Afbeelding

Grote veiligheidsoefening in stationsgebied Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Op donderdag 8 juni 2023 vindt er een grote oefening plaats op en in de directe omgeving van station Utrecht Centraal. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) oefent samen met NS, ProRail, politie, Veiligheidsregio Utrecht, Openbaar Ministerie en gemeente Utrecht aan de hand van verschillende scenario’s hun inzet bij een grootschalig incident, de opvang van slachtoffers en de communicatie hierover met reizigers, passanten en inwoners van de gemeente.

 Een groot deel van de oefening vindt plaats bij de betrokken organisaties zelf. Sommige onderdelen van de oefening vinden plaats op locaties in en rond het station en zijn dan beperkt zichtbaar voor het publiek. Hierover worden reizigers, passanten en omwonenden vooraf en tijdens de oefening geïnformeerd. De oefening start om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Reizigers op spoor 1 t/m 4 moeten er rekening mee houden dat de lift en roltrap naar deze perrons niet bereikbaar zijn. De perrons zijn wel bereikbaar via de trap vanaf de hal en vice versa. Vanuit de grote fietsenstalling onder het bollendak kunnen reizigers niet via de middentunnel naar de perrons, en vice versa. Tijdens de oefening trainen de verschillende deelnemers de operationele samenwerking in crisissituaties. De oefening in het stationsgebied is onderdeel van de multidisciplinaire oefening ‘Explosive Lion’ die onder leiding van de Explosieven Opruimingsdienst van 6 t/m 8 juni 2023 door heel Nederland plaatsvindt. Tijdens deze reeks van oefeningen vindt er een grootschalige van de inzet van de EOD plaats. Er is geen sprake van verhoogde dreiging, de hulpdiensten en andere betrokken partijen oefenen hun samenwerking. 

Overlast voor reizigers, passanten, omwonenden en bedrijven wordt zoveel mogelijk beperkt. Om goed voorbereid te zijn op verschillende soorten incidenten wordt regelmatig geoefend door hulpdiensten en andere betrokken organisaties in Nederland. We oefenen in verschillende scenario’s van crises en rampen onze processen, de onderlinge communicatie en wie waar verantwoordelijk voor is. Oefenen is van essentieel belang, zodat we als het nodig is gezamenlijk snel en daadkrachtig kunnen optreden.

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws