Afbeelding

Streekbelangen wil duurzame dialoog tussen raad en boeren

Gemeente Ingezonden

Vorige week was de fractie van Streekbelangen samen met een groot deel van de andere raadsleden op uitnodiging van o.a. LTO Noord Utrecht op bezoek bij de familie van Zuylen. Tijdens deze bijeenkomst werd er open en met respect voor elkaars mening gesproken over de huidige en toekomstige samenwerking tussen de gemeente, de inwoners en de boeren in Stichtse Vecht.

Om het niet te laten bij deze eenmalige bijeenkomst, wil Streekbelangen een meer duurzame dialoog opzetten tussen de raad en de boeren. Het idee is om ieder kwartaal met een afvaardiging van de boeren en raadsleden verder te praten over de huidige uitdagingen, maar ook over de toekomst. Hier moeten bestuur en innovatie elkaar vinden. Zo kunnen we samen lokale oplossingen bedenken voor de veranderingen die nodig zijn voor een duurzame relatie tussen boer, burger en bestuur. Denk hierbij aan een mix van de woordvoerders van deze thema’s binnen de gemeenteraad en eigenaren van boerenbedrijven binnen de gemeente. Deze dialogen kunnen af en toe worden bijgewoond door de portefeuillehouders vanuit het college, maar de nadruk ligt op gesprekken tussen raad en agrariërs.

De bedoeling is om zo snel mogelijk te starten met de organisatie van deze gesprekken. De nood is hoog en daarom is enige haast geboden. Het doel is om begin november de eerste avond te houden.

Veel raadsleden zijn begaan met de ontwikkelingen rondom de boerenbedrijven binnen de gemeente Stichtse Vecht. De Wet stikstofreductie en natuurverbetering en Europese nitraatrichtlijn, maken het voor veel boeren lastig om voort te bestaan. Vanuit het rijk klinken geluiden over opkoopregelingen, maar zitten de agrariërs in onze gemeente daar nou echt op te wachten? Het zou wellicht anders kunnen. De manieren waarop het anders zou kunnen en waardoor we een echt vitaal platteland krijgen, daar willen we samen met de boeren over gaan nadenken en mogelijkheden uitwerken. Juist door een constructieve duurzame dialoog te houden, kunnen we elkaar beter begrijpen, van elkaar leren en uiteindelijk komen tot een haalbaar en uitvoerbaar toekomstplan.

De bedoeling is dat de dialoogavonden niet teveel geregisseerd worden vanuit een bepaalde groep. Daarom willen wij een open agenda waar onderwerpen kunnen worden voorgesteld. Denk hierbij aan zaken als innovatie, planologie/herinrichting, gevolgen van eventuele uitkoop voor boeren en de vitaliteit van het platteland binnen de gemeente. De locatie van deze gesprekken kan wat ons betreft afwisselend bijvoorbeeld bij Boom & Bosch en bij een van de deelnemende boeren plaatsvinden.

Koeien in de wei
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws