Afbeelding

Private Leasen is duurder dan kopen?

Ondernemend

REGIO > Integendeel. Leasemaatschappijen kopen op grote schaal auto’s in waardoor ze meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Verder zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het casco risico (het allrisk deel) zelf afdekken. Tot slot is het voor een leasemaatschappij veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen. Al met al ben je daardoor in veel gevallen met private lease goedkoper uit dan wanneer je de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen. 

2. Bij ieder krasje kan ik mijn portemonnee trekken

Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Natuurlijk wordt de auto aan het einde van het leasecontract gecheckt op schade. Er is van te voren onderscheid gemaakt tussen ‘acceptabele schade’, zeg gebruikssporen en ‘niet acceptabele schade’. Als de ‘niet acceptabele schade’ gedekt is door je verzekering, bijvoorbeeld als het andermans schuld is, dan is er niks aan de hand. Is de schade niet gedekt dan wordt het eigen risico aangesproken.

3. Alleen ik mag in de auto rijden

Nee, jij bepaalt wie er met de auto mag rijden. Je blijft wel het aanspreekpunt voor de leasemaatschappij.

4. Mijn schadevrije jaren gaan verloren

Zeker niet. Ook al staat de verzekering niet op jouw naam, door aan het einde van de leaseperiode een ‘Schadevrij rijden-verklaring’ op te vragen bij de leasemaatschappij kun je aantonen dat je al die jaren geen schade hebt gemaakt. Als je dat ook bij je laatste autoverzekeraar opvraagt, kun je met deze twee bewijzen bij een nieuwe verzekeraar aankloppen.

5. Ik krijg geen hypotheek

Niet helemaal waar, maar wel iets om goed op te letten. Doordat er bij private lease een BKR-registratie wordt gemaakt, kan dit gevolgen hebben voor het maximaal te lenen bedrag voor een hypotheek. Het BKR registreert namelijk 65% van de formule: Leaseprijs x het aantal maanden dat de leaseperiode duurt. Dat zou geen grote belemmering hoeven vormen voor een hypotheek, maar niet iedere kredietverstrekker gaat hier op dezelfde manier mee om. De moeite waard om uit te zoeken met de hypotheekverstrekker.
Zie ook: Private lease en BKR

6. Als je meer kilometers rijdt betaal je de hoofdprijs

Vergelijk het met de belminuten van je telefoonabonnement. Ga je over je bundel dan betaal je een aangepast tarief voor iedere minuut die je meer belt. Voor de auto betaal je dan aantal cent per kilometer. Een andere manier is om op te schuiven naar een grotere kilometerbundel, je betaalt dan alleen het verschil tussen de beide bundels. Als je minder kilometers rijdt en daardoor in een lagere kilometerbundel valt, krijg je het verschil weer terug.

7. Ik zit vast aan het leasecontract

Nee hoor, bij persoonlijke omstandigheden kun je bij de meeste maatschappijen per direct en zonder extra kosten het leasecontract beëindigen. Dat zijn situaties waar je liever niet in verzeild raakt, zoals ontslag, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, ontbinden van een partnerschap en overlijden. Wil je van de auto af omdat je het kleurtje zat bent of een mooier exemplaar hebt gezien, betaal je wel een restbedrag Private Lease is dus niet per definitie duurder dan het kopen van een auto. Het is alleen wel de moeite waard je te verdiepen in de voorwaarden, die kunnen namelijk per aanbieder verschillen.’

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws