Afbeelding
Owner

Utrechters verdacht van grootschalige berovingen door het hele land via datingsites

Nieuws

REGIO > Tientallen ouderen zijn de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van oplichting en beroving via datingsites en apps. Het politieonderzoek leidde daarbij naar acht verdachten uit Utrecht. Zij muntte het doelbewust op mannen in een hogere leeftijdscategorie en maakte hen op verwerpelijke wijze veel geld en andere waardevolle spullen afhandig. De politie heeft de verdachten op 5 december aangehouden. 

Twintig mannen van 75 jaar en ouder denken eerder dit jaar via verschillende online datingsites en apps contact te hebben met een man of vrouw. Deze persoon doet net alsof ze voor een date willen afspreken met het slachtoffer. Van tevoren vraagt men al op slinkse wijze of het slachtoffer waardevolle spullen in huis heeft of geld. Vervolgens proberen ze bij het slachtoffer thuis af te spreken om zo de woning leeg te kunnen roven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende en soms zeer heftige werkwijzen zoals het uit huis lokken van slachtoffers, drogering of zelfs vastketening. In totaal is er bij hen zo voor een bedrag van ruim 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen als sieraden en goud.

Meerdere aanhoudingen

Grondig onderzoek naar de daders leidde al snel naar een netwerk van verschillende Utrechters. De verdachten, zowel vrouwelijke als mannelijk, worden allen in verband gebracht met deze berovingen en hebben daarin vermoedelijk verschillende rollen gespeeld. Dinsdag 5 december zijn zeven verdachten tijdens een gecoördineerde actie gearresteerd. Een andere verdachte zat op het moment van de actie al in hechtenis. Er worden nog aanvullende aanhoudingen verwacht.

Ook zijn er doorzoekingen verricht in meerdere woningen. Daarbij zijn bijvoorbeeld meerdere voertuigen in beslag genomen. De doorzoekingen gaven daarnaast zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen. Daarvoor is melding gedaan bij Veilig Thuis.

Crimineel gedrag tegengaan

Naast het strafrecht wordt door de gemeente Utrecht, in samenspraak met andere partners, gekeken naar verdere maatregelen om zo de terugval naar crimineel gedrag tegen te gaan. Daarbij behoren bijvoorbeeld preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en zorg tot de mogelijkheden.

Vermoedelijk veel meer slachtoffers

De oplichtingen en berovingen via datingsites vonden plaats op landelijke schaal. Zo kwamen de slachtoffers die zich bij de politie hebben gemeld uit uiteenlopende provincies en plaatsen zoals Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht. De politie verwacht dat het werkelijke aantal slachtoffers en schadebedrag waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Sybren van der Velden, landelijk Projectleider Senioren & Veiligheid vertelt hierover: “Niet elk slachtoffer durft er voor uit te komen omdat ze zich misschien schamen of in een kwetsbare positie bevinden. Dit is nergens voor nodig want daders gaan bij dit soort oplichting geraffineerd te werk.” Van groot belang is dat slachtoffers van oplichting of diefstal aangifte doen bij de politie. Dan kan de politie in actie komen en daders opsporen. Daarom heeft het ook zin om van situaties die langer geleden hebben plaatsgevonden alsnog aangifte te doen. “U hoeft zich hier niet voor te schamen, de politie gaat hier professioneel mee om”

Tips om oplichting te voorkomen

Deel geen persoonlijke informatie over geld of dure spullen.Spreek een eerste keer af op een neutrale plek, bijv. een café of restaurant, grote kans dat oplichters niet op komen dagen.U kunt ook eerst een keer videobellen, of een kennis meenemen naar een eerste afspraak (die in de buurt wacht).Mocht u vermoedens hebben dat u met een oplichter te maken hebt, meldt dit dan bij de beheerders van deze site.

Afbeelding
Plaatsing nieuwe wieken op korenmolen De Hoop in Loenen Nieuws
Foto: Roy Beusker
Inwoners Maarssen jagen op miljoenen in Postcode Loterij Miljoenenjacht Nieuws
Geen vuurwerk bij kinderboerderij
Kinderboerderij Otterspor zoekt vrijwilligers voor Koningsdag Nieuws
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 3 maart 2024 Lezersnieuws
Afbeelding
Jaap Velzel nieuwe voorzitter van de Seniorenraad Stichtse Vecht, afscheid van Irmgard Michielsen Nieuws
Afbeelding
Nieuwe voorzitter Keti Koti Utrecht: Jennifer Ferrier Nieuws
...
Agroforestry Netwerk Utrecht voor meer natuurinclusieve landbouw Nieuws
Afbeelding
Veel te doen in Activiteitencentrum Zebraspoor Vrije tijd
Afbeelding
Visdeurbel in Utrechtse gracht weer open, kijk naar de voorbij zwemmende vissen Nieuws
Afbeelding
Bloemen voor Oekrainers in Stichtse Vecht Nieuws
De teksten worden geprojecteerd
zing mee over de zee in het shantycafé De Vechtse Parlevinkers Vrije tijd
Afbeelding
Vergunning voor de Aldi op Plesmanpromenade is er door, wel extra beperkingen van overlast verkeer en parkeren Nieuws
Afbeelding
Roltrap station Maarssen snel weer in gebruik, lift gaat langer duren Nieuws
Li: Voorzitter Vrienden van De Aa, Remko Stilting
Nieuwe piano voor Zorggroep De Vechtstreek, locatie De Aa Lezersnieuws