Afbeelding

25 jaar Amenti Uitvaartverzorging

Ondernemend

REGIO > De begrafenisondernemer in zwart pak bepaalde tot halverwege de jaren ’90 hoe een begrafenis verliep. Mede door het grote aantal aidsdoden in de jaren ’80 en de ontkerkelijking kwam er verzet tegen de traditionele begrafenisondernemers en de onpersoonlijke manier van afscheid nemen. Die paste niet bij de extravagante levens van de mannen uit de homoscene. De uitbundige en eigenzinnige uitvaarten die veel media aandacht kregen sloten wel aan bij de behoefte van steeds meer mensen om op een persoonlijker manier afscheid van hun dierbare te willen nemen. Een resultaat van deze ontwikkeling was de oprichting van het Netwerk Uitvaartvernieuwers in 1995.

Tegen deze achtergrond is Amenti Uitvaartverzorging in 1995 opgericht door een van de eerste vrouwelijke uitvaartondernemers in Utrecht. Nadat zij een aantal jaar voor een grote uitvaartverzorger had gewerkt is ze voor zichzelf begonnen zodat ze op haar eigen manier met meer tijd en aandacht voor de nabestaanden een persoonlijker afscheid kon regelen. Dat is na 25 jaar nog steeds het uitgangspunt voor de uitvaartonderneming.

Een persoonlijke uitvaart nu de norm is en niet meer zozeer ‘hoe het hoort’. Als ‘hoe het hoort’ gewenst is is dat natuurlijk ook een persoonlijk afscheid, want het past bij de overledene en zijn of haar nabestaanden. Dat is het mooie van persoonlijke uitvaartverzorging. Elke keer kijk en luister je naar de verhalen en wat mensen belangrijk vinden.

Na zeven jaar werd Narda Delhaas de opvolgster. Alleen het logo werd gemoderniseerd, maar de naam bleef hetzelfde evenals het uitgangspunt: tijd en aandacht voor de nabestaanden om zo een mooie persoonlijke uitvaart te regelen waar familie en vrienden met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Na tien jaar alleen te hebben gewerkt was het tijd voor uitbreiding en kwam Caroline de Bruijn erbij als compagnon. Samen met hulp van zzp-er Rienie Baltussen verzorgen zij uitvaarten in de regio van Utrecht tot en met Gouda.

Dat het werkgebied zo groot is komt door de lange geschiedenis en door de vestiging van de onderneming. De onderneming werd gestart in Utrecht aan het Oude Houtensepad en na de overname gevestigd in Leidsche Rijn. Sinds 2018 hebben ze een mooi onderkomen in Woerden aan de rand van het centrum. Licht en open, zodat mensen zich uitgenodigd voelen om naar binnen te stappen.

25 jaar was ook een reden om het logo te moderniseren en een nieuwe website te ontwikkelen. Helemaal van deze tijd.

Wat is er veranderd in 25 jaar?

Er is zeker veel veranderd. Persoonlijke uitvaart is de norm. De traditionele zwarte pakken hoe-het-hoort-cultuur bestaat nog wel, maar in veel mindere mate. De ontkerkelijking heeft doorgezet en dat is duidelijk te merken in het aantal kerkelijke uitvaarten, beschikbaarheid van pastoors en het aantal avondwakes. Ook het aantal rouwbezoeken neemt af; één keer afscheid nemen lijkt voldoende. Maar dan wel een persoonlijk afscheid. Met toespraken, eigen muziek -soms live- en veel foto’s wordt het leven van de overledene herdacht. Soms op een locatie waar je niet direct aan zou denken, maar die paste bij de overledene: een sportkantine, dorpskroeg, atelier of dorpshuis. Dat maakt het werk van uitvaartondernemer bijzonder!

Wat brengt de toekomst?

Het persoonlijke afscheid blijft, ik zie ook de ingezette trend van uitvaart in kleine intieme kring afscheid nemen. Die trend was zich al aan het ontwikkelen, maar lijkt als gevolg van de verplichte kleine gezelschappen die als coronamaatregel gelden mensen meer te bevallen dan ze hadden gedacht. In een intiem gezelschap onder elkaar, familie en hechte vrienden, afscheid nemen.

Zojuist is bekend geworden dat de overheid een nieuwe vorm van lijkbezorging gaat toestaan: resomeren. Het oplossen van overledenen in vloeistof, oftewel alkalische hydrolyse. De tijd zal leren hoeveel mensen hiervoor gaan kiezen al dan niet bij Amenti Uitvaartverzorging.

Narda Delhaas

Amenti Uitvaartverzorging

Wilhelminaweg 10 3441 XC Woerden 06 21894959

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws