Activiteit Vogelexcursie voor beginners

zondag 7 april 2024 10:00 tot 12:00

 Zie je best vaak vogels maar weet je eigenlijk niet welke het zijn? En ben je daar wel nieuwsgierig naar? Loop dan een rondje bij Fort Ruigenhoek met ons mee! Deze natuurexcursie gaat door het Noorderpark Ruigenhoek, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. We lopen over het waterliniepad langs Fort Ruigenhoek, door grasland en voormalig veengebied. Hier wisselen polders en open bos met open plekken elkaar af. 

In dit gebied wonen en overwinteren tuinvogels zoals roodborst, vink, kool- en pimpelmees. Ook bosvogels, zoals de grote bonte specht, de boomkruiper en de boomklever voelen zich hier thuis. In het vele water in het gebied leven verschillende soorten eenden. En hoog in de bomen van het fort zien we reigers en ooievaars op hun nesten. Misschien zien we ook wel roofvogels, bijvoorbeeld een torenvalk of buizerd. En met een beetje geluk treffen we de ijsvogel en de steenuil, twee soorten die regelmatig worden gezien rond het fort.

Deze excursie wordt begeleid door 4 stagiairs van de IVN natuurgidsenopleiding en hun docenten. Zij zullen je een aantal wetenswaardigheden vertellen en je kan aan hen je vragen stellen. Tijdens de excursie zijn een aantal verrekijkers aanwezig die je mag gebruiken, maar neem gerust je eigen verrekijker mee.

Waar en wanneer 

Zondag 7 april 2024 van 10.00 tot 12.00 uur. De start is op de parkeerplaats tussen de forelvijver en de minicamping, naast Sint Anthoniedijk 101 in Groenekan.

Voor wie?

Om de rust te bewaren en de kans op het spotten van vogels te maximaliseren, nodigen we deelnemers uit zonder honden te komen, en raden we aan dat alleen avonturiers boven de 12 jaar ons vergezellen en dat jongere kinderen thuis blijven. 

Kosten & aanmelden 

De excursie is gratis, aanmelden kan via l.bakker@ssc-consultants.eu 

Een vrijwillige bijdrage is welkom, dat kan na afloop van de excursie contant met munt- of briefgeld. We gebruiken je bijdrage voor de ontwikkeling van onze IVN excursies. 

Bereikbaarheid 

We verzamelen bij de kleine parkeerplaats bij Fort Ruigenhoek, thv Sint Anthoniedijk 101 en Minicamping Tussen Hemel en Aarde. Hier kun je ook parkeren, of op parkeerplaats P2 Gagelbos Parkeerplaats, thv nummer 107.  De locatie is met het OV minder goed bereikbaar (halte Nijldreef of Oderdreef, en 19 minuten lopen), maar de fiets kun je hier makkelijk kwijt. 

Kledingadvies Doe regenkleding (bij slecht weer) en laarzen of waterdichte hoge wandelschoenen aan. Het gebied kan drassig zijn. Toegankelijkheid: De lengte van de wandeling is ongeveer 2,5 km en gaat deels over onverharde en drassige paden. De wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen. Heb je nog vragen? Je kunt ons mailen l.bakker@ssc-consultants.eu of bellen: 06-12304646

Locatie