Rembrandt Frerichs en De Staalmeesters
Rembrandt Frerichs en De Staalmeesters Allard Willemsen

geef u geliefde een concert cadeau

vrijdag 27 januari 2023 18:15 tot 20:15

Pianist Rembrandt Frerichs staat bekend als inspirator voor (klassieke) musici als Liza Ferschtman, Lucie Horsch en Dominic Seldis, die bereid zijn uit de grenzen van hun beroepspraktijk te breken. 

Als componist kreeg hij opdrachten van vooraanstaande ensembles als Holland Baroque, Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerorkest. In 2021 kwamen deze werelden samen toen hij gevraagd werd een pianoconcert te schrijven met hemzélf als solist. 

Samen met musici uit de voorhoede van het Nederlands muziekleven, verenigt in ensemble De Staalmeesters, wordt een nieuwe en onverwachte weg ingeslagen. Ze brengen het improvisatie-element terug in de klassieke muziek: een praktijk die ook in de tijd van Beethoven en Debussy nog gebruikelijk was. Rembrandt noemt het een ‘black page/white page’ aanpak: de gecomponeerde noten voor de klassieke musici zijn de black page; voor hemzelf is er alleen een white page waarbij hij zich op het moment laat inspireren. De muzikale fantasie krijgt de vrije loop en door dit creatieve uitgangspunt zal elke uitvoering anders zijn. Niet voor niets schreef Trouw over Rembrandt: ‘hij maakt toekomstmuziek waarbij grenzen uit het oor verdwijnen’-

De Staalmeesters zijn: Eva Stegeman- 1e viool | Hadewijch Hofland- 2e viool | Judith Wijzenbeek -altviool | Charles Watt- cello | Andrea Caruso- contrabas | Vinsent Planjer percussie | Rembrandt- Piano