Afbeelding

Stichtse Vecht vergroot inzet voor woningbouw

Nieuws

STICHTSE VECHT > Omdat het bouwen van woningen speerpunt is voor de gemeente, stelt het college de raad voor om 1,4 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen om de ambtelijke capaciteit te versterken en extra ingenieursdiensten in te huren. Woningbouwplannen liggen op de plank of lopen vertraging op omdat de gemeente onvoldoende medewerkers en specialistische kennis heeft.

Door de grote druk op de woningmarkt zijn woningen voor starters en mensen met een modaal inkomen onbetaalbaar en is er een lange wachtlijst voor sociale woningen. De gemeente wil tot 2030 4.500 woningen realiseren om zo de druk op de woningmarkt te verlichten. Daarvoor is het nodig om de projectorganisatie te versterken. Hierdoor kan efficiënter en professioneler worden gewerkt aan de verschillende woningbouwprojecten.

Bouwen topprioriteit college en raad

Wethouder Wonen Frank van Liempdt: “De bouw van woningen is een belangrijk onderdeel uit het coalitieakkoord. We moeten veel woningen bouwen. We hebben extra mensen nodig om de bestaande projecten goed te kunnen doen. En dan heb ik het nog niet eens over kansrijke projecten die we nu niet kunnen oppakken. Deze financiële impuls is een goede stap om onze ambities waar te maken, in het belang van onze woningzoekenden.”

Ruimtekwartier grootste project

De extra capaciteit is nodig voor de eigen woningbouwprojecten, zoals bijvoorbeeld Zuilense Vecht en Zogwetering in Maarssen, maar ook voor het mogelijk maken van woningbouwplannen van ontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Een goed voorbeeld hiervan en ook het grootste woningbouwproject voor de komende jaren is Ruimtekwartier in Maarssenbroek. Het gaat om verbouw van kantoren tot woningen en nieuwbouw, samen goed voor zo’n 2.500 woningen. De gemeente faciliteert en regisseert dit project. Naast de reguliere wettelijke taken zoals het ontwikkelen van een bestemmingsplan is veel tijd gemoeid met de afstemming met de bij dit project betrokken vijf ontwikkelaars over de gemeentelijke beleidsdoelstellingen (wonen, mobiliteit, duurzaamheid, stedenbouw) en de daarmee gemoeide kosten(verdeling).

Woondeal getekend

De extra inzet is ook nodig om regionale afspraken waar te maken. Wethouder Frank van Liempdt heeft 13 maart namens gemeente Stichtse Vecht de woondeal ondertekend. Het Rijk, provincie Utrecht, gemeenten en woningcorporaties zetten gezamenlijk de schouders onder de bouw van ruim 83.500 nieuwe woningen in de periode 2022-2030. Hiervoor zijn woondeals opgesteld voor de regio’s U10 (samenwerking van 16 Utrechtse gemeenten waaronder Stichtse Vecht) en Amersfoort. Deze woondeals bevatten afspraken over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen. Stichtse Vecht heeft zich in de woondeal verbonden aan de bouw van 3.323 woningen tot 2030, waarvan 1.619 woningen in het betaalbare segment zitten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd