Afbeelding

Stichtse Vecht op weg naar een lokaal sportakkoord

Sport

STICHTSE VECHT > Op woensdag 12 februari heeft de tweede bijeenkomst plaatsgevonden waarin lokale sportaanbieders, vertegenwoordigers vanuit het onderwijs en de zorg, verenigingen en de gemeente toewerken naar een lokaal sportakkoord. 

Waar gaat Stichtse Vecht zich de komende jaren op richten als het om sport en bewegen gaat? 

Dát staat straks in het Sportakkoord van Stichtse Vecht. Bij dit akkoord gaat het om een samenwerkingen tussen sportaanbieders, maatschappelijke organisaties en gemeente met als doel elkaar te vinden, te versterken en aan te vullen. Zij committeren zich aan de doelstelling dat iederer een in Stichtse Vecht een leven lang plezier kan beleven aan sporten en bewegen. 

Werksessie

Tijdens deze tweede bijeenkomst zijn de betrokken organisaties aangeschoven bij het themateam dat gericht is op 1 van de 5 eerder geformuleerde ambities. De themateams bespraken de gezamenlijke (concrete) toekomstperspectieven met ambities, doelstellingen, projecten en een beschrijving van rollen en een prioriteit kregen. Dit met als doel om bloot te leggen wat een constructieve samenwerking op korte en langere termijn aan acties en samenwerkingen kan bewerkstelligen. Met de uitkomsten van deze stap wordt een eerste concept lokaal sportakkoord vormgegeven. Marja Nieuwenhuis is als sportformateur aangesyeld om de processen te begeleiden zodat begin april het sportakkoord getekend kan worden door de samenwerkende partijen. 

Nationaal Sportakkoord

In 2018 heeft het ministerie van VWS gezamenlijk met de sport, gemeenten en maatschappelijke partners het Nationaal Sportakkoord gesloten. In dit akkoord is aan de hand van zes ambities afgesproken om ook in de toekomst zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. De 5 ambities van het lokale sportakkoord Op basis van het landelijk sportakkoord zijn er in een eerdere bijeenkomst vijf ambities gekozen die de basis vormen van het lokale sportakkoord. Dit zijn: 

1. Iedereen kan sporten en bewegen in Stichtse Vecht Meedoen aan sport en plezier in sport is niet voor iedereen vanzelfsprekend, waardoor sommige mensen (jong en oud) weinig of niet sporten of bewegen. De ambitie binnen dit thema is dat (nog) meer mensen een leven lang sport- en beweegplezier ervaren. 

2. De sport- en beweeginfrastructuur in Stichtse Vecht is duurzaam Om met z’n allen een leven lang te kunnen sporten en bewegen is een functionele, goede en duurzame infrastructuur nodig. Voorbeelden hiervan zijn het installeren van zonnepanelen op de daken van sportcomplexen, maar ook het groen in de gemeente en trapveldjes in de wijk of het dorp. 

3. De sport- en beweegaanbieders in Stichtse Vecht zijn vitaal De ambitie binnen dit thema is dat alle aanbieders van sport- en beweegactiviteiten (sportverenigingen, stichtingen, etc.) toekomstbestendig zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze hun financiën en organisatie op orde hebben, een aanbod hebben voor speciale doelgroepen en/of maatschappelijk actief zijn. 

4. Er is een positieve sportcultuur in Stichtse Vecht Plezier in sport en bewegen is de basis voor een leven lang sporten en bewegen. De ambitie binnen dit thema is dat er met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos gesport kan worden. Dat vraagt aandacht van iedereen en om ondersteuning van bestuurders, trainers, begeleiders en ouders om dit klimaat te creëren. 

5. Kinderen in Stichtse Vecht zijn vaardig in bewegen De laatste jaren bewegen kinderen steeds minder en gaan de motorische vaardigheden van kinderen sterk achteruit. Goede motorische vaardigheden zijn van belang voor het ontwikkelen van een actieve leefstijl. De ambitie binnen dit thema is dat meer kinderen voldoende bewegen en dat motorische vaardigheden toenemen. 

Elke organisatie die meedoet aan het sportakkoord committeert zich aan de gedeelde algemene doelstellingen en tekent daarnaast voor de concrete initiatieven en samenwerking waarover zij afspraken heeft gemaakt. Via www.sportakkoordstichtsevecht.nl kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of u aansluiten bij het sportakkoord.

Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws