Afbeelding

Zwerfvuil opruimen in Tienhoven en omgeving, samen met HelemaalGroen

Nieuws

TIENHOVEN > Marloes Vendrig (28) woont sinds een jaar in Tienhoven in de Molenpolder, Gemeente Stichtse Vecht. Ze werkt in het ziekenhuis in de catering. 

Vorig jaar is ze begonnen met het opruimen van zwerfafval. Om haar conditie langzaamaan op te bouwen na een niertransplantatie ging ze wandelen. In het prachtige gebied waar ze graag loopt zag ze erg veel rommel. Haar ergernis daarover zette ze om in actie. Er komen veel toeristen naar de Maarsseveense plassen en die laten ongelooflijk veel achter, net als feestende jongeren. Nu het seizoen op z’n eind loopt kan Marloes dat goed merken aan de afgenomen hoeveelheid zwerfvuil. Bij haar opruimrondes gebruikt ze graag de app HelemaalGroen. Daarnaast gebruikt ze ook de Litterati app waarmee ze gevonden stukken zwerfvuil fotografeert, een arbeidsintensief karweitje dat ze alleen doet als ze zin heeft.

De gemeente gaf Marloes een afvalgrijper en trof met haar een regeling om haar opgeraapte hoeveelheden zwerfvuil kwijt te kunnen. Het plastic dat ze verzamelt stopt ze in de grote containers op straat. Marloes raadt collega zwerfvuilrapers aan zelf contact te zoeken met de gemeente. Als ze op pad gaat neemt ze altijd een praktische kar mee, daar kan lekker veel in.

Hoe HelemaalGroen werkt

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu ruim 11.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

In 2022 zijn al 195.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar Stichtse Vecht onder valt, ondersteunt ANBI Stichting HelemaalGroen. Hiermee wil het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic (zit ook in peuken) die in het water terechtkomt verminderen.

De gemeente Stichtse Vecht telt nu 8 deelnemers bij HelemaalGroen, zij maakten dit jaar 36 km schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt 1% van alle inwoners (490) de app en is al 19.000 km geregistreerd opgeschoond. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen.

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Afbeelding
IVN-lezing Paddenstoelen: beeldschoon en onmisbaar Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de Schat op de Mega Snuffelmarkt in Gorinchem! Ondernemend
Afbeelding
Springkussen festijn opent de Nationale Sportweek in Loenen en Vreeland Sport
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 24 september 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
Vogelvereniging De Rietgors in Kockengen stopt er mee Nieuws
Afbeelding
Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga maakte in opdracht van het Trimbos-instituut de podcast 'Na de Limonade Nieuws
Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht zoekt 500 tellers en leden voor de stembureaus Nieuws
Afbeelding
Nationale Wielergala komt naar fietsstad Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Centrum- en Mobiliteitsplan Vinkeveen goedgekeurd door de gemeenteraad Nieuws
Afbeelding
Symposium Utrecht Erfgoedparticipatie: Erfgoed Verbindt! Lezersnieuws
Afbeelding
Begroting Stichtse Vecht 2024 vol met financiële onzekerheden, ook flinke verhogingen OZB en Afvalstoffenheffing Nieuws
Afbeelding
Video Sopraan Johannette Zomer en pianist Mike Boddé gaan op een muzikale cruise in Tienhoven Vrije tijd
Afbeelding
Nazomerbarbecue trapt nieuw ondernemersseizoen af OVSV zorgt voor goede contacten Ondernemend
Afbeelding
Vrijwilligers Stichtse Vecht hebben geen zin meer in feestje, nu alleen high tea voor genomineerden Nieuws