PRIKKEL

vrijdag 6 oktober 2023 10:00 tot zondag 7 januari 17:00

PRIKKEL

Een zintuiglijke tentoonstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking waarin kunst en wetenschap samenkomen

Van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 bezoek je op Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling PRIKKEL. Beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers onderzochten vragen als: “Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?”; “Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?” en “Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?”. De uitkomsten vind je terug in deze zintuiglijke tentoonstelling – vol kunstwerken, video- en licht- installaties en een interactief lab – waarin wordt gespeeld met de waarneming en al je zintuigen aan bod komen.

Zijn we collectief overprikkeld?

Onze samenleving staat onder druk. Steeds meer mensen voelen zich opgejaagd en worden geleefd door impulsen van buitenaf. Onze zintuigen worden per seconde blootgesteld aan miljoenen prikkels. We nemen nauwelijks nog tijd om stil te staan bij de signalen van ons lichaam en raken verwijderd van onszelf en van elkaar. Het zorgt voor uiteenlopende klachten, waarbij overspanning en burn-out steeds vaker op de loer liggen. Ook diagnoses als ADHD en autisme, die veel kinderen maar ook volwassenen krijgen, hebben een relatie tot prikkelverwerking. Deze waarneming leidde voor de initiatiefnemers van PRIKKEL tot de vraag: “Zijn we collectief overprikkeld en wat kunnen we over prikkelverwerking leren van neurodiverse mensen?”

In de tentoonstelling PRIKKEL brengen initiatiefnemers theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek en kunst samen en kom je als bezoeker door te kijken, te doen en te ervaren meer te weten over prikkelverwerking bij jezelf en bij de ander.

Acht zintuigen

In de route die je als bezoeker aflegt komen alle zintuigen aan bod. De vijf zintuigen waar we mee bekend zijn: horen, zien, voelen, ruiken en proeven, maar ook de drie waarover we vaak minder weten, maar die juist heel bepalend zijn voor onze waarneming en de manier waarop we prikkels verwerken: de interne zintuigen.

De kunstenaars en wetenschappers die in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, delen dezelfde fascinatie voor de thematiek. Zij bieden je een nieuw perspectief op prikkels, in al hun facetten. De tentoonstelling geeft bezoekers uiteenlopende ervaringen in verschillende kunstwerken en immersieve installaties. Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief lab, waar de bezoeker wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren.

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling PRIKKEL organiseren we een verdiepend programma met verschillende activiteiten. Houd onze agenda in de gaten voor alle activiteiten.

Praktisch

De tentoonstelling is te bezoeken van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024, van woensdag t/m zondag van 10:00u tot 17:00u.

PRIKKEL is een samenwerkingsproject van Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en UMC Utrecht. Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Cultuur Innovatiefonds, Cultuurfonds Stichtse Vecht, Fentener van Vlissingenfonds, KF Heinfonds, Pauwhof Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds. De residentie van Roos van Geffen wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. De residentie van Silvana Hurtado-Dianderas wordt ondersteund door Stichting Stokroos.

Locatie