Afbeelding
Peter Verwoerd

Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer

Lezersnieuws

REGIO > De blauwborst is weer terug in de Groene Jonker bij Zevenhoven! Na een lange reis vanuit Afrika is het de eerste rietvogel die terugkeert naar Nederland. “Zo’n klein vogeltje en zo’n lange reis. Ze vliegen zo’n 3000 kilometer. Best ver voor een vogeltje van 13 cm!”, aldus boswachter Peter Verwoerd van Natuurmonumenten. De boswachter legde dit weekend de blauwborst zelf prachtig vast met zijn fotocamera.

Kleur in het riet

De blauwborst is een kleine zangvogel met een prachtig iriserend blauw verenkleed op zijn borst. Het mannetje heeft daarnaast ook een oranje keelvlek. De vogel komt voornamelijk voor in moerassen en natte gebieden en staat bekend om zijn opvallende zang. “Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren is de blauwborst niet alleen prachtig om naar te kijken, ook zijn lied is heerlijk om naar te luisteren”, vertelt boswachter Peter enthousiast.

Overigens hoef je je blik niet alleen op het riet te richten om de vogel te zien. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst namelijk op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet. “Het is fantastisch dat je op de rietstengels in de Groene Jonker weer blauwborsten kunt zien. Ja, ik heb voorjaarskriebels!”, aldus de boswachter.

Tip van de boswachter

Boswachter Peter tipt: “Net na zonsopkomst en voor zonsondergang heb je in de Groene Jonker de meeste kans om de zang van een blauwborst te horen. En dat is zeker de moeite waard.” Naast de blauwborst is de Groene Jonker, een natuurgebied gelegen naast de Nieuwkoopse Plassen rijk aan bijzondere vogelsoorten die hier een plekje vinden. “Ook kun je binnenkort rietzangers en -gorzen zien tussen het riet.”

Wandelen door de Groene Jonker

Wil jij de eerste tekenen van de lente in het riet ontdekken? Wandel eens de prachtige vogelroute van 3 kilometer door het natuurgebied de Groene Jonker. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/groenejonker voor de route. En neem zeker je verrekijker mee.

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/groene-jonker/route/wandelroute-groene-jonker-vogels

Afbeelding
Timmerarends neemt de leiding na spectaculaire polsstokverspringwedstrijd in Kockengen Sport
Afbeelding
Tenniskampioenen bij Luck Raeck in de voorjaarscompetitie Sport
Afbeelding
Concert Gaudiozo in Vinkeveen Vrije tijd
Afbeelding
Signeersessie met 'Queen of Crime' bij boekhandel Van Kralingen Vrije tijd
Afbeelding
Boekenmarkt in Breukelen op zaterdag 17 juni Vrije tijd
Afbeelding
Weer waarschuwing extra snelheidscontroles rondweg Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
60 plussers: sterker door ZilverFitness Het hele lesuur een gediplomeerde vaste coach Ondernemend
Afbeelding
90 jaar Zwemvereniging Zwemlust Nieuwersluis Lezersnieuws
Afbeelding
Video Zoektocht naar nieuwe kinderburgemeester Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Reizigers vinden weg terug naar Utrechts OV Nieuws
Afbeelding
College geeft Ontwerp Kerkenvisie Stichtse Vecht vrij voor inspraak Nieuws
Afbeelding
Gemeenteraad De Ronde Venen wil herbenoeming burgemeester Maarten Divendal Gemeente
Afbeelding
Uitbreiding van bestaande hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk geniet de voorkeur, nu plan maken voor de inpassing Nieuws
Afbeelding
Veteranenbijeenkomst Stichtse Vecht op 17 juni Gemeente