Piet en Wim (links) bij paneel tuinbouwtentoonstelling.
Piet en Wim (links) bij paneel tuinbouwtentoonstelling.

Levendige tentoonstelling 100 jaar tuinbouw Vleuten

Nieuws

Door Dries van Dijk

VLEUTEN-DE MEERN > Tuinbouw vind je dichtbij grote woongemeenschappen. Eerst binnen de stadsgrenzen. Door stadsuitbreiding steeds weer opgeschoven. Enorme ontwikkeling van groente-, fruit- en bloementeelten; Vleuten behoorde tot de top-3 tuinbouwcentra van Nederland. De tentoonstelling ‘100 jaar Tuinbouw – Het Verhaal’ komt van Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn en stichting STITU van de tuinders. Vanaf komende zaterdag in de Broederschapshuisjes.

Het Verhaal is in het leven geroepen voor de nieuwe bewoners, vol herinneringen voor oudere ingezetenen. Vertrouwd zijn 9 panelen met thema’s als werkende gezinnen, ‘Kom in de kas’, luchtfoto’s, kassen, landkaarten 1992-2020, veilingen, speciale penningen en schilderijen van de bekende Graafland. Verrassend zijn de multimediale beeldschermen, waarop een overzicht van tuindersbedrijven met plaats, namen en soort teelt kan worden gecombineerd met de locatie van de woningen nu. Op welke teelt en tuinder van toen staat jouw woning? Op het 3e scherm vertellen 25 tuinders ‘het Verhaal’. Verrassend: Verplaatsing van de glastuinbouw voor stadswoningen en Màximapark in een animatiefilm. Piet Koning van STITU: ‘Eerst sceptisch, maar steeds enthousiaster! Jonge generaties leren kort en bondig het verplaatsingsverhaal kennen.’ HV-man Wim de Frankrijker lacht enthousiast. ‘Voor de nieuwe bewoners! Dank zij studenten van de HSU.’

Het verhaal van de tuinbouw wortelt in de behoefte van de mens om planten te telen, voeding en sierbloemen. De overgang van jagen en verzamelen naar landbouw op vaste plekken ontwikkelde zich tot een enorme specialisatie, waarin kweken niet langer grondgebonden, maar in kassen op een wetenschappelijke manier met belichting, voeding, ziektebestrijding, planten en oogsten wordt georganiseerd. De tuinder is ook ondernemer: zijn producten afzetten en kweekbenodigdheden en arbeid inkopen. De tuinbouw werd een grote bron van inkomsten voor Vleuten-De Meern.

Tuinders in de vorige eeuw waren hechte gemeenschappen met grote gezinnen op bedrijven van ongeveer 1 ha. De Utrechtse industrie- en bevolkingsgroei in Pijlsweerd, Wittevrouwen, Abstede en Tolsteeg verdreven de bedrijven naar Bunnik, Jutphaas, Maarssen, Vleuten.

Tuinders in Utrecht organiseerden zich al vanaf 1905 in een coöperatieve veiling met 22 leden, die stemrecht hadden. Het aantal soorten groente, fruit, planten en bloemen nam toe: de veiling verving de gang van de tuinder naar de markt. Al vanaf 1912 kende Utrecht ook een bloemenveiling. De veilingen zaten eerst centrum stad: Janskerkhof, Vredenburg, Mariaplaats Paardenveld en aan de Croeselaan. De bloemenveiling zat vanaf 1953 in het Gammagebouw bij Douwe Egberts. Tussen 1970 - 2010 aan de Utrechtseweg. De veiling groeide enorm, bloemen werd de core-business. Deze locatie is nu woonwijk De Veiling. In 1991 maakte de Vinex Leidsche Rijn een eind aan de glastuinbouw. Van 90 bedrijven gingen 7 naar de Harmelerwaard, 16 naar elders. Bewoners kunnen vanaf zaterdag Het Verhaal halen. Zie www.histvervdmh.nl.

Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws