Afbeelding

Landelijke campagne “Check rookmelders bij jezelf, maar ook bij anderen”

Nieuws

REGIO > “De wettelijke verplichting om rookmelders te hebben op elke woonverdieping, heeft Nederland brandveiliger gemaakt. Dat weet ik zeker”, benadrukt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. “Uit de eerste resultaten, lijkt in ongeveer 90% van de woningen inmiddels rookmelders te hangen. Maar… we zijn nog niet klaar met z’n allen. Want 10% van 8 miljoen woningen, betekent dat er toch nog minstens 800.000 woningen in ons land zijn zonder rookmelders. Vandaar mijn vraag; heb jij goedwerkende rookmelders op elke verdieping? Zo ja, heel goed! En… check het ook even bij ouderen in je familie, bij een slechthorende op het werk en anderstaligen bij jou in de buurt. Hebben zij ze nog niet? Doe een goede daad door ze ook bij hen tegen het plafond te plakken. 

Eenvoudig en zo gepiept. Met rookmelders red je levens. Check, koop, plak! Kijk voor meer informatie ook op www.brandweer.nl/rookmelders. Doe ’t ook voor je medemens Met de slogan ‘Check - Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland alle inwoners op, om minimaal één goed werkende rookmelder op te hangen op elke woonverdieping in huis. “Plaats ze in de vluchtweg. Vaak is dat in de gang naar de voordeur en op de overloop. 

Beter nog, hang er een in de slaapkamer en in elke ruimte waar brand kan ontstaan. Zo word je op tijd gewaarschuwd bij brand. “Een rookmelder detecteert rook en waarschuwt je heel snel. Zo hebben je medebewoners en jij meer tijd om veilig buiten te komen bij brand. Bel zo snel mogelijk de brandweer en je verkleint het risico op slachtoffers en op schade. Doe ‘t voor jezelf en voor iedereen die je lief is”, benadrukt Carolien Angevaren. Ophangen is heel eenvoudig Op www.brandweer.nl/rookmelders.nl vind je praktische informatie over rookmelders. “Check het plaatsingsadvies en binnen een paar minuten weet je precies waar en hoe je rookmelders moet ophangen. Het ophangen of vervangen van rookmelders is zo gebeurd. Vaak wordt een plakstrip meegeleverd in de verpakking. Of wat we als brandweer ook nog wel eens adviseren; duw een dot montagekit op de achterkant, en druk ‘m tegen het plafond. Dan ben je snel klaar, je hoeft niet eens te boren en je weet zeker dat ‘ie goed vastzit.” Aan vervanging toe “Het is begrijpelijk dat je bij brand eerst aan vuur denkt, maar het is juist die nare rook die de meeste slachtoffers maakt. In rook zitten roet en andere giftige deeltjes. Ze benemen je letterlijk de adem. Weet dat rookmelders maximaal tien jaar meegaan. Daarna moet je ze vervangen omdat de meetcel in het apparaat dan z’n beste tijd gehad heeft. Is de rookmelder te oud, dan raakt ‘ie storingsgevoelig en kan de rookmelder vals alarm geven.” 

Check, koop en plak rookmelders Weten hoeveel rookmelders jij in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check Brandweer.nl/rookmelders. Binnen een paar minuten weet je dan precies waar in huis en hoe jij de 2 rookmelders moet ophangen. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo eenvoudig zorg je voor jouw veiligheid én die van je dierbaren.

Afbeelding
Volop genieten bij Maarssen On Ice na sfeervolle opening Nieuws
Afbeelding
Veel belangstelling bij opening tentoonstelling 'De stem van het volk' bij Regionaal Archief RHCVV in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Volkskerstzangdienst in de Ark Vrije tijd
Afbeelding
Stichtse Vecht ook aan tafel bij fusiegesprekken van Wijdemeren Nieuws
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis gaat twee bloedafname-robots van Vitestro inzetten Ondernemend
Afbeelding
Spaanse kerstmuziek door het Apollo Ensemble in Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Volop genieten bij Eetcafé Rabelais Ondernemend
Afbeelding
Goud Inkoop Bus komt extra langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Klassieke Muziek Nu, is een prachtige voorstelling met klassieke muziek in een modern jasje in Theater Piet Mondriaan Vrije tijd
Afbeelding
Mike Lodder en bestuur OSM'75 Atletiek en Recreatiesport winnen Vrijwilligersprijs 2023 Nieuws
Afbeelding
Tijdelijke maatregelen ten behoeve van verkeersveiligheid Ruimteweg Nieuws
Afbeelding
Gemeente De Ronde Venen bevordert eerlijk afvalbeleid Alleen gechipte afvalcontainers worden nog geleegd in het nieuwe jaar Nieuws
Afbeelding
Schaatsen uit het vet voor Maarssen On Ice Vol plezier en vermaak op het ijs Nieuws
Afbeelding
Winterwandeling rond de Vinkeveense Plassen Vrije tijd