Adelheid van Seumeren door René van Seumeren
Adelheid van Seumeren door René van Seumeren Stichting René van Seumeren

Lezing: Een kijkje achter de schermen bij beeldhouwer René van Seumeren

dinsdag 9 januari 2024 20:00 tot 21:30

Lezing: Een kijkje achter de schermen bij beeldhouwer René van Seumeren

Tot en met 28 januari 2024 is er in het Vechtstreekmuseum een tentoonstelling over het leven en werk van de beeldhouwer René van Seumeren te zien. René van Seumeren heeft in Maarssen gewoond en in deze plaats is ook werk van hem te zien. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is er ook een boek uitgebracht. Zowel tentoonstelling als boek dragen de titel ‘Geloof in beeldhouwkunst’.

René van Seumeren (1923-1989) werd opgeleid aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, als leerling van Jan Bronner en Piet Esser. In 1949 won hij de zilveren medaille voor beeldhouwkunst bij de Prix de Rome. Hij was lid van de Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging en het Utrechtse genootschap Kunstliefde en bevriend met klasgenoten Theresia van der Pant en Johan Sterenberg, evenals met beeldhouwer Gabriël Sterk. Van Seumeren vervaardigde een uitgebreid en veelzijdig oeuvre. Naast werken in de openbare ruimte, maakte hij onder andere altaren en heiligenbeelden voor kerken, vrij figuratief werk en portretten. Hij hakte graag uit hout en steen, maar maakte ook veel beelden in brons.

Op dinsdag 9 januari 2024 is er om 20.00 uur in het Vechtstreekmuseum een lezing met als titel ‘Een kijkje achter de schermen bij René van Seumeren’. In deze lezing, welke wordt gegeven door de kunsthistoricus Jaap Versteegh, wordt verteld hoe René van Seumeren zich ontwikkeld heeft tot een van de belangrijkste Nederlandse Katholieke beeldhouwers van de 20e eeuw en wordt duidelijk gemaakt hoe de tentoonstelling en het boek ‘Geloof in beeldhouwkunst’ tot stand zijn gekomen. Aansluitend aan de lezing kan de tentoonstelling ‘Geloof in beeldhouwkunst’ worden bezocht. Ook kan in het museum het boek met de gelijknamige titel voor € 24,95 worden gekocht.

Voor deze lezing is het nodig om vooraf te reserveren. De kosten bedragen € 5 (met museumkaart) en € 8 (zonder museumkaart). De lezing wordt gegeven in het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b in Maarssen. De zaal is steeds een half uur vóór aanvang van de lezing open en u krijgt dan een kopje koffie of thee wat bij de prijs inbegrepen is. Ook het bezichtigen van de tentoonstelling is bij deze prijs inbegrepen.

Locatie