Afbeelding
Owner

Lanceringsevenement ‘Kennismaken met de wateropgaven in de provincie Utrecht’ Staat van Utrecht

Nieuws

Datum & tijd: Plaats in agenda

Locatie: Statenzaal, Huis voor de provincie

Het onderwerp water komt steeds meer in het nieuws. Bijvoorbeeld als het gaat om extra dijkversterkingen, dreigende drinkwatertekorten of het opvangen van regenwater in de eigen tuin en buurt. De nieuwe special van de Staat van Utrecht brengt de verschillende wateropgaven kort en krachtig in beeld voor de provincie Utrecht.

Ook voor diegenen voor wie het onderwerp nog nieuw is. Bijvoorbeeld geïnteresseerde inwoners of professionals die voor het eerst beroepsmatig met ‘water’ aan de slag gaan. Onderwerpen die onder andere langskomen zijn zeespiegelstijging, zoet watertekorten, bodemdaling, waterkwaliteitsvraagstukken, de taken van waterschappen, gemeenten en provincie en de nieuwe opgaven rond waterzuivering. Een belangrijke conclusie is dat er de afgelopen decennia een nieuw tijdperk van wateropgaven is aangebroken. Niet langer kunnen alle vraagstukken vooral door een kerngroep van waterdeskundigen worden opgelost.

De inzet van veel nieuwe groepen is nodig, zoals professionals op het gebied van ruimtelijke ordening, natuurbeheer en klimaatwetenschap, maar ook inwoners zelf.

Programma

Inloop (vanaf 12:30)Introductie (13:00 – 13:45) Onder leiding van dagvoorzitter Rolf Koops introduceert gedeputeerde Huib van Essen de Staat van Utrecht en vertelt wethouder Susanne Schilderman ons meer over de unieke rol van water in de gemeente Utrecht. Ingrid van Lieshout (projectleider Staat van Utrecht) zal de inhoud van de special kort toelichten.Inhoudelijke verdieping & dialoog (13:45 – 15:35) Na de introductie duiken we dieper het thema in. Peter Siegmund (KNMI) vertelt ons op een interactieve manier over de nieuwe klimaatscenario’s van het KNMI en wat deze betekenen voor water in de Provincie Utrecht. Na afloop is er ruimte voor vragen en discussie. Vervolgens zal Robert van Roijen (TU Delft) een presentatie geven over de innovaties in de waterstraat, onderdeel van de Green Village. Hij zal ons laten zien hoe we onze leefomgeving aan kunnen passen aan het veranderende klimaat en hoe we op deze manier droge voeten houden. Ook hier sluiten we af met een dialoog met de deelnemers in de Statenzaal. We sluiten het inhoudelijke programma af met nog twee prikkelende perspectieven. Gedeputeerde Has Bakker vertelt over de urgentie van het thema water binnen onze agenda’s. De titel van de presentatie van hoogheemraad Els Otterman (HDSR) is ‘dansen met water’. De oproep is dat we het water als onze (dans)partner moeten zien en daar waar nodig sturen of volgen. Afsluiting (15:35– 15:50) We sluiten de lancering officieel af met illustraties van Luuk Poorthuis, die de lancering visueel voor ons samenvat. In de foyer is na afloop nog gelegenheid elkaar te spreken bij een drankje. In de foyer bevinden zich ook diverse presentatiematerialen van verschillende waterbeheerders in de provincie Utrecht.

Aanmelden

Het evenement is zowel fysiek als online te volgen. Wilt u de bijeenkomst fysiek bijwonen? Meld u dan aan via deze link  externe link. Als u liever digitaal aansluit, ontvangt u van tevoren een link naar de livestream. Meld u dan aan via deze link 

Gulnara Shafigullina
Sopraan Gulnara Shafigullina zingt mooi romantisch programma in Heilig Hart Kerk Vrije tijd
Afbeelding
De Boffers vieren 20-jarig bestaan en staat stil bij overlijden oprichtster Fransje Huurman Nieuws
Afbeelding
Straatroof op fietspad langs Pauwenkamp Nieuws
Afbeelding
Volgende stap zonnevelden in Haarrijnseplas Nieuws
Jannie van Kooten, vrijwilligerscoördinator.
Stichting Vrijwilligerszorg Thuis Sterven. Waar zou ú het liefst sterven? Ondernemend
Afbeelding
Vlag Oekraïne wappert boven Goudestein Nieuws
Afbeelding
Explosie bij restaurant in Vleuten, wie weet meer? Nieuws
Afbeelding
Leeuwenhart Risicobeheer en Verzekeringen kent de klanten Persoonlijk contact hoogste prioriteit Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 25 februari 2024 Lezersnieuws
Afbeelding
Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan bij Hoogheemraadschap Gemeente
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Choral Evensong in de Pieterskerk Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Muzikale bootreis van Barok tot Broadway met Boddé en Zomer in Grote Kerk Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Alpe d'Huez op voor kankeronderzoek, team GCM gaat er voor lopend en fietsend Nieuws