Afbeelding

Terena Spijker-Kroon schrijft 3e boek: ‘Passie voor hoogbegaafdheid’

Lezersnieuws

REGIO > In 250 pagina’s neemt Terena leerkrachten en ouders mee langs talentontwikkeling, hoogbegaafdheid in het algemeen, schoolbeleving, mentale ontwikkeling, leren leren en sociale ontwikkeling. 

Alle aspecten van hoogbegaafd zijn daarin meegenomen om een doorgaande lijn te creëren van basisschool naar voortgezet onderwijs. Het boek zit boordevol uitleg, tips en gespreksvragen, zodat leerkrachten en ouders beter in gesprek kunnen gaan met de hoogbegaafde leerling om te kijken wat er nodig is.

 “Omdat ik zelf ook hoogbegaafd ben en wij twee dochters hebben met hoogbegaafdheidskenmerken, heb ik mezelf eerst in een hogedrukpansessie gezet. Wat heb ik als kind gemist? Wat ik had moeten leren en heb ik gaandeweg met pijn en moeite geleerd? Wat had ik op de lerarenopleiding willen horen over hoogbegaafdheid?” Terena was benieuwd wat andere ouders nú missen in het onderwijs aan hun hoogbegaafde zoon of dochter. Zij heeft daarom 30 ouders en onderwijsprofessionals geïnterviewd om te kijken wat er nog niet is en wat er nodig is. 

Het blijkt dat er echt nog te weinig leerkrachten zijn die verstand hebben van hoogbegaafdheid. Op de opleiding is er soms maar 1 uurtje aan dit onderwerp besteed en zelfs hoogbegaafde specialisten denken in een bepaald kader. Maar hoogbegaafde leerlingen ontwikkelen zich op een andere manier en dat gaat vaak niet zonder slag of stoot. Veel hoogbegaafde leerlingen hebben allerlei leerachterstanden en hiaten in hun ontwikkeling, al verwacht je dat misschien niet. Tegelijkertijd hebben ze een voorsprong op heel veel gebieden en zijn ze soms supergetalenteerd, ofwel de ultieme uitdaging binnen het onderwijs. 

Hoogbegaafde leerlingen hebben meer en anders nodig. Daarom schreef Terena ‘Passie voor hoogbegaafdheid’, zowel analytisch, praktisch als vol creatieve oplossingen. “Ik kreeg al van een specialist hoogbegaafdheid bij het SLO te horen dat dit echt op de Pabo onderwezen zou moeten worden. Van een leerkracht: ‘Wow, jij verwoordt wat ik zou willen zeggen tijdens gesprekken met leerlingen en hun ouders’. En van ouders dat ze het boek erg fijn vinden. Dit soort reacties maken dat het alle tijd en inzet meer dan waard is geweest, want er worden leerlingen meegeholpen!” 

Over de schrijfster: 

Terena is leerkracht van origine en eigenaar van Onderwijs2Go. Een paar jaar geleden heeft ze een nieuwe didactiek voor begrijpend lezen geschreven: Sterk BEGRIP. Hiermee helpt ze scholen, ouders en individuele leerlingen vooruit met mooie resultaten. Met het boek Passie voor hoogbegaafdheid versterkt zij doelbewust het onderwijs en opvoeding aan hoogbegaafde kinderen. Versterk je kennis, inzicht en vaardigheden met het boek Passie voor hoogbegaafdheid om hoogbegaafde leerlingen op te laten bloeien. Te bestellen via https://onderwijs2go.nl/passie-voor-hoogbegaafdheid/.

Afbeelding
Speurtocht voor jong en oud in de meivakantie bij Regionaal Archief RHCVV Vrije tijd
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Ludieke Pubquiz van jarige Historische Kring Loenen in de feesttent Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Karin van Vliet opent Activiteitencentrum Zebraspoor Nieuws
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend
Buitenplaats Doornburg
Rondleiding historische buitenplaatsen Maarssen Vrije tijd
Afbeelding
Kom voetballen bij VIOD, 10 mei speciale clinic voor de jeugd Sport
Afbeelding
Volledige afsluiting Oostkanaaldijk tussen Loenen en Nigtevecht, noodweg auto's en bestelbussen Nieuws
J.W.Sloeserwij, Janet en P.U Fagginger Auer.
Mooi afscheid van Janet bij huisarts/apotheek Kockengen Nieuws
Zwemlust bijna klaar voor nieuw seizoen
Zwemvereniging Zwemlust bijna klaar voor nieuw seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws