Afbeelding
Provincie Utrecht

Fietsverlichtingscampagne zet Utrechtse jongeren letterlijk in het licht

Nieuws

REGIO > Om het gebruik van goede fietsverlichting te stimuleren, is vorige week de fietsverlichtingscampagne ‘AAN in Utrecht’ van start gegaan. De campagne richt zich in het bijzonder op jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar, de groep die het vaakst zonder of met onvoldoende verlichting de weg op gaat. Belangrijk onderdeel van de campagne is de ‘Snap into the light box’, een mobiele AR(augmented reality)-photobooth, waarmee jongeren zichzelf letterlijk in het licht zetten. Zondag 14 november wordt deze box om 13.00 uur geopend op de Maliebaan in Utrecht.

Ondanks dat uit onderzoek  externe linkblijkt dat 84 procent van de Nederlanders het niet verstandig vindt om zonder verlichting in het donker te fietsen, gaat lang niet iedereen (voldoende) verlicht de straat op. Zo denkt één op de tien fietsers (11 procent) dat een reflector voldoende bescherming biedt en repareert of vervangt een kwart van de fietsers een fietslamp die kapot is niet. En dat brengt risico’s met zich mee. Met goede verlichting neemt het risico dat een fietser in het donker wordt aangereden met 20 procent af.

Snap into the light box en filters

Om het bewustzijn van jongeren te vergroten, draait het in de campagne ‘AAN in Utrecht’ letterlijk om het zichtbaar maken van jezelf in het donker. Dat doet de provincie onder andere met de ‘Snap into the light box’, een mobiele ruimte volledig in blacklight met een AR-photobooth waar jongeren worden uitgenodigd om content voor hun eigen social media kanalen te maken. Zij kunnen daarbij gebruik maken van de speciaal voor de campagne ontwikkelde blacklight filters voor Snapchat en Instagram. Op de dagen dat de box is geopend, wordt voorlichting gegeven over het gebruik van goede fietsverlichting. De mobiele box trekt tot januari 2022 door de provincie Utrecht. Op www.aaninutrecht.nl  externe linkstaat een overzicht van de locaties. Deze lijst wordt tijdens de campagne continu geactualiseerd.

Sociale media

Sociale media vormen een belangrijk onderdeel binnen de campagne ‘AAN in Utrecht’. De provincie motiveert jongeren om de campagneboodschap via hun sociale media kanalen te verspreiden. Ook enkele influencers helpen mee aan het verspreiden van de boodschap door het promoten van de campagnefilters via hun sociale media accounts. Daarnaast wordt er via advertenties op Facebook, Snapchat, Instagram en YouTube aandacht gevraagd voor de fietsverlichtingscampagne. Alle online uitingen zullen terug te vinden zijn op de campagnesite www.aaninutrecht.nl externe link

Handhavingsacties

Naast de bewustwordingsacties wordt er gedurende de winterperiode ook extra gehandhaafd op fietsverlichting. Zo zijn er onaangekondigde acties waarbij BOA’S en politie het fietsverkeer controleren op het hebben van goede verlichting. Wanneer dit niet het geval is, kan gekozen worden om het licht, ter plekke, tegen vergoeding te laten maken door de bij de actie aanwezige fietsenmaker. Als dit niet mogelijk of gewenst is, volgt een boete van 60 euro. Via sociale media, posters in scholen en radiocommercials worden jongeren en hun ouders op de hoogte gebracht van de campagne en de handhavingsacties. Op www.aaninutrecht.nl  externe linkstaat alle informatie en is campagnemateriaal beschikbaar voor gebruik door derden.

Over AAN in het donker

De fietsverlichtingscampagne ‘AAN in Utrecht’ is een regionale doorvertaling van de landelijke fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’  externe linkvan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Afbeelding
Politie Stichtse Vecht waarschuwt voor inbrekers op pakjesavond Nieuws
Afbeelding
Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur Lezersnieuws
Afbeelding
Twee bijzondere voorstellingen in Theater Piet Mondriaan in Abcoude over het leven buiten de gebaande paden Vrije tijd
Afbeelding
De Vrienden van ’t Kampje nemen bewoners een dagje mee uit naar de Kerstmarkt. Lezersnieuws
Afbeelding
Pieten op bezoek bij OSM Badminton Sport
Afbeelding
Expositie in Driestroom Vrije tijd
Afbeelding
MHV JO12-1 Winterkampioen Sport
Afbeelding
Na lange tijd weer open avonden op het VeenLanden College! Ondernemend
Afbeelding
Lions bridgetoernooi Bridge aan de Dijk voor vakantie-eiland Robinson Crusoe Lezersnieuws
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 4 december Lezersnieuws
Afbeelding
Koor Credo stopt en geef afscheidsconcert in Pauluskerk in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Winst voor biljarters BVL Sport