Afbeelding

Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen 25 jaar

Nieuws

Door Roberto Cancian

OUD-ZUILEN > Op maandag 28 november jl. werd in besloten kring het 25-jarig bestaan gevierd van de Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen. Tijdens de feestelijke gebeurtenis in het kerkje van Oud Zuilen keek voorzitter Andries Steerenberg terug op de afgelopen 25 jaar en keek hij bijna als vanzelfsprekend ook vooruit. Het is een unieke plek die de stichting graag ‘levend’ wil houden’, geeft Steerenberg aan.

De begraafplaats is in 1872 gesticht door Willem René Baron van Tuyll van Serooskerken, bewoner van het Slot Zuilen en is de oudste begraafplaats in Nederland waar ook nog steeds wordt begraven. Op het oudste gedeelte van de begraafplaats zijn de familiegraven van de familie Van Tuyll van Serooskerken, heren van Zuilen. De graftombe is een Rijksmonument. In de jaren ‘90 was er sprake van dat de begraafplaats zou moeten sluiten omdat het niet aan de huidige tijd voldeed. Om het te behouden heeft de Stichting deze unieke plaats aangepakt. Er is een drainering – en beplantingssysteem aangelegd en er zijn urnenkelders gekomen. Ruim vijf jaar terug is er ook een urnentuin met fruitbomen aangelegd, waar biologische afbreekbare urnen worden bijgezet. ‘Drie jaar geleden was er de mogelijkheid om het aangrenzend braakliggend terrein te kopen van de familie van Tuyll van Serooskerken. Op dit gedeelte is een natuurlijke begraafplaats aangelegd. We zien dat de keuze voor het al of niet begraven vaak ligt in discussie over het onderhoud van het graf door de nabestaanden’, zegt Steerenberg. Door het natuurlijke begraven is er geen onderhoud van het graf, dit maakt de keuze vaak makkelijker. Er werden in mei van dit jaar, met dank aan sponsoren, 25 leilinden bomen op de natuurlijke begraafplaats geplant. ‘Het jubileum wilden wij graag combineren met de opening van de natuurlijke begraafplaats’, legt Steerenberg uit. 

Na de officiële opening, door het onthullen van een plaquette door de Burgemeester, welke naast de ingang van de natuurlijke begraafplaats komt te hangen, gaf Steerenberg een presentatie over de afgelopen 25 jaar en de aanleg van de natuurlijke begraafplaats. Nadat de sponsoren en vrijwilligers een aandenken hadden ontvangen, vond nog een gezellig samen zijn plaats met een hapje en een drankje. Dit jaar viel de stichting ook nog eens in de prijzen door de Bronzen Troffel 2022 te winnen. De erfgoedprijs van de afdeling Cultuur van de gemeente Stichtse Vecht die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de feestelijke viering van Open Monumentendag. ‘Ik ben blij we een grote groep goede vrijwilligers hebben die met hovenier Ruud Verhoef ook alles bijhouden op de woensdagochtend’, geeft hij aan. Sinds 1997 is de Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen de beheerder. ‘Reservering van een graf is nu mogelijk. De eerste begraving op de natuurlijke begraafplaats heeft vorige week woensdag plaatsgevonden’. Meer informatie is te vinden op de website: www.begraafplaatsoudzuilen.nl

Afbeelding
Gulnara Shafigullina
Sopraan Gulnara Shafigullina zingt mooi romantisch programma in Heilig Hart Kerk Vrije tijd
Afbeelding
De Boffers vieren 20-jarig bestaan en staat stil bij overlijden oprichtster Fransje Huurman Nieuws
Afbeelding
Straatroof op fietspad langs Pauwenkamp Nieuws
Afbeelding
Volgende stap zonnevelden in Haarrijnseplas Nieuws
Jannie van Kooten, vrijwilligerscoördinator.
Stichting Vrijwilligerszorg Thuis Sterven. Waar zou ú het liefst sterven? Ondernemend
Afbeelding
Vlag Oekraïne wappert boven Goudestein Nieuws
Afbeelding
Explosie bij restaurant in Vleuten, wie weet meer? Nieuws
Afbeelding
Leeuwenhart Risicobeheer en Verzekeringen kent de klanten Persoonlijk contact hoogste prioriteit Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 25 februari 2024 Lezersnieuws
Afbeelding
Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan bij Hoogheemraadschap Gemeente
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Choral Evensong in de Pieterskerk Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Muzikale bootreis van Barok tot Broadway met Boddé en Zomer in Grote Kerk Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Alpe d'Huez op voor kankeronderzoek, team GCM gaat er voor lopend en fietsend Nieuws