachtlijsten,’ aldus de huidige coördinatoren Leo Bloemhard en Tom Bakker, die er nog op wijzen dat het Computer Café nog steeds draait op de vele vrijwilligers. ‘De afgelopen jaren hebben heel veel mensen hun steentje bijgedragen om het Computer Café draaiende te houden. Het is ons wel gelukt om inwoners uit de hele regio iets bij te brengen in al die jaren, van Windows 98 tot iPhone 13.’ Even leek er de klad in te komen met minder inkomsten en een zoektocht naar een goede ruimte, maar dankzij de inzet van het bestuur werd toch een goede oplossing gevonden met een sterke doorstart. Inmiddels is een nauwe samenwerking gegroeid met de bibliotheek Stichtse Vecht met diverse vestigingen in Maarssenbroek, Maarssen-Dorp, Breukelen en Loenen en SeniorWeb. Maar de doelstelling is hetzelfde gebleven, nl. het bevorderen van de digitale vaardigheden van inwoners van de gemeente Stichtse Vecht. ‘En dat lukt nog steeds, we hebben nu ook veel workshops over uiteenlopende onderwerpen en daar is nog steeds vraag naar. Zoals het maken van een echt fotoalbum met de digitale foto’s,’ zegt Herman de Haan, die de publiciteit verzorgt voor het Stichtse Vecht Computer Café. 

Corona was even een lastige tijd, maar nu draait alles weer op volle toeren met ook veel spreekuren in de vestigingen van de bibliotheek. ‘We konden toen ook helpen met de coronapas als app op de mobiele telefoon, dat was voor senioren best lastig. Net als de toenemende digitale overheid. En niet te vergeten cybersecurity en de digitale fraude. Je ziet ook een verandering, inwoners willen steeds meer een een-op-een advies over de mobiele telefoon, tablet of een probleem. Dus een aanbod op maat is nodig,’ zo signaleert Herman de Haan. Op de vraag of er over 20 jaar nog een Stichtse Vecht Computer Café is blijft het even stil aan de tafel met vrijwilligers in de bibliotheek Breukelen. ‘Denk het wel, er komt altijd weer een nieuwe ontwikkeling, waar mensen vragen over hebben en wij blijven laagdrempelig en toegankelijk voor elke inwoner,’ zo is de conclusie. 

Kijk voor het aanbod van het Stichtse Vecht Computer Café op www.bibliotheekavv.nl/oefenen-met-computer.html.

Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws