Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht

College geeft Ontwerp Kerkenvisie Stichtse Vecht vrij voor inspraak

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het college van burgemeester en wethouders heeft op 30 mei besloten de Ontwerp Kerkenvisie Stichtse Vecht vrij te geven voor inspraak. De Kerkenvisie laat zien dat Stichtse Vecht een grote hoeveelheid kerken rijk is die geschiedeniswaarde hebben en identiteit geven aan de gemeente. De kerkgebouwen met hun torens zijn tekenend voor het silhouet van de dorpen. Bovendien hebben zij hoge monumentale waarden, zoals historische kerkinterieurs en imponerende glas-in-lood ramen. Stichtse Vecht stelt deze Kerkenvisie op, zodat we in de toekomst ook van deze prachtige kerkgebouwen kunnen blijven genieten.

Complexe opgave

Landelijk zien we een ontwikkeling dat het kerkbezoek terugloopt en het steeds moeilijker is om kerkgebouwen in stand te houden. Dit verdient aandacht en actie. Daarom is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het programma Toekomst Religieus Erfgoed gestart. Via dit programma heeft de gemeente middelen ontvangen om de Kerkenvisie op te stellen. Zij heeft hiervoor een gespecialiseerd adviesbureau opdracht geven.

Ook in Stichtse Vecht zien we dat de eigenaren voor een complexe opgave staan. Uit de gesprekken die we gevoerd hebben blijkt dat het beheer van de gebouwen, de verduurzamingsopgave en de terugloop van het aantal leden en vrijwilligers hen zorgen baart. Echter meerdere kerken zijn ook daadkrachtig bezig. Met grote inzet uit de gemeenschap worden kerken gerenoveerd, zoals de Grote Kerk in Loenen en de Hervormde kerk Tienhoven. Ook zijn er kerkbesturen die heel bewust de samenwerking opzoeken. Dit is niet altijd makkelijk gelet op het verschil in religieuze achtergronden, maar levert wel nieuwe toekomstperspectieven op.

De Kerkenvisie

De Kerkenvisie is een strategisch visie voor het totale kerkenbestand van de gemeente. Alle kerken hebben een zogenaamd ‘kerkenpaspoort’ gekregen, er is een kerkentijdlijn ontwikkeld en er is aandacht voor de kerken in het landschap. De uitgebreide inventarisaties en waarderingen zijn de basis geweest voor de kaders die zijn opgesteld voor toekomstige wijzigingen (transformaties) aan en van kerkgebouwen.

Er zijn ook aanbevelingen opgenomen voor vervolgstappen als het gaat om de bescherming van kerkgebouwen, opname in (aanverwant) beleid en het opstellen van nadere uitwerkingen. Denk hierbij aan de verduurzamingsopgave en het opstellen van een zogenaamde kerkbiotoop (ensemblewaarden) rond de kerkgebouwen. Ook de versterking van de onderlinge samenwerking verdient een vervolg.

De gemeente bedankt de eigenaren en deskundigen die inbreng hebben geleverd in het voortraject. Dit heeft geholpen om tot dit resultaat te komen. Er volgt nog een bijeenkomst met de eigenaren. Reacties die worden opgehaald zullen worden meegenomen in het definitieve stuk, dat in het najaar van 2023 aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt aangeboden.

Inspraaktermijn

Inwoners kunnen suggesties en vragen tot 22 juni indienen via info@stichtsevecht.nl en telnr 14 0346.

Belangstellenden kunnen de Ontwerp Kerkenvisie Stichtse Vecht ook inzien op het gemeentekantoor, Endelhovenlaan1 te Maarssen. Hiervoor  moet met wel een afspraak maken via info@stichtsevecht.nl of 14 0346.

Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd