Afbeelding

Een schone Waterlinie met Menno en HelemaalGroen

Nieuws

REGIO > Menno Heling woont in Amsterdam. Hij werkt al jaren in de cultuur- en erfgoedsector met speciale belangstelling voor natuur en landschap. Vanuit een persoonlijk initiatief (V6) maakt hij mensen enthousiast om iets voor het landschap te doen. De provincie Utrecht ondersteunt daarbij. Menno raapt regelmatig zwerfvuil tussen Amsterdam en Utrecht, en zet zo zijn ergernis hierover om in positieve actie. Al opruimend volgt hij zoveel mogelijk de route van het Waterlinie Wandelpad. Dat levert mooie ontmoetingen op met mensen die even stoppen voor een praatje. Met hen deelt hij graag de geschiedenis van de Waterlinie.

Niet iedereen realiseert zich dat deze onderdeel is van een meer dan tweehonderd kilometer lange Historische Defensielinie met veel forten, vestingwerken en kastelen. Hoe mooi is het om dit historische landschap, eigenlijk één groot openluchtmuseum, gezamenlijk schoon te maken? De ervaring leert dat schone plekken langer schoon blijven, en dat mensen zuiniger zijn op het landschap als ze het verhaal daarover kennen.

Menno heeft contact met de gemeenten langs de Waterlinie. Die stellen opruimmaterialen beschikbaar aan hun zwerfvuilrapers. Zijn ambitieuze plan is om komende zomer alle fiets- en wandelroutes routes in het gebied van de Waterlinie zwerfafvalvrij te maken én te houden. Heb je zin om aan deze gezamenlijke activiteit mee te doen mail dan naar menno@ifthenisnow.nl Wat zou het leuk zijn als alle deelnemers, net als Menno, de app HelemaalGroen gebruiken om hun opgeschoonde routes te registreren. Ruim je liever in je eentje dan kun je natuurlijk ook gewoon je route registreren.

Hoe werkt HelemaalGroen?

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken app.helemaalgroen.nl. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de bijna 13.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land www.helemaalgroen.nl.

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt.

Gemeenten langs de Waterlinie kennen al HelemaalGroen deelnemers: Ronde Venen 28, Stichtse Vecht 27, Nieuwegein 16 en Utrecht 126. Bovendien is Waterschap-AGV een samenwerking aangegaan met ANBI Stichting HelemaalGroen en ondersteunt deze met als doel de bewustwording omtrent zwerfvuil te vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt te verminderen. Menno doet ook aan zwerfvuilvissen!

Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen.

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws