Vroegere woning/atelier van Willem van Leusden
Vroegere woning/atelier van Willem van Leusden Vechtstreekmuseum

Aan de wandel met Willem van Leusden - rondwandeling Maarssendorp

zondag 23 juni 2024 13:30 tot 16:30

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de kunstenaar Willem van Leusden is overleden. Ter gelegenheid hiervan is in 2024 in het Vechtstreekmuseum een tentoonstelling te zien van deze kunstenaar die meer dan 60 jaar in Maarssen heeft gewoond. Naast de tentoonstelling organiseert het Vechtstreekmuseum ook een rondwandeling door Maarssendorp langs zijn vroegere woon- en werkruimte alsmede de vele plaatsen in Maarssen die hij (soms op een bijzondere manier) heeft vastgelegd in zijn omvangrijke werk.

De wandeling geeft naast een inzicht in het veelomvattende en uiteenlopende werk van deze kunstenaar ook een mooi beeld van de veranderingen die zich de afgelopen 50 jaar in Maarssen hebben voorgedaan. Onze gidsen zullen op basis van prenten die zij bij zich hebben het werk van Willem van Leusden in Maarssen weer tot leven brengen. U zult niet alleen Willem van Leusden beter leren kennen, maar ook de geschiedenis van Maarssendorp.

De rondwandeling op zondag 23 juni om 13.30 uur start bij het Vechtstreekmuseum. De wandeling duurt in totaal ongeveer 3 uur en wordt halverwege onderbroken door een koffie/thee-stop in een horecagelegenheid in het dorp. Deelnemers krijgen na afloop van de wandeling een fraai boekje van 48 pagina’s met veel foto’s waarin de verhalen van de gidsen thuis nog eens rustig nagelezen kunnen worden.

De kosten voor deze activiteit bedragen € 12,50 p.p en dit is inclusief de consumptie onderweg alsmede het boekje ‘Aan de wandel met Willem van Leusden’.Tickets voor de wandeling kunnen gereserveerd worden op www.vechtstreekmuseum.nl

Willem van Leusden (1886-1974) was een veelzijdig kunstenaar die zijn artistieke ontwikkeling begon met het maken van etsen van landschappen, dorpen en steden. Vervolgens ontwikkelde hij zich in diverse stadia: van de vormentaal van het kubisme, futurisme en expressionisme naar De Stijl. Daarna naar de constructivistische fase om vervolgens met andere Utrechtse kunstenaars de mogelijkheden van het surrealisme te ontdekken. Als etser maakte hij faam doordat hij dé ontdekker was van de tot dan toe raadselachtige etstechniek van Herculus Seghers, die een inspirator voor Rembrandt was.

Locatie