Afbeelding

Provincie legt otterpassages aan in De Ronde Venen

Nieuws

REGIO > In de periode 11-19 oktober legt de provincie Utrecht twee otterpassages aan bij de Ingenieur Enschedeweg (N212) in de gemeente De Ronde Venen. Otterpassages zorgen ervoor dat de dieren zich kunnen verplaatsen zonder de weg te hoeven oversteken. 

De werkzaamheden geven weinig hinder voor het verkeer. Alleen op 15 oktober is de weg, buiten de spits, gedeeltelijk afgesloten waarbij het verkeer beurtelings langs de werkzaamheden wordt geleid.

Werkzaamheden, planning en verkeersmaatregelen

De werkzaamheden betreffen de aanleg van twee drijvende otterpassages (in Wilnis en in Waverveen), inclusief bijbehorende hekwerken die ervoor zorgen dat de otters niet de weg op lopen maar gestuurd worden richting otterpassage.

Otterpassage Wilnis

Van 11 t/m 14 oktober worden otterpassage en hekwerk aangebracht bij de kruising van de Ingenieur Enschedeweg (N212) met de Mijdrechtse Dwarsweg in Wilnis. Het verkeer ondervindt hiervan geen hinder.

Otterpassage Waverveen

Op 15, 18 en 19 oktober worden otterpassage en hekwerk aangebracht op de kruising van de Ingenieur Enschedeweg (N212) met de Provincialeweg (N201) in Waverveen. Omdat er op 15 oktober dicht op de rijbaan wordt gewerkt, wordt de rijstrook richting Vinkeveen afgesloten tussen 09:00 en 15:00 uur. Het verkeer wordt dan beurtelings over de rijstrook richting Mijdrecht geleid.

Terug van weggeweest

De otter is een karakteristieke diersoort voor de waterrijke delen van Nederland. De otter leeft van vis, waaronder rivierkreeften. Door watervervuiling en natuurverstoring zijn de otters uit Nederland verdwenen. Dankzij de aanpak van de watervervuiling en natuurontwikkelingsprojecten ontstonden er nieuwe kansen voor de otters. Het in 2002 gestarte herintroductieprogramma in het noorden van ons land is zo succesvol dat de otter nu ook weer beperkt voorkomt in de Oostelijke Vechtplassen, in het grensgebied van Zuid-Holland en de Nieuwkoopse plassen en in het westelijke deel van de provincie Utrecht. Het zijn nog maar kleine aantallen, maar het begin is er.

Vergroten leefgebied

De grootste bedreiging voor de otter is op dit moment het verkeer. Wanneer dieren zich naar een nieuw leefgebied verplaatsen, steken ze wegen over met de kans op aanrijdingen. Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht hebben vooruitlopend op de komst van de otter de afgelopen jaren al faunapassages aangebracht bij de oevers van het Amsterdam–Rijnkanaal bij Nigtevecht en Breukelen, de A2 bij Vinkeveen, de A12 bij de Wiericke, de N212 bij Wilnis en de N201 door de Vinkeveens Plassen. Ook gemeenten en waterschappen zijn actief met de aanbreng van faunarasters en tunnels voor de otter bij de watergangen onder de lokale wegen.
De nieuwe passages in Wilnis en Waverveen vormen hierop een verder aanvulling om de otter in Utrecht een zo groot en veilig mogelijk leefgebied te bieden.

Afbeelding
Politie Stichtse Vecht waarschuwt voor inbrekers op pakjesavond Nieuws
Afbeelding
Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur Lezersnieuws
Afbeelding
Twee bijzondere voorstellingen in Theater Piet Mondriaan in Abcoude over het leven buiten de gebaande paden Vrije tijd
Afbeelding
De Vrienden van ’t Kampje nemen bewoners een dagje mee uit naar de Kerstmarkt. Lezersnieuws
Afbeelding
Pieten op bezoek bij OSM Badminton Sport
Afbeelding
Expositie in Driestroom Vrije tijd
Afbeelding
MHV JO12-1 Winterkampioen Sport
Afbeelding
Na lange tijd weer open avonden op het VeenLanden College! Ondernemend
Afbeelding
Lions bridgetoernooi Bridge aan de Dijk voor vakantie-eiland Robinson Crusoe Lezersnieuws
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 4 december Lezersnieuws
Afbeelding
Koor Credo stopt en geef afscheidsconcert in Pauluskerk in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Winst voor biljarters BVL Sport