Afbeelding

Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen 25 jaar

Nieuws

Door Roberto Cancian

OUD-ZUILEN > Op maandag 28 november jl. werd in besloten kring het 25-jarig bestaan gevierd van de Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen. Tijdens de feestelijke gebeurtenis in het kerkje van Oud Zuilen keek voorzitter Andries Steerenberg terug op de afgelopen 25 jaar en keek hij bijna als vanzelfsprekend ook vooruit. Het is een unieke plek die de stichting graag ‘levend’ wil houden’, geeft Steerenberg aan.

De begraafplaats is in 1872 gesticht door Willem René Baron van Tuyll van Serooskerken, bewoner van het Slot Zuilen en is de oudste begraafplaats in Nederland waar ook nog steeds wordt begraven. Op het oudste gedeelte van de begraafplaats zijn de familiegraven van de familie Van Tuyll van Serooskerken, heren van Zuilen. De graftombe is een Rijksmonument. In de jaren ‘90 was er sprake van dat de begraafplaats zou moeten sluiten omdat het niet aan de huidige tijd voldeed. Om het te behouden heeft de Stichting deze unieke plaats aangepakt. Er is een drainering – en beplantingssysteem aangelegd en er zijn urnenkelders gekomen. Ruim vijf jaar terug is er ook een urnentuin met fruitbomen aangelegd, waar biologische afbreekbare urnen worden bijgezet. ‘Drie jaar geleden was er de mogelijkheid om het aangrenzend braakliggend terrein te kopen van de familie van Tuyll van Serooskerken. Op dit gedeelte is een natuurlijke begraafplaats aangelegd. We zien dat de keuze voor het al of niet begraven vaak ligt in discussie over het onderhoud van het graf door de nabestaanden’, zegt Steerenberg. Door het natuurlijke begraven is er geen onderhoud van het graf, dit maakt de keuze vaak makkelijker. Er werden in mei van dit jaar, met dank aan sponsoren, 25 leilinden bomen op de natuurlijke begraafplaats geplant. ‘Het jubileum wilden wij graag combineren met de opening van de natuurlijke begraafplaats’, legt Steerenberg uit. 

Na de officiële opening, door het onthullen van een plaquette door de Burgemeester, welke naast de ingang van de natuurlijke begraafplaats komt te hangen, gaf Steerenberg een presentatie over de afgelopen 25 jaar en de aanleg van de natuurlijke begraafplaats. Nadat de sponsoren en vrijwilligers een aandenken hadden ontvangen, vond nog een gezellig samen zijn plaats met een hapje en een drankje. Dit jaar viel de stichting ook nog eens in de prijzen door de Bronzen Troffel 2022 te winnen. De erfgoedprijs van de afdeling Cultuur van de gemeente Stichtse Vecht die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de feestelijke viering van Open Monumentendag. ‘Ik ben blij we een grote groep goede vrijwilligers hebben die met hovenier Ruud Verhoef ook alles bijhouden op de woensdagochtend’, geeft hij aan. Sinds 1997 is de Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen de beheerder. ‘Reservering van een graf is nu mogelijk. De eerste begraving op de natuurlijke begraafplaats heeft vorige week woensdag plaatsgevonden’. Meer informatie is te vinden op de website: www.begraafplaatsoudzuilen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Lezing in Vreeland over het rampjaar 1672 - 1673 vanuit een andere invalshoek Vrije tijd
Afbeelding
Stichtse Vecht investeert in buitensport “Deze investering is goed voor leefbaarheid in dorpen" Nieuws
Afbeelding
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol Nieuws
Afbeelding
Burgemeester Reinders leest voor op de Bijenschans Gemeente
Afbeelding
De liefde hangt in de lucht bij Kasteel de Haar Ondernemend
Afbeelding
Worstelaars Marcel en Tyrone Sterkenburg willen gouden plak bij Olympische Spelen Sport
Afbeelding
Mobiliteit van de toekomst in Merwede Nieuws
Afbeelding
ParkPodium Breukelen zoekt artiesten: wie durft? Nieuws
Afbeelding
Jaagpad terug langs de Vecht en het Zandpad tussen Maarssen en Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Openbare repetitie Shantykoor De Vechtse Parlevinkers in Paviljoen De Wilgenplas Vrije tijd
Afbeelding
Levendige tentoonstelling 100 jaar tuinbouw Vleuten Nieuws
Afbeelding
BuurtAED-actie in Zandpad/Machinekade groot succes Nieuws
Afbeelding
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Wagendijk Kockengen in slechte staat, informatieavond over de reconstructie Nieuws