Afbeelding

Polsstokverspringen Rian Baas overtuigend naar eerste NFM-titel, Overbeek heeft vijf-op-een-rij

Sport

REGIO > De polsstokverspringers trokken het afgelopen weekend naar Friesland voor één van de meest speciale wedstrijden van het jaar: de NFM (Nationale Fierljep Manifestatie). Bij deze wedstrijd is iedereen die wil meedoen, welkom. Gedurende de dag moeten de springers zich kwalificeren voor de finale, welke in de avond plaats vindt. In It Heidenskip strijden de springers traditioneel om de titel en een gouden hanger.

Bij de senioren sprong thuisspringer Ysbrand Galama de wedstrijd open met 20.56 meter. Andere toppers kwamen hierbij in de buurt, maar in zijn tweede sprong liet Rian Baas (Gouda) zien dat hij goed in vorm is. Met 21.27 meter pakte hij de leiding over. Erwin Timmerarends (Bodegraven) zette ook een goede sprong neer en kwam met zijn 20.50 meter uiteindelijk tot een derde plek. In zijn laatste sprong ging Baas zelfs nog over zijn eigen afstand heen. Een nieuw NFM- en schansrecord was het resultaat met een afstand van 21.69 meter.

In de damescategorie was de Hollandse inbreng beperkt. Demi Groothedde (Jaarsveld) was met 15.21 meter de beste Hollandse dame, maar dit was net niet genoeg voor het podium. De winst ging naar Marrit van der Wal (It Heidenskip), die haar NFM-titel prolongeerde. Met 16.31 meter bleef zij Sigrid Bokma (Hindeloopen) ruim voor (15.64 meter).

Reinier Overbeek (Benschop) was huizenhoog favoriet bij de junioren. Al vier keer achter elkaar won hij de NFM-titel, maar de concurrentie komt ook vaak dichtbij. Dit keer was het Hidde van Dam (Montfoort) die een scherpe afstand neerzette. Met 19.26 meter liet hij zich zeker zien, maar kon hij niet verder komen dan een derde plek. De tweede plek was voor Germ Terpstra (Tzum), die in zijn derde sprong tot een nieuw persoonlijk record kwam van 19.38 meter. Overbeek wist wat hem te doen staat en ook nu lukte het de jonge Benschopper. Met 20.30 meter was hij ruim verder dan zijn concurrenten en pakte hij dus zijn vijfde NFM-titel.

De spanning was ook zeker te snijden bij de jongens. Djurre de Jong (Burgum) was hier de grote verrassing. Met 17.46 meter zette hij een nieuw persoonlijk record neer en pakte de titel. Karsten Klarenbeek (Haastrecht) kwam het dichtste bij van de Hollanders. Uiteindelijk werd hij derde met een afstand van 16.52 meter.

In de meisjes-categorie konden de Hollandse meisjes geen potten breken. Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) zette een keurige afstand neer van 13.51 meter, maar de Friese meisjes bleken een maatje te groot. Berber de Vries (Mantgum) sprong een nieuw persoonlijk record met 15.16 meter en dit bleek uiteindelijk genoeg voor de titel. Hanneke Westert (Sneek) sprong onlangs een Nederlands Record bij de meisjes, maar kwam nu niet verder dan 15.11 meter en moest genoegen nemen met het zilver.

Aankomende week springen de polsstokverspringers om 18.30 uur in Jaarsveld om de Nowa Computers bokaal.

Afbeelding
IVN-lezing Paddenstoelen: beeldschoon en onmisbaar Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de Schat op de Mega Snuffelmarkt in Gorinchem! Ondernemend
Afbeelding
Springkussen festijn opent de Nationale Sportweek in Loenen en Vreeland Sport
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 24 september 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
Vogelvereniging De Rietgors in Kockengen stopt er mee Nieuws
Afbeelding
Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga maakte in opdracht van het Trimbos-instituut de podcast 'Na de Limonade Nieuws
Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht zoekt 500 tellers en leden voor de stembureaus Nieuws
Afbeelding
Nationale Wielergala komt naar fietsstad Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Centrum- en Mobiliteitsplan Vinkeveen goedgekeurd door de gemeenteraad Nieuws
Afbeelding
Symposium Utrecht Erfgoedparticipatie: Erfgoed Verbindt! Lezersnieuws
Afbeelding
Begroting Stichtse Vecht 2024 vol met financiële onzekerheden, ook flinke verhogingen OZB en Afvalstoffenheffing Nieuws
Afbeelding
Video Sopraan Johannette Zomer en pianist Mike Boddé gaan op een muzikale cruise in Tienhoven Vrije tijd
Afbeelding
Nazomerbarbecue trapt nieuw ondernemersseizoen af OVSV zorgt voor goede contacten Ondernemend
Afbeelding
Vrijwilligers Stichtse Vecht hebben geen zin meer in feestje, nu alleen high tea voor genomineerden Nieuws