Afbeelding

‘Breukelen in brand! Rampjaar 1672-1673’ bijzondere bijeenkomst in de Pieterskerk

Lezersnieuws

BREUKELEN > Op zaterdagmiddag 22 oktober a.s. vindt in het kader van het Rampjaar 1672-1673 vanaf 15.00 uur een bijzondere bijeenkomst plaats in de Pieterskerk in Breukelen. De Historische Kring Breukelen, het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en stichting Vrienden van de Pieterskerk hebben een programma samengesteld dat bestaat uit lezingen, een kleine expositie en 17de-eeuwse muziek. Ook is er de mogelijkheid deel te nemen aan een rondleiding bij een buitenplaats. Er is voor de rondleidingen beperkt plaats, deelname gaat via loting.

Tijdens de bijeenkomst ‘Breukelen in brand! Rampjaar 1672-1673’ op zaterdag 22 oktober vertellen historicus/ senior collectiebeheerder van het regionaal archief RHCVV Wouter van Dijk en auteur Daan Wolfert van het boek ‘Een ramp voor de Vechtstreek 1672-1673’ over de gebeurtenissen in Breukelen tijdens het Rampjaar. De bijeenkomst krijgt een 17e-eeuws gouden randje door de muzikale bijdrage van het Apollo Ensemble. Zij begeleiden de lezing met muziekstukken uit de tijd van 1672. Ook zal een kleine expositie over het Rampjaar van het regionaal archief RHCVV te zien zijn. Deelnemers die interesse hebben kunnen voorafgaand aan het programma deelnemen aan één van de unieke rondleidingen op de buitenplaatsen Gunterstein, Nyenrode en Oudaen. Hiervoor zijn beperkt plaatsen beschikbaar, aanmelden is daarom nodig en toewijzing geschiedt op basis van loting.

 

Het Rampjaar 1672-1673

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van vier kanten werd aangevallen door de Fransen, Engelsen en de bisschoppen van Keulen en Münster. Het jaar 1672 is de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar, want het betekende het einde van de welvarende zeventiende eeuw voor de Republiek. De Franse soldaten verbleven lange tijd in de Vechtstreek en maakten zich schuldig aan plundering en geweld. In de loop van 1673 maakten ze het dorp Breukelen zelfs met de grond gelijk. Meer dan 150 gezinnen en dorpelingen raakten hierdoor dakloos en ook de kastelen en buitenplaatsen werden vernietigd. Alleen kasteel Oudaen en de Pieterskerk bleven staan.

Praktische informatie ‘Breukelen in Brand!’

Locatie

: Pieterskerk, Straatweg 59 in Breukelen

Datum

: Zaterdagmiddag 22 oktober

Tijdstip

: 15.00 inloop met koffie en bezoek expositie 

  15.45 aanvang programma

  16.45- 18.00 uur borrel en bezoek expositie

Entreeprijs

: € 9,50 p.p. voor lezingenmiddag en de rondleiding op een buitenplaats.

: €5,00 p.p. voor alleen de lezingenmiddag. Studenten en U-Pashouders gratis entree.

Aanmelden

: Het aanmelden voor de rondleiding kan tot uiterlijk 13 oktober a.s. door het invullen van het formulier op de website. Aanmelden voor de lezingenmiddag graag uiterlijk vrijdag 21 oktober via www.rhcvechtenvenen.nl/activiteiten. Belangrijk is hierbij aan te geven of en welke buitenplaats u wilt bezoeken. Vanwege het beperkte aantal plaatsen vragen wij u ook om een tweede en een derde voorkeur. Op 14 oktober worden op basis van loting de plaatsen verdeeld. Dezelfde dag wordt een e-mail met definitieve inschrijving gestuurd en daarbij de aanvangstijd van de rondleiding. Per aanmelding kunnen maximaal twee personen worden aangemeld.

Subsidie

De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Stichtse Vecht, het SBB Fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en de stichting SoCuBel.

Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 4 december Lezersnieuws
Afbeelding
Koor Credo stopt en geef afscheidsconcert in Pauluskerk in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Winst voor biljarters BVL Sport
Afbeelding
Oliebollenactie De Ark gaat de oliebollen weer zelf bakken Lezersnieuws
Afbeelding
Boekpresentatie ‘Soldaten in de Vechtstreek’ bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Happy Ouwers en exposities in het nieuwe Kampje in Loenen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 26 verenigingen uit Stichtse Vecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 14 verenigingen uit De Ronde Venen droegen bij aan dit succes. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
Het Kompas krijgt knutselpapier van enorme omvang Nieuws