Afbeelding

Boekpresentatie ‘Soldaten in de Vechtstreek’ bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Nieuws

STICHTSE VECHT > Op woensdag 30 november vond bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) de presentatie van het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ plaats. Tijdens een besloten bijeenkomst nam Cees Uden, wethouder Cultuur van de gemeente De Ronde Venen, officieel het eerste exemplaar in ontvangst. In deze eerste uitgave van het RHCVV beschrijft Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder bij het RHCVV) de gebeurtenissen tijdens het Rampjaar in de Vechtstreek. Het boek is uitgegeven bij de gelijknamige tentoonstelling over het Rampjaar die nog tot eind maart 2023 te zien is bij het RHCVV.

Aan de hand van vele zeventiende-eeuwse archiefdocumenten beschrijft Van Dijk in het boek de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie. Van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het blijkt dat er ook na honderden jaren nog vele verborgen verhalen over het Rampjaar in de archieven liggen te wachten om verteld te worden. In dit boek wordt een aantal van die verhalen voor het eerst verteld.

Over het Rampjaar is veel geschreven. Ook tijdens dit jubileum 2022-2023, waarbij we 350 jaar Rampjaar herdenken, zijn weer veel publicaties over de gebeurtenissen van toen verschenen. Wat voegt dit boek daaraan toe? Dit boek toont een ander perspectief, door terug te gaan naar de bronnen die de basis vormen van onze kennis over het Rampjaar. Dat is ook het uitgangspunt van de gelijknamige tentoonstelling over het Rampjaar in het RHCVV.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Waanders, telt 96 pagina’s en kost €13,50. Het is verkrijgbaar bij het RHCVV, de lokale boekhandel, via www.waanders.nl en www.bol.com.

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)                                                
Als regionaal archief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en de stad Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kun je terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.

 

Afbeelding
Officiële opening Activiteitencentrum Zebraspoor Lezersnieuws
Leuke artikelen te koop op de Moederdagmarkt
Moederdagmarkt bij Zorggroep De Vechtstreek, locatie De Aa Lezersnieuws
Afbeelding
Vechtse Plussers in actie Lezersnieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Schade door harde windstoten in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
Afbeelding
Start maatregelen in Rondeveense tuinen met te veel lood in de grond Nieuws
Afbeelding
De Kledingbank Stichtse Vecht bestaat 10 jaar, actie met gratis artikelen Nieuws
Afbeelding
Politiek Stichtse Vecht over brug Vreeland, woningen Maarssen en NIeuwer Ter Aa en Scheendijk in Breukelen Gemeente
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Orkest SDG uit Tienhoven kan terugkijken op een zeer geslaagd concert in de mooie Dorpskerk in Maarssen Lezersnieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Creatieve workshops bij Kunstronde Vecht en Plassen Vrije tijd
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor Elly de Bruin en Jan Ligthart uit Abcoude Lezersnieuws