Afbeelding

Gildewandeling Utrecht: Wandelen langs de Nieuwegracht.

Vrije tijd

UTRECHT > Bij wandelingen door Utrecht denk je meestal niet direct aan de Nieuwegracht, de wat plechtstatige tegenhanger van de Oudegracht. Toch heeft juist ook de Nieuwegracht veel moois te bieden en is de moeite waard goed bekeken te worden! Gilderondleider Rien Stein of Ulli Hild zal u op dinsdag 8 december om 14.00 uur laten zien, dat er meer is dan je op het eerste gezicht denkt. Anderhalf uur is misschien wel te kort!

Gildewandeling: BIS boeit!

Op woensdag 9 december kunt u met gildegids Aart de Veer een wandeling maken met als thema huisnummers in Utrecht onder de titel ‘BIS boeit’. De wandeling start om 15.00 uur en duurt anderhalf uur.

Unieke nummering Deze rustige tocht begint en eindigt op de Stadhuisbrug. We lopen door woon- en winkelstraten en over een plein dat toch straat heet. We bespreken de unieke huisnummering in Utrecht. Je kunt op nummer 9 BIS wonen maar ook op 9 BIS A. Of is het 9 A BIS? Voorbeelden genoeg van een geschiedenis die teruggaat tot 1795.

Gevels en winkelpuien

Voor wie denkt dat huisnummering een saai thema is – dat valt overigens wel mee – besteden we ook wat aandacht aan de diversiteit van gevels, in het bijzonder op het Oudkerkhof, en aan allerlei details in winkelpuien en op belpanelen.

Gildewandeling: De Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op vrijdag 11 december kunt u met gildegidsen Lex de Wever en/of Karen Wesdorp een wandeling langs de Maliebaan maken. De wandeling start om 14.00 uur en duurt anderhalf uur.

Voor onze stad was de bevrijding op 7 mei 1945 uiteraard een buitengewone gebeurtenis. Er had zich veel afgespeeld in die zware oorlogsjaren. De rondleiders van Gilde Utrecht nemen u mee in de geschiedenis van bezetting, verraad, onderduik en bevrijding. We wandelen langs de plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis en vertellen er de verhalen.

Verzetsstrijders en NSB De Maliebaan speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol vanwege een aantal belangrijke mensen dat er woonde en instanties die er gevestigd waren. Denk aan Mussert en zijn NSB, verzetsstrijdster ‘Dr. Max’ en aartsbisschop Jan de Jong. Wij vertellen u de verhalen van

deze en andere personen en doen een rondgang langs de panden die toen van groot belang waren.

Aanmelden en kosten

(let op: wij houden ons aan de maatregelen van het RIVM en de overheid. Het kan zijn dat, naar aanleiding van de dan geldende maatregelen, wandelingen geannuleerd worden). Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.gildeutrecht.nl. U kunt zich voor deze wandeling ook aanmelden op werkdagen tussen 14 en 16 uur op telefoon 030 234 3252 of via e-mail balie@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer).

Kosten: € 8 p.p., € 4 voor kinderen beneden 13 jaar of U-pashouders.

Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws