r Cas Kruidenberg, Jan Willem van der Linden, Mark Klompmaker en Bert van Rossum
r Cas Kruidenberg, Jan Willem van der Linden, Mark Klompmaker en Bert van Rossum Connie Lohuis

STAG Fonds Stichtse Vecht krijgt nieuw bestuur

Nieuws

Door Connie Lohuis

Door 

STICHTSE VECHT > Per 1 april jongstleden heeft het STAG Fonds Stichtse Vecht twee nieuwe bestuursleden. Penningmeester Jan Willem van der Linden heeft plaats gemaakt voor Mark Klompmaker en voorzitter Cas Kruidenberg wordt vervangen door Bert van Rossum. 

Jan Willem en Cas hebben hun maximale termijn van acht jaar volgemaakt. Het bestuur bestaat uit zes vrijwilligers. Tijd voor een gesprek met deze vier bewogen mannen met hart voor de samenleving. STAG staat voor Stichting Aanvullende Gezondheidszorg. Aanvankelijk werd het fonds opgericht voor de toenmalige gemeente Loenen en Nigtevecht, maar inmiddels is de gehele gemeente Stichtse Vecht hun werkgebied. Kruidenberg gaat even terug in de tijd en vertelt: “In de jaren 70 waren er verschillende plaatselijke kruisverenigingen die eigen kapitaal via de leden en gebouwen hadden, maar ook geld van de overheid kregen. De overheid wilde dat die verenigingen gingen fuseren en ging eisen stellen. De AWBZ, nu de Wet Langdurige Zorg, zou de nieuwe verenigingen gaan financieren, maar dat betekende dat ze hun eigen kapitaal en gebouwen ook kwijt zouden raken. Het kapitaal en de gebouwen zijn toen in Loenen, Nigtevecht en Vreeland apart gezet en er is een stichting opgericht. Dat is de STAG geworden. De drie gebouwen worden beheerd en verhuurd aan gezondheids- en welzijnszorg tegen een redelijk bedrag. En het kapitaal dat we beheren, wordt besteed aan donaties aan initiatieven op het gebied van welzijn en gezondheidszorg - daar waar het niet collectief gefinancierd wordt - en die ten goede komen aan de bewoners. Zelfredzaamheid ondersteunen is ons belangrijkste doel.” 

Oliemannetjes 

Van der Linden vervolgt: “Wij zijn oliemannetjes die een booster geven aan initiatieven en goede doelen. Voor Vreeland is dat onder andere de koffie in de buurtkamer, de klaverjasclub en de duofiets. En we verhuren het STAG gebouw aan onder andere de fysiotherapeut en mondhygiëniste.” Klompmaker vult aan: “In Nigtevecht stimuleren we het bewegen voor ouderen en verhuren we ons gebouw aan de huisarts en de fysiotherapeut en in Loenen zijn Careyn, de tandartsen en de GGD de grootste huurders. We financieren niet structureel, maar geven een impuls. Zo hebben we de tuinkassen geregeld voor de dagbesteding De Valkenier in Maarssen en ook de vrijwilligersbus ondersteund. In ’t Kampje in Loenen aan de Vecht hebben we een geluids- en videoinstallatie geplaatst met ringleiding voor slechthorenden. De Schuldhulpverlening was versnipperd in de gemeente en mensen vielen tussen de wal en het schip. Soms deed de gemeente wat en soms de kerk. Inmiddels hebben we de nieuwe organisatie LEEF met schuldhulpmaatjes, fantastische vrijwilligers. De opleiding van de vrijwilligers heeft de STAG deels gefinancierd. Op onze site www.stagfondsstichtsevecht.nl staat een aantal projecten en ook hoe subsidie aangevraagd kan worden.” 

Nieuwe projecten

 Klompmaker: “Een nieuwe club Gezinsbuddy heeft zich gemeld voor de hele gemeente. Daar is de gemeente bij betrokken, en wij hebben hen geholpen op te starten. Dat is net wat ze nodig hebben. De club bestaat helemaal uit vrijwilligers. Een ander voorbeeld in de regio is Handje Helpen, ook met heel veel vrijwilligers die bij de opstart wel wat financiën konden gebruiken. Als zo’n initiatief eenmaal goed loopt, neemt de gemeente het veelal over en kunnen wij het weer loslaten.” Van Rossum: “Het is wel belangrijk dat we werken aan onze naamsbekendheid. Er is genoeg te doen. Wij gaan lekker aan de slag met een fijn bestuur. Ik vind het fijn om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. En echt: het is werk waar je blij van wordt. En je leert heel veel mensen kennen.” Klompmaker knikt instemmend: “Ik vind het ook belangrijk iets voor de gemeenschap te doen op het gebied van welzijn. Er zijn zoveel mensen die het minder hebben.” 

Het STAG gebouw aan de Fetha in Vreeland wordt verplaatst naar het nieuwe Dorpshuis, maar blijft eigendom van de STAG. Van Rossum: “Wij doen dus mee met de nieuwbouw van het Dorpshuis. En er zit schot in. We hebben recent nog een gesprek gehad met de gemeente. Het nieuwe Dorpshuis zou binnen drie jaar moeten staan. Ons doel is om onze gebouwen in stand te houden en de bestaande panden te verduurzamen. Het is belangrijk dat we ook in de kleine kernen van Stichtse Vecht vitale organisaties die gericht zijn op het welzijn van de bewoners in stand houden!” Fotobijschrift: vlnr Cas Kruidenberg, Jan Willem van der Linden, Mark Klompmaker en Bert van Rossum

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws