Afbeelding

“Wij zijn een school voor alle leerlingen

Ondernemend

…”

Gepersonaliseerd Onderwijs (GO) voor mavo, havo en atheneum, VeenLanden College, locatie Vinkeveen

REGIO > In deze tijd waarin veel leerlingen uit groep 8 weer een keuze moeten maken voor een middelbare school: een gesprek met brugklasleerling Roos, haar moeder Petra en met brugklascoach, Titia Hauptmeijer. Roos kreeg vorig jaar een advies vwo van haar basisschool en koos voor het VeenLanden College in Vinkeveen.

Wat maakte dat je voor het VeenLanden College in Vinkeveen gekozen hebt? Roos: “Eigenlijk wilde ik naar het VeenLanden College in Mijdrecht, maar toen ik de eerste keer op locatie Vinkeveen was, vond ik dat zo leuk, ik had er gelijk een goed gevoel bij. De kleine school en dat je een persoonlijke coach krijgt, het sprak me heel erg aan.” Petra: “We hebben ons goed voorbereid op de overstap. Wij zijn al op open avonden geweest toen Roos nog in groep 7 zat. Zo had ze langer de tijd om een keuze te maken.” Titia snapt het enthousiasme van Roos voor het kleine karakter van de school: “Ja, op een kleine school zijn korte lijnen, die heb ik ook met mijn collega’s, dat is heel prettig. Maar het contact dat ik met mijn leerlingen kan hebben bij dit type onderwijs vind ik bijna nog fijner. Iedere week heb ik een gesprekje met de leerling, daar is echt tijd voor gemaakt in het programma en dat maakt dat je ze allemaal heel goed leert kennen en weet waar ze staan in hun leerproces. Zo kun je als coach alle leerlingen goed begeleiden. We beginnen elke dag samen met de hele groep, we bespreken dan de dag, eventuele roosterwijzigingen en de leerlingen maken daar hun planning. Soms hebben we het ook over wat er in het nieuws was. Zo’n begin van de dag legt de basis voor een goed contact met je klas.”

Roos zit nu een half jaar op school en het valt niet tegen. Ze vindt het heel fijn en overzichtelijk: “Je kent bijna alle docenten en ze zijn gemakkelijk te bereiken. Dat vind ik echt een voordeel.” Wat vindt Roos eigenlijk van het gepersonaliseerde onderwijs dat op de locatie Vinkeveen van het VeenLanden College wordt gegeven? Roos: “Toen het me op de open avond werd uitgelegd, vond ik het best ingewikkeld, maar als je er mee gaat werken, wordt het snel duidelijk.” Haar moeder beaamt dat. Petra: “In het begin keken we met Roos mee en we dachten: hoe gaan we dat aanpakken: de manier van plannen; hoe moet ze in deze leeromgeving aan het werk? Maar dat ging zo snel. In het begin had ik best mijn bedenkingen over onderwijs dat uitsluitend digitaal is, maar daar ben ik van teruggekomen. Zeker nu, we hadden het online-onderwijs niet echt kunnen voorzien natuurlijk, maar het vormde voor deze kinderen en dus ook voor Roos geen enkel obstakel meer. Ze waren het al gewend, dat ging heel natuurlijk eigenlijk.” Roos: “Ik vind het fijn dat je alles op één plek hebt. Als ik denk: dat moet ik nog even aan mijn coach vragen, dan heb ik een ruimte binnen de leeromgeving om dat even te noteren. Je raakt geen briefjes kwijt.” Wat is dat eigenlijk: Gepersonaliseerd onderwijs? Titia: “Iedere leerling heeft eigen doelen. Daardoor werken ze heel doelgericht. Niet alle leerlingen hoeven alles te doen en te volgen. Een leerling maakt keuzes in het maken van de opdrachten. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid een bepaald vak op een hoger of juist lager niveau te volgen.” Roos: “Zoals vandaag bijvoorbeeld: klasgenoten die het onderwerp lastig vonden deden mee, maar ik kon onderhand andere opdrachten maken. Je maakt keuzes in wat je wel en niet volgt.” Omdat Roos vwo doet, heeft ze meer of andere doelen dan klasgenoten die havo of mavo doen. Dat

is het enige wat Roos soms lastig vindt, vertelt Petra: “Haar vriendinnen zijn dan al klaar met een onderwerp en zijn dan vooruit aan het werken. Omdat Roos vwo doet en meer doelen heeft, moet zij dan nog even door.” Roos doet al haar vakken op vwo-niveau. In haar klas zijn er nog 6 leerlingen die de vakken op haar niveau volgen. Titia vraagt aan Roos of ze dat lastig vindt? Roos: “Nee, er zijn ook nog veel havo leerlingen en die doen ook veel dezelfde opdrachten. Ik vind het juist wel fijn die verschillende niveaus, je leert van elkaar. Mijn vriendin doet mavo en zij is heel goed in techniek en in tekenen. Ik ben goed in wiskunde, dus we kunnen elkaar goed helpen”, aldus Roos.

Contact met school Petra is als ouder erg blij met het contact dat ze heeft met school. “Voor ons als ouders was dat echt een openbaring. Je wordt zo meegenomen in het proces. Zo is er ook een gesprek met Roos, coach en ouders op gezette tijden. En dan nog de tienminutengesprekken natuurlijk, dan kun je een gesprekje hebben met een vakdocent op verzoek.”

Reflectie Voor het gesprek tussen Roos, Titia en haar ouders had Roos zich goed voorbereid. Roos: “Ik had een PowerPoint gemaakt met daarin mijn resultaten, maar ook hoe ik het op school vond en hoe het gaat op school. Tijdens dat gesprek ging ik dat met mijn ouders en mijn coach bespreken.” Titia: “Ja, dat had je heel goed gedaan. Je leert natuurlijk ook bij de wekelijkse coach-gesprekken om terug te kijken op de week. We hadden toen nog een paar vragen voor je en op basis van ons gesprek kwamen we toen op een paar afspraken en doelen voor de komende periode, hè Roos?” Roos en haar moeder knikken. Petra: “Wij wisten niets van die PowerPoint af en dat vonden we zo grappig. Bij zo’n gesprek worden ze gedwongen naar zichzelf te kijken, ze moeten toch even nadenken over de vraag: hoe gaat het nou met mij? Als je daar samen over praat, helpt dat ze bij hun ontwikkeling.”

Overstap naar locatie Mijdrecht Voor Roos die vwo doet zal in de bovenbouw het moment aanbreken dat ze haar opleiding op locatie Mijdrecht af gaat maken. Petra: “Wij als ouders vinden dat natuurlijk best spannend. Maar we hebben er wel vertrouwen in dat Roos met het gepersonaliseerde onderwijs zoveel vaardigheden opdoet, dat het goed komt. Ze is dan natuurlijk ook weer wat ouder.” Titia: “Wij geven natuurlijk gewoon regulier onderwijs op locatie Vinkeveen, mavo, havo en atheneum. Het beeld bestaat vaak dat de school in Vinkeveen vooral is voor leerlingen die extra zorg behoeven. Het feit dat leerlingen bij ons op school veel persoonlijke begeleiding krijgen door de vorm van onderwijs werkt dat beeld misschien in de hand. Maar eigenlijk gaan leerlingen onder begeleiding juist zelf aan de slag met hun eigen doelen en leren ze die plannen. Wij zijn een school voor alle leerlingen, ook voor leerlingen met een vwo-advies.” Petra: “Roos kan goed leren, maar vindt de persoonlijke aandacht ook heel fijn. Ik merk dat ze groeit en ze krijgt een goede basis mee. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst.”

Nog een advies voor kinderen uit groep 8 die nu een school moeten kiezen? Roos: “Kinderen moeten gewoon kiezen wat ze zelf het meest fijne vinden. Voor mij was dat locatie Vinkeveen van het VeenLanden College.” Petra: “Luister vooral naar je kind. En als je een kind hebt dat een vwo advies krijgt, dan is locatie Vinkeveen een prima plek om te starten, ook al is dat misschien niet waar je het eerst aan denkt bij zo’n advies. Voor Roos was dat de beste keuze.”

Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws