Afbeelding
Provincie Utrecht

Provincie Utrecht lanceert ‘Logistieke Monitor Utrecht’

Nieuws

REGIO >  De provincie Utrecht heeft de Logistieke Monitor Utrecht  externe linkgelanceerd. Deze tool, die te vinden is via de site van de provincie, geeft bedrijven, overheden en organisaties in de transport- en logistieke sector informatie over de huidige stand van zaken en ontwikkelingen van goederenvervoer en logistiek in onze regio.

We willen goederenvervoer duurzamer en efficiënter maken, door zoveel mogelijk vrachtverkeer te verplaatsen van de weg naar het water of het spoor. Met deze Logistieke monitor kunnen overheden en belangenorganisaties goed volgen of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Drie thema’s

De monitor is onderverdeeld in drie thema’s: economie en werkgelegenheid, goederenstromen van, naar en binnen de provincie, en verkeersbewegingen van het goederenvervoer. Met deze drie thema’s kunnen we de economische ontwikkeling van de logistieke sector volgen, maar ook wat deze ontwikkeling betekent voor de goederenstromen en verkeersbewegingen in de provincie Utrecht. Zo nodig kunnen we door beleid bepaalde ontwikkelingen van de sector bijsturen als dit niet de goede kant op gaat. De monitor  externe linkis bedoeld voor iedereen binnen en buiten de provincie die zich bezighoudt met logistiek in onze regio.

Verduurzamingsvraagstuk

Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht: “De logistieke sector is een belangrijke motor voor regionale economische groei. Maar tegelijkertijd ligt er in het logistiek en goederenvervoer een serieus verduurzamingsvraagstuk. Vrachtverkeer heeft een groot aandeel in de uitstoot van schadelijke stoffen. Bovendien zorgt vrachtverkeer meer dan personenverkeer voor files en schade aan het wegdek. Er is een toenemend besef bij regionale overheden dat de groei van deze belangrijke economische sector goed ondersteund moet worden. Maar dan wel onder de randvoorwaarde dat goederenvervoer duurzamer en efficiënter wordt.” De monitor stelt ons bijvoorbeeld in staat om goed te volgen of ons beleid om zoveel mogelijk vrachtverkeer van de weg naar het water of het spoor te verplaatsen, ook echt werkt in de praktijk.

Uitvoeringsprogramma Goederenvervoer

Provincie Utrecht vindt het belangrijk dat de logistieke sector groeit op een duurzame, groene manier. Daarom heeft ze het Uitvoeringsprogramma Goederenvervoer opgesteld. Belangrijke thema’s in dit programma zijn ‘modal shift’, ofwel het verschuiven van goederenstromen van weg naar water en spoor, het duurzamer en efficiënter maken van stadsdistributie en de ontwikkeling van duurzame aandrijvingstechnieken voor vrachtverkeer. Eerder deze maand tekende de provincie Utrecht ook de intentieverklaring goederenvervoer over water, samen met ruim 30 andere overheden en bedrijven uit de regio.

Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Simon Westveen 10 jaar bij Leerorkest Stichtse Vecht Lezersnieuws