Afbeelding
Gemeente Utrecht

Huurteam Utrecht zorgt voor 600.000 euro huurverlaging

Nieuws

UTRECHT > Huurteam Utrecht heeft in 2022 een recordbedrag aan huur omlaag weten te krijgen in procedures die door huurders waren aangespannen tegen hun verhuurder. De totale huurverlaging bedroeg 601.170 euro. Dat is ongeveer een halve ton meer dan eerdere jaren. De gemiddelde geadviseerde huurverlaging is 172 euro per maand. De cijfers staan in het jaarverslag van het huurteam, dat werkt in opdracht van de gemeente.

Het huurteam deed ook een stuk meer controles dan eerdere jaren, onder meer omdat huurders hiertoe via campagnes werden opgeroepen. Bij 715 controles werden in 646 gevallen misstanden geconstateerd. Bij 435 adressen hiervan is een vervolgtraject gestart, waarvan een deel nog loopt. Ook het aantal meldingen van intimidatie en bedreiging nam toe, naar 94 op 72 adressen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het hogere aantal procedures tegen verhuurders en een campagne over huurrechten voor Utrechtse studenten (www.normalehuur.nl). Het opzeggen van de huur of huisuitzetting is de meest voorkomende vorm van intimidatie en bedreiging.

Het werk van het huurteam is erop gericht om de huurprijs van particuliere huurwoningen in overeenstemming te brengen met de huurprijzenwetgeving (puntensysteem). Naast de huurprijs gaat het hierbij ook om andere zaken waarbij verhuurders zich niet aan de wet houden, zoals achterstallig onderhoud, onjuiste servicekosten en all-in contracten. Bij overtredingen met huurprijs of onderhoud kan de huur worden verlaagd of moet de verhuurder een bedrag terugbetalen. Ook moeten verhuurders legeskosten betalen per verloren procedure.

Duidelijk signaal

“Deze cijfers geven een duidelijk signaal af aan verhuurders die zich niet aan de wet houden: je komt hier niet mee weg”, zegt wethouder Dennis de Vries (wonen). “Met deze controles willen we ervoor zorgen dat verhuurders zich aan de regels houden, zodat bewoners voor de prijs die ze betalen krijgen waar ze recht op hebben. Verhuurders die misbruik maken van de woningnood, zijn in Utrecht niet welkom.”

Utrechtse huurders kunnen terecht bij het huurteam met vragen over bijvoorbeeld huurprijs, servicekosten, onderhoud, privacy en het huurcontract. Ook bij ingewikkelde juridische vragen of misstanden kan het huurteam gratis helpen. Meer informatie is te vinden op www.huurteam-utrecht.nl.

Het volledige jaarverslag van Huurteam Utrecht is te vinden op de website.

Afbeelding
Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht Sport
Afbeelding
Tentoonstelling Geloof in Beeldhouwkunst René van Seumeren 1923-1989 in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
Stijging aantal inbraken en insluipingen gebied Breukelen tot Nigtevecht Nieuws
Afbeelding
Unieke boeklancering: S.O.S. samoeraitraining, Een spannend avontuur in het hart van Brazilië Lezersnieuws
Afbeelding
Opening heringerichte speeltuin Henk van der Griftpark Breukelen
Afbeelding
Bewonersavond Duurzaam wonen in Breukelen Gemeente
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 1 oktober 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Feestelijke opening Nieuw Activiteitencentrum Zebraspoor in Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
Plannen kleine uitbreiding wijk Zwanenkamp nu open voor bezwaar en reacties Nieuws
Afbeelding
Aanpak Oostelijke Vechtplassen: Informatiemarkt op 12 oktober Gemeente
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Smullen van poffertjes bij de poffertjeskraam Ondernemend
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend