Afbeelding

Beleggers in onzekerheid door de bullish en bearish trends die opduiken op de aandelenmarkt

Ondernemend

Heersen is vooruitzien en op de beurs betekent dat: weten wat er speelt of mogelijk gaat spelen. De afgelopen jaren waren rumoerige beleggingsjaren. Van een grote beurscrash in 2020, dankzij het coronavirus, tot een flinke opleving en torenhoge koersen in 2021 en 2022. De economie herstelde en de beurs bloeide weer op. De beurzen zijn continu in beweging, dus ook in 2023. Op dit moment zitten veel beleggers in onzekerheid door de bullish en bearish trends die opduiken op de aandelenmarkt. Maar wat zijn dit dan, en wat kunnen beleggers hiermee? 

Bullish vs Bearish 
Bullish en Bearish zijn twee termen die vaak worden gebruikt in de wereld van beleggen. Deze termen hebben betrekking op het sentiment in de markt. Bullish betekent dat het marktsentiment positief is en dat de verwachting is dat de prijzen gaan stijgen. Deze term is afgeleid van het woord “Bull”, wat Engels is voor “stier”. Wanneer een stier aan het vechten is, gebruikt hij zijn hoorns in een opwaartse beweging om zijn vijand aan te vallen. Hiermee wordt dan verwezen naar de prijzen die als het ware van beneden naar boven gaan. 

Bearish betekent dat het marktsentiment juist negatief is en dat de verwachting is dat de prijzen gaan dalen. Deze term is afgeleid van het woord “Bear”, wat Engels is voor “beer”. Wanneer een beer aan het vechten is, gebruikt hij zijn klauwen in een neerwaartse beweging om zijn vijand aan te vallen. Hiermee wordt dan verwezen naar de prijzen die als het ware van boven naar beneden gaan. Maar hoe kan je dan zien of een markt Bullish of Bearish is? 

Hoe is het te zien of een markt bullish of bearish is? 
De koersen van een markt kunnen omhoog of omlaag gaan. Wanneer de koers omhoog gaat, gaat deze niet in een rechte lijn omhoog, maar zigzaggend. Dit heet een trend. Wanneer de koers omlaag gaat, gaat deze ook zigzaggend naar beneden. Om het even wat simpeler te maken is hier een makkelijk voorbeeld: 

Op de groene lijn is een opwaartse beweging te zien – een bullish trend. Op de rode lijn is een neerwaartse beweging te zien – een bearish trend dus. Nu zien de trends van een echte markt er natuurlijk iets gecompliceerder uit, maar belangrijk om te onthouden is dat een opwaartse beweging een bullish trend representeert en een neerwaartse beweging een bearish trend representeert. 

Bull markt vs Bear markt 
Een tijdelijke daling wordt een bearish trend genoemd. Maar deze trend kan zich ook doorzetten tot een bear markt. Een bear markt wordt meestal pas zo gedefinieerd als beurskoersen dalen met twintig procent of meer vanaf de meest recente piek. Daarnaast moet de markt ook een aantal maanden achter elkaar dalen, zoals bijvoorbeeld na een beurscrash, om de term bear markt opgeplakt te krijgen. 

Bij een bull markt is dit natuurlijk andersom. Een tijdelijke stijging wordt een bullish trend genoemd. Maar houdt dit lang aan? Dan kan er gesproken worden van een bull markt. 

Over het algemeen winnen bulls van de bears 
Bear- en bull markten komen ongeveer even vaak voor, maar bull markten duren over het algemeen veel langer dan bear markten. Plus, ze leveren je (logischerwijs) een hoger rendement op. Uit onderzoek blijkt dat aandelenkoersen over het algemeen meer geneigd zijn om te stijgen dan om te dalen. Waarbij wel gezegd moet worden dat stieren en beren uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. 

Om dit artikel even kort samen te vatten, Bullish en Bearish zijn twee termen die vaak worden gebruikt in de wereld van beleggen. Deze termen hebben betrekking op het sentiment in de markt. Bullish betekent dat het marktsentiment positief is en dat de verwachting is dat de prijzen gaan stijgen en Bearish betekent dat het marktsentiment negatief is en dat de verwachting is dat de prijzen gaan dalen. Houden deze trends lang aan? Dan kunnen de trends veranderen in een Bull markt of Bear markt.  

 

Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws