Afbeelding

Meer dan 375 jaar overzeese vriendschap met Brooklyn krijgt nieuwe fase

Nieuws

STICHTSE VECHT > Breukelen en Brooklyn onderhouden al heel lang een bijzondere relatie. Zo’n connectie verloopt door de eeuwen heen met pieken en dalen. Er bestaan dan ook allerlei boeiende anekdotes over de verbinding tussen het Vechtdorp en de grote broer in New York.

Na de stichting van het toenmalige dorpje Nieuw-Breuckelen in 1646, tegenover Nieuw-Amsterdam aan de East River, werden de banden met het moederland stevig onderhouden. Er werden vanuit Nederland dominees en schoolmeesters gestuurd, om de taal en godsdienst in de verre kolonie te onderhouden. Maar ook nadat Brooklyn eerst Engels en vervolgens Amerikaans was geworden, bleef de connectie met Breukelen bestaan. Al in de 19e eeuw waren er over en weer bezoeken van al dan niet officiële delegaties. Speciaal was het bezoek van jurist Harrington Putnam uit Brooklyn, die in 1896 uitgebreid door het gemeentebestuur van Breukelen werd ontvangen; Putnam publiceerde later een boek over de vroege geschiedenis van Brooklyn en de relatie met Breukelen.

De band tussen Brooklyn en Breukelen werd in de 20ste eeuw nieuw leven ingeblazen. In 1927 ontdekte de Amerikaanse journaliste Marguerite Salomon het dorp Breukelen tijdens een reis door Europa. Vervolgens organiseerde Salomon in 1929 een bezoek van de Kamer van Koophandel van Brooklyn aan Breukelen en hield na de Tweede Wereldoorlog een grootscheepse inzamelingsactie: Brooklyn adopts Breukelen. Zij kwam in 1948 persoonlijk weer naar Breukelen om haar eigen ‘Marshallhulp’ uit te voeren en de ingezamelde goederen uit te delen.

In 1959 was het 350 jaar geleden dat de Nederlanders het latere New York “ontdekten”. De toenmalige kroonprinses Beatrix speelde de hoofdrol tijdens alle festiviteiten, waarin ook de connectie Breukelen-Brookyn aan de orde kwam. De bestuurder van Brooklyn, John Cashmore, overhandigde onze Prinses de perkamenten rol van het ereburgerschap.

Vijftig jaar later was er een nieuwe piek, rond #NY400. Toen kwam Mr. Brooklyn zelf, Marty Markowitz, naar Breukelen om uit te leggen waarom de brug zo belangrijk is als symbool. Hij stond op de Vechtbrug en vertelde dat aan de andere Vechtoever Manhattan moest liggen. Het bruggenbouwen lukte in 2009 heel goed, met een bezoek van de bijna voltallige gemeenteraad van Breukelen aan Brooklyn en een reeks geslaagde evenementen. In 2021 was Eric Adams de bestuurder van Brooklyn. Hij was enthousiast over het Nederlandstalige motto Eendraght Maeckt Maght. Zijn oproep tot eenheid hielp hem in zijn campagne om de nieuwe burgemeester van New York te worden. Adams was ook de eerste bestuurder die een formele vriendschapsband tussen Breukelen en Brooklyn ondertekende.

Projectleider Bram Donkers bracht op 5 juli 2022 een uitgebreid bezoek aan Brooklyn Borough Hall. Helaas was de nieuwe bestuurder Antonio Reynoso die dag uitgevallen door COVID. Daarom vond de ontmoeting plaats met het team van Reynoso, met Chief of Staff Asher Freeman. Er werden hartelijke groeten van burgemeester Reinders overgebracht; en er kwamen even hartelijke groeten terug, met veel dank voor de toepasselijke Stichtse Vechtse klompen die de burgemeester met een persoonlijke boodschap had meegegeven.

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws