Burgemeester Potters met Roosmarijn Ubink. Fotografie: Marlies van den Ber
Burgemeester Potters met Roosmarijn Ubink. Fotografie: Marlies van den Ber

Veel belangstelling bij opening tentoonstelling ‘De stem van het volk’ bij Regionaal Archief RHCVV in Breukelen

Nieuws

BREUKELEN > Vrijdag 8 december opende burgemeester Sjoerd Potters van gemeente De Bilt de tentoonstelling ‘De stem van het volk. Ontwikkeling van de democratie in Nederland vanaf 1795’ bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV). De tentoonstelling toont de voortdurende ontwikkeling van de democratie in Nederland en de rol die de bevolking speelt in het vormgeven hiervan. ‘De stem van het volk’ is tot en met januari 2025 te bezoeken en biedt de bezoeker een verzameling verhalen, (lokale) archiefstukken, foto’s, spotprenten en historisch verkiezingsmateriaal.


Sjoerd Potters: ‘Een jaar lang aandacht voor “de stem van het volk” als onmisbaar onderdeel van de ontwikkeling van onze democratie en onze grondwet is geen overbodige luxe. Uit een peiling door het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder dit jaar, blijkt dat 70 % van de Nederlanders vindt dat zij de inhoud van de grondwet niet of niet goed kennen. Het overgrote deel van de Nederlanders wil er gelukkig ook meer over weten. Met deze tentoonstelling worden zij op hun wenken bediend.’

Burgemeester Sjoerd Potters tijdens de opening. Fotografie: Marlies van den Berg

Interactieve tentoonstelling voor alle leeftijden

In de tentoonstelling kun je zelf aan de slag met democratische vraagstukken. Breng bijvoorbeeld je stem uit voor of tegen een grondwetswijziging, speel een potje democratie-memory, ontwerp je eigen protestbord of ontdek welke grondrechten er tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Ga aan de hand van een quiz door de tentoonstelling en kom alles te weten over de grondwet en ontwikkeling van de democratie in Nederland.  De tentoonstelling is geschikt voor het hele gezin.


De stem van het volk

Hoewel Nederland al in 1798 zijn eerste grondwet kreeg, is het de grondwetsherziening van 1848 die ten grondslag ligt aan de huidige parlementaire democratie. Deze historische gebeurtenis en de ontwikkeling van de Nederlandse democratie sinds 1795 staan centraal in de tentoonstelling.  Thema’s zoals kiesrecht, het kiesstelsel, politieke partijen en de kwetsbare kanten van democratie komen tot leven aan de hand van originele archiefstukken, zoals een kerkenraadverslag over de scheiding tussen kerk en staat uit 1798, een manifest voor vrouwenkiesrecht uit 1913 en een brief van Thorbecke over zijn grondwetsherziening van 1848.

Archief als pijler van de democratie

Het regionaal archief is dé locatie voor deze tentoonstelling. In een democratie moet de overheid verantwoording afleggen over wat ze doet. Archiefdiensten dragen onder meer bij aan de transparantie van de overheid door hun archieven duurzaam te bewaren en ze ter beschikking te stellen aan burgers. Zo kan iedereen achterhalen wat de overheid heeft gedaan en waarom.


De tentoonstelling is van 12 december 2023 tot en met 31 januari 2025 gratis te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-17.00 uur en donderdagavond van 18.00-20.30 uur.
De interactieve elementen van de tentoonstelling zijn mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Cultuurfonds Stichtse Vecht en met dank aan ProDemos voor advies.

Afbeelding
Straatroof op fietspad langs Pauwenkamp Nieuws
Afbeelding
Volgende stap zonnevelden in Haarrijnseplas Nieuws
Jannie van Kooten, vrijwilligerscoördinator.
Stichting Vrijwilligerszorg Thuis Sterven. Waar zou ú het liefst sterven? Ondernemend
Afbeelding
Vlag Oekraïne wappert boven Goudestein Nieuws
Afbeelding
Explosie bij restaurant in Vleuten, wie weet meer? Nieuws
Afbeelding
Leeuwenhart Risicobeheer en Verzekeringen kent de klanten Persoonlijk contact hoogste prioriteit Ondernemend
Afbeelding
Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan bij Hoogheemraadschap Gemeente
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Choral Evensong in de Pieterskerk Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Muzikale bootreis van Barok tot Broadway met Boddé en Zomer in Grote Kerk Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Alpe d'Huez op voor kankeronderzoek, team GCM gaat er voor lopend en fietsend Nieuws
Afbeelding
Politie jaagt op autokrakers in Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
Het Nieuw Tienhovens Orkest viert haar Verjaardag! Het Orkest voor Jong en Oud viert haar 1e jaar met een mooi concert! Nieuws
Afbeelding
Gedeputeerden ontvangen eerste pakketlevering Hub Utrecht Oost Ondernemend