Afbeelding

Oostwaard zoekt oogstaandeelhouders en vrijwilligers 800 jaar voedselvoorziening op historische boerderij Maarssen

Ondernemend

MAARSSEN > Vrijhof Oostwaard begint in 2021 met een biologische en Skal-gecertificeerde moestuin. 

Geïnspireerd door de tuinen van de voormalige Sint-Stevensabdij, nu het Utrechtse Oudwijk. De nonnen van die abdij bezochten Oostwaard, hun kloosteruithof aan de Vecht bij Oud-Zuilen, om er ‘s zomers te recreëren. Hier werd ook hun voedsel verbouwd. Deze vroege vorm van stadslandbouw keert nu terug: een moestuin vol onbespoten, gezonde en biologisch-gecertificeerde groente, fruit, verse kruiden en bloemen. Geïnteresseerden kunnen hiervan gebruik maken door als oogstaandeelhouders zelf hun groenten vers te komen oogsten. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen bij de opbouw en het onderhoud. Community Supported Agriculture Net als Moestuin de Haar, waar dit concept met succes is beproefd, zal Moestuin Oostwaard gaan werken met ‘Community Supported Agriculture’ (CSA). Belangstellenden uit de omgeving kunnen zich inschrijven voor een oogstaandeel. Dit betekent dat je zelf wekelijks gedurende het groeiseizoen (het eerste jaar van mei t/m november) je groenten kunt oogsten. Een volwaardig groentepakket: biologisch, lokaal en gezond. Vers van het land zó naar je bord. Voedsel van dichtbij in een systeem van circulaire landbouw – met mest van eigen schapen en kippen en bijen voor de bestuiving – is zeker een deel van de oplossing van het huidige landbouw- en klimaatprobleem. Bewoners Hans Peek en Saskia van den Bosch zijn blij op deze manier de boerderij een nieuwe bestemming te geven: “Deze vorm van landbouw levert biodiversiteit en goed voedsel op en brengt ook mensen bij elkaar om samen te genieten van de oogst.” 

De moestuinder Peter Hundepool zal de tuin opzetten, en verzorgen en de oogst begeleiden, samen met vrijwilligers. Hij is opgeleid aan de Middelbare tuinbouwschool. Later rondde hij een koksopleiding tot vegetarisch/veganistisch chef af. Inmiddels volgt Peter ook de opleiding tot biologisch-dynamisch boer, tuinder en veehouder aan de Warmonderhof te Dronten, met stadslandbouw als keuzerichting en veeteelt als bijvak. In 2020 liep hij bij Moestuin de Haar in Haarzuilens stage onder leiding van tuinder Simone Visser. Peter: “Bij Simone heb ik van januari tot december alle handelingen in de moestuin uitgevoerd. We hebben geweldige successen gehad en problemen snel kunnen herkennen en oplossen. We hebben elke week heerlijke gezonde groenten aan de deelnemers kunnen leveren. Dit ga ik op dit prachtige landgoed ook voor elkaar krijgen.” Oogstaandelen Oostwaard heeft plaats voor maximaal 50 oogstaandeelhouders voor het jaar 2021. Voor een bedrag van €349,50 (incl. 9% BTW) per jaar kun je onder begeleiding van de tuinder minimaal 30 weken oogsten en plukken. 

Het pakket voorziet in groenten voor ongeveer 2 personen per week. In principe zal de landwinkel op woensdag en zaterdag geopend zijn en kan er tegelijkertijd worden geoogst. In de winkel zullen ook lokale producten en producten uit het al vijf jaar volop groeiende voedselbos verkrijgbaar zijn. Inschrijven als oogstaandeelhouder, vrijwilliger of voor het leveren van een bijdrage kan via info@vrijhofoostwaard.nl. Kijk op vrijhofoostwaard.nl en fb.com/oostwaard voor meer informatie.

Afbeelding
Herdenking in Maarssen-Dorp bij Goudestein
Stichtse Vecht was even stil om 20.00 uur bij de herdenkingen Nieuws
Afbeelding
Pink Ribbon Soester Wandelweekend populair: al 1.500 inschrijvingen Vrije tijd
Edo Ankum van Stichting Rondje Pampus overhandigt cheque aan Gebiedsteam van Landschap Noord-Holland
Rondje Pampus overhandigt cheque van € 5.000,- voor Otteronderzoek Lezersnieuws
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 5 mei en donderdag 9 mei Lezersnieuws
Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Bingo in Vreeland Vrije tijd
Afbeelding
Tennissen bij LTV Breukelen Sport
Afbeelding
Vroege Vogelwandeling ANV in Bethunepolder Vrije tijd
Afbeelding
Hemelvaart en Pinksteren: aangepaste openingstijden gemeentekantoor en afvalscheidingsstations Stichtse Vecht Gemeente
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Afbeelding
Wiekenfeest bij molen De Hoop in Loenen, burgemeester Reinders laat de wieken draaien Nieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws