Afbeelding

Enorm draagvlak voor Nigtevechtse dorpscoöperatie

Nieuws

NIGTEVECHT > De Nigtevechtse plannen voor de oprichting van een eigen dorpscoöperatie, kunnen rekenen op een overweldigende steun onder de Nigtevechters. Dit blijkt uit een interessepeiling na afloop van een drukbezochte informatieavond die de initiatiefnemers vorige week maandag organiseerden in het dorpshuis. De coöperatie moet op korte termijn een doorstart van de in september gesloten winkel mogelijk maken.

Maandagavond 7 november ontvouwden de initiatiefnemers hun plannen in een afgeladen dorpshuis. De bijeenkomst was groots aangekondigd met borden in het dorp en vrijwilligers die alle deuren in het dorp langsgingen om de uitnodigingen voor de avond persoonlijk bij alle Nigtevechters af te geven. Ruim 180 mensen gingen op die uitnodiging in en dat is indrukwekkend voor een dorp met ongeveer 650 huishoudens. Onder de aanwezigen waren ook een aantal raadsleden van de gemeente Stichtse Vecht en wethouder Karin van Vliet. Na afloop van de bijeenkomst stond één ding als een paal boven water: de Nigtevechters willen hun winkel terug! Niet alleen voor de boodschappen, maar vooral om het dorp leefbaar te houden.

Het plan In het eerste deel van de avond lichtten initiatiefnemers Kees Neervoort, Bart Selders, Patty Weber en Rens Ulijn de plannen toe. In het kort komen die erop neer dat na de sluiting van Centerrr, de dorpsbewoners zelf een coöperatieve vereniging oprichten die de inventaris van de winkel overneemt en het winkelpand gaat huren van woningcorporatie WUTA. In deze constructie verhuurt de dorpscoöperatie de winkel aan een ondernemer en ondersteunt de coöperatie de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door onder de leden van de coöperatie leningen op te halen voor investeringen die de kosten voor de ondernemer structureel beheersbaar houden. Zo kan de coöperatie bijvoorbeeld de energiekosten van de winkel verlagen door te investeren in zonnepanelen of in het dorp vrijwilligers mobiliseren die willen meehelpen in de winkel. Daarbij is de verwachting dat als mensen via een coöperatie mede-eigenaar zijn van de winkel, dit de betrokkenheid én de omzet verhoogt.

Dorpsbrainstorm In het tweede deel van de avond was het woord aan de dorpsbewoners. Op grote vellen papier konden zij reageren op de plannen in de vorm van opbouwende kritiek of aanvullende ideeën. De opbrengst van deze gezamenlijke dorpsbrainstorm is inmiddels verwerkt en wordt gebruikt door de initiatiefnemers om de plannen verder vorm te geven.

Duidelijk is in ieder geval dat de dorpscoöperatie op grote steun kan rekenen onder de Nigtevechters. Van de meer dan 116 ingevulde formulieren, geeft meer dan 83 procent aan betalend lid te willen worden van de dorpscoöperatie. 62 procent wil een donatie doen aan de coöperatie en 38 procent is bereid om een bedrag uit te lenen aan de dorpscoöperatie. Een derde van de respondenten geeft aan de handen uit de mouwen te willen steken bij het openen van de winkel of een bestuurlijk rol te willen spelen.

Wil je mee info over de dorpscoöperatie of wil je je aanmelden? Ga dan naar www.dorpswinkelnigtevecht.nl

Afbeelding
Volop genieten bij Maarssen On Ice na sfeervolle opening Nieuws
Afbeelding
Veel belangstelling bij opening tentoonstelling 'De stem van het volk' bij Regionaal Archief RHCVV in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Volkskerstzangdienst in de Ark Vrije tijd
Afbeelding
Stichtse Vecht ook aan tafel bij fusiegesprekken van Wijdemeren Nieuws
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis gaat twee bloedafname-robots van Vitestro inzetten Ondernemend
Afbeelding
Spaanse kerstmuziek door het Apollo Ensemble in Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Volop genieten bij Eetcafé Rabelais Ondernemend
Afbeelding
Goud Inkoop Bus komt extra langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Klassieke Muziek Nu, is een prachtige voorstelling met klassieke muziek in een modern jasje in Theater Piet Mondriaan Vrije tijd
Afbeelding
Mike Lodder en bestuur OSM'75 Atletiek en Recreatiesport winnen Vrijwilligersprijs 2023 Nieuws
Afbeelding
Tijdelijke maatregelen ten behoeve van verkeersveiligheid Ruimteweg Nieuws
Afbeelding
Gemeente De Ronde Venen bevordert eerlijk afvalbeleid Alleen gechipte afvalcontainers worden nog geleegd in het nieuwe jaar Nieuws
Afbeelding
Schaatsen uit het vet voor Maarssen On Ice Vol plezier en vermaak op het ijs Nieuws
Afbeelding
Winterwandeling rond de Vinkeveense Plassen Vrije tijd