Afbeelding

Polsstokverspringen Rian Baas overtuigend naar eerste NFM-titel, Overbeek heeft vijf-op-een-rij

Sport

REGIO > De polsstokverspringers trokken het afgelopen weekend naar Friesland voor één van de meest speciale wedstrijden van het jaar: de NFM (Nationale Fierljep Manifestatie). Bij deze wedstrijd is iedereen die wil meedoen, welkom. Gedurende de dag moeten de springers zich kwalificeren voor de finale, welke in de avond plaats vindt. In It Heidenskip strijden de springers traditioneel om de titel en een gouden hanger.

Bij de senioren sprong thuisspringer Ysbrand Galama de wedstrijd open met 20.56 meter. Andere toppers kwamen hierbij in de buurt, maar in zijn tweede sprong liet Rian Baas (Gouda) zien dat hij goed in vorm is. Met 21.27 meter pakte hij de leiding over. Erwin Timmerarends (Bodegraven) zette ook een goede sprong neer en kwam met zijn 20.50 meter uiteindelijk tot een derde plek. In zijn laatste sprong ging Baas zelfs nog over zijn eigen afstand heen. Een nieuw NFM- en schansrecord was het resultaat met een afstand van 21.69 meter.

In de damescategorie was de Hollandse inbreng beperkt. Demi Groothedde (Jaarsveld) was met 15.21 meter de beste Hollandse dame, maar dit was net niet genoeg voor het podium. De winst ging naar Marrit van der Wal (It Heidenskip), die haar NFM-titel prolongeerde. Met 16.31 meter bleef zij Sigrid Bokma (Hindeloopen) ruim voor (15.64 meter).

Reinier Overbeek (Benschop) was huizenhoog favoriet bij de junioren. Al vier keer achter elkaar won hij de NFM-titel, maar de concurrentie komt ook vaak dichtbij. Dit keer was het Hidde van Dam (Montfoort) die een scherpe afstand neerzette. Met 19.26 meter liet hij zich zeker zien, maar kon hij niet verder komen dan een derde plek. De tweede plek was voor Germ Terpstra (Tzum), die in zijn derde sprong tot een nieuw persoonlijk record kwam van 19.38 meter. Overbeek wist wat hem te doen staat en ook nu lukte het de jonge Benschopper. Met 20.30 meter was hij ruim verder dan zijn concurrenten en pakte hij dus zijn vijfde NFM-titel.

De spanning was ook zeker te snijden bij de jongens. Djurre de Jong (Burgum) was hier de grote verrassing. Met 17.46 meter zette hij een nieuw persoonlijk record neer en pakte de titel. Karsten Klarenbeek (Haastrecht) kwam het dichtste bij van de Hollanders. Uiteindelijk werd hij derde met een afstand van 16.52 meter.

In de meisjes-categorie konden de Hollandse meisjes geen potten breken. Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) zette een keurige afstand neer van 13.51 meter, maar de Friese meisjes bleken een maatje te groot. Berber de Vries (Mantgum) sprong een nieuw persoonlijk record met 15.16 meter en dit bleek uiteindelijk genoeg voor de titel. Hanneke Westert (Sneek) sprong onlangs een Nederlands Record bij de meisjes, maar kwam nu niet verder dan 15.11 meter en moest genoegen nemen met het zilver.

Aankomende week springen de polsstokverspringers om 18.30 uur in Jaarsveld om de Nowa Computers bokaal.

Afbeelding
Speciaal vervoer voor Sinterklaas naar de Bijenschans Lezersnieuws
Afbeelding
Atelier De Kromme Mijdrecht op reis Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Koffie & Thee met appeltaart in de Week van de Verbinding in Stichtse Vecht Lezersnieuws
Afbeelding
Hockey MHV JO14-2 kampioen in subtopklasse Sport
Afbeelding
Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Doorrijder ongeluk Harmelen aangehouden, 4-jarig kind gewond Nieuws
Afbeelding
Sint en Piet bezochten ook de ouderen van Maarssen in het Dorpshuis. Lezersnieuws
Afbeelding
Ultiem kerstgevoel in Grote Kerk met Roder Jongenskoor Vrije tijd
Afbeelding
Onafhankelijke clientondersteuning (OCO) in Stichtse Vecht ook in 2024 uitgevoerd door Kwadraad, Leef, Gezinsbuddy en MEE Gemeente
Afbeelding
Autobrand naast woning aan het Sluisje in Vreeland Nieuws
Afbeelding
Taekwon-Do School IN NAE DO KWAN succesvol op 2 toernooien in 1 weekend. Sport
Afbeelding
Resultaten huisdierenpoepactie van ACTA en DierenPark Amersfoort bekend Vrije tijd