Afbeelding

Enorm draagvlak voor Nigtevechtse dorpscoöperatie

Nieuws

NIGTEVECHT > De Nigtevechtse plannen voor de oprichting van een eigen dorpscoöperatie, kunnen rekenen op een overweldigende steun onder de Nigtevechters. Dit blijkt uit een interessepeiling na afloop van een drukbezochte informatieavond die de initiatiefnemers vorige week maandag organiseerden in het dorpshuis. De coöperatie moet op korte termijn een doorstart van de in september gesloten winkel mogelijk maken.

Maandagavond 7 november ontvouwden de initiatiefnemers hun plannen in een afgeladen dorpshuis. De bijeenkomst was groots aangekondigd met borden in het dorp en vrijwilligers die alle deuren in het dorp langsgingen om de uitnodigingen voor de avond persoonlijk bij alle Nigtevechters af te geven. Ruim 180 mensen gingen op die uitnodiging in en dat is indrukwekkend voor een dorp met ongeveer 650 huishoudens. Onder de aanwezigen waren ook een aantal raadsleden van de gemeente Stichtse Vecht en wethouder Karin van Vliet. Na afloop van de bijeenkomst stond één ding als een paal boven water: de Nigtevechters willen hun winkel terug! Niet alleen voor de boodschappen, maar vooral om het dorp leefbaar te houden.

Het plan In het eerste deel van de avond lichtten initiatiefnemers Kees Neervoort, Bart Selders, Patty Weber en Rens Ulijn de plannen toe. In het kort komen die erop neer dat na de sluiting van Centerrr, de dorpsbewoners zelf een coöperatieve vereniging oprichten die de inventaris van de winkel overneemt en het winkelpand gaat huren van woningcorporatie WUTA. In deze constructie verhuurt de dorpscoöperatie de winkel aan een ondernemer en ondersteunt de coöperatie de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door onder de leden van de coöperatie leningen op te halen voor investeringen die de kosten voor de ondernemer structureel beheersbaar houden. Zo kan de coöperatie bijvoorbeeld de energiekosten van de winkel verlagen door te investeren in zonnepanelen of in het dorp vrijwilligers mobiliseren die willen meehelpen in de winkel. Daarbij is de verwachting dat als mensen via een coöperatie mede-eigenaar zijn van de winkel, dit de betrokkenheid én de omzet verhoogt.

Dorpsbrainstorm In het tweede deel van de avond was het woord aan de dorpsbewoners. Op grote vellen papier konden zij reageren op de plannen in de vorm van opbouwende kritiek of aanvullende ideeën. De opbrengst van deze gezamenlijke dorpsbrainstorm is inmiddels verwerkt en wordt gebruikt door de initiatiefnemers om de plannen verder vorm te geven.

Duidelijk is in ieder geval dat de dorpscoöperatie op grote steun kan rekenen onder de Nigtevechters. Van de meer dan 116 ingevulde formulieren, geeft meer dan 83 procent aan betalend lid te willen worden van de dorpscoöperatie. 62 procent wil een donatie doen aan de coöperatie en 38 procent is bereid om een bedrag uit te lenen aan de dorpscoöperatie. Een derde van de respondenten geeft aan de handen uit de mouwen te willen steken bij het openen van de winkel of een bestuurlijk rol te willen spelen.

Wil je mee info over de dorpscoöperatie of wil je je aanmelden? Ga dan naar www.dorpswinkelnigtevecht.nl

Gevaar op de weg.
Streekbelangen wil opheldering over onderhoud centrum Kockengen Nieuws
Afbeelding
De Europese verkiezingen komen eraan, Stichtse Vecht is er klaar voor Nieuws
Theekoepel Vechtevoort
Aan de wandel met Willem van Leusden, rondwandeling met gids door Maarssen Vrije tijd
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Samenwerken om levens te redden, Hartreanimatie Stichtse Vecht plaatst een AED in 't Heycop Nieuws
Afbeelding
DOMunder viert 10-jarig bestaan op Domplein met expositie Gevonden Voorwerpen Vrije tijd
Afbeelding
Groot onderhoud N201 tussen Mijdrecht en Uithoorn Gemeente
Afbeelding
Twee explosies op Kanaleneiland en Vleuten Nieuws
Afbeelding
Eerste paal voor nieuwbouw Het Kwadrant Nieuws
Afbeelding
Warmtepompen, koeling en uw eigen energieopslag, Ontdek de toekomst van comfort en besparing tijdens infolezing op 8 juni Ondernemend
Afbeelding
Klaroen Tienhoven viert juffendag Lezersnieuws
Afbeelding
Gedeputeerde bezoekt KTC, Kennis en Transfer Centrum in Zegveld Ondernemend
Afbeelding
Ido Abram nieuwe Artistiek Directeur-Bestuurder Nederlands Film Festival Lezersnieuws
De Jantjes
Kamerkoor Bachanten viert 10e verjaardag Lezersnieuws