Afbeelding

Talent Mats van Rooijen doet het weer: winst in zijn Praga-kart!

Sport

VLEUTEN > Een week nadat voor hem op het circuit van Genk vuurwerk had geknald voor zijn zege tijdens de Euro Golden Trophy, won karttalent Mats van Rooijen alweer! Deze keer won hij de zevende en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De elfjarige coureur uit Vleuten was opnieuw de snelste in de Minimax-klasse. Dankzij twee zeges in twee weken tijd blaakt hij van het zelfvertrouwen, een week voor zijn deelname aan de Grand Finals.

“Het wordt natuurlijk spannend. Iedereen is goed daar, want je komt niet zomaar aan een ticket”, zei Mats over het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Daar moet je echt voor strijden. Eigenlijk was ik als tweede over de finish gekomen, maar de nummer één had iemand in de rondte getikt en kreeg daarvoor een tijdstraf. Daardoor werd hij tweede en ik eerste. Ik had het niet gezien tijdens de race, dus ik wist niet dat hij een tijdstraf had. Dat wist ik pas na de race. Opeens zag ik dat ik nummer één stond.”

Zo stond hij dus enigszins verbouwereerd opnieuw op de hoogste trede van het podium met weer een blinkende bokaal in zijn knuisten. En dan te bedenken dat hij opnieuw op een voor hem wat vreemde kart reed. Die is van het merk Praga terwijl hij normaal op een Falcon-chassis rijdt.

Dat hij tijdelijk van chassis is gewisseld, heeft overigens een heel goede reden, want tijdens de Grand Finals, die komende maandag beginnen in Portimao, Portugal, rijden alle rijders verplicht op een Praga-kart. En dus reed Mats zijn laatste drie races op een Praga-chassis.

“De Praga-kart bevalt me heel goed”, was zijn logische commentaar met twee zeges uit drie races. “Als de baan wat slechter is, durf ik veel meer met de Praga dan met mijn andere kart. Ik weet niet waarom. Het is gewoon zo.”

Of hij voortaan daarom altijd op een Praga gaat rijden, kon Mats niet zeggen. “We kijken nog op welk merk we gaan rijden volgend seizoen. Er zijn heel veel goede karts. Elke kart is wel goed en je raakt uiteindelijk aan elke kart gewend.” Hoe dan ook: de Praga ligt hem uitstekend. “Het duurde één sessie voordat ik eraan gewend was.” Waar hem dat in zit? “Ik weet niet precies wat er anders is aan de Praga. Alleen het stuur is wat kleiner.”

Voor Mats was de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap zijn laatste test voor de Grand Finals. Met weer een overwinning op zak gaat hij met een opgeheven hoofd en vol zelfvertouwen naar Portimao. Vanzelfsprekend keek hij ernaar uit.

“De komende dagen ga ik goed uitrusten en vrijdag vlieg ik vrijdag naar Portugal. Op zondag moeten we daar alles klaarmaken en op maandag begint de eerste training in Portimão. Ik vind het leuk dat ik voor Nederland mag uitkomen. Ik heb een pak laten aanmeten en in Portugal krijg ik hem. Ik kan niet wachten op de wedstrijden!”

Mats bedankt zijn vader, moeder, zusje, zijn supporters voor de steun, zijn topmonteur voor het afstellen van zijn kart en Daems voor de motoren.

Mats van Rooijen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Apotheek Lijnbaan in Den Haag.

Afbeelding
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Happy Ouwers en exposities in het nieuwe Kampje in Loenen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 26 verenigingen uit Stichtse Vecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 14 verenigingen uit De Ronde Venen droegen bij aan dit succes. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
Het Kompas krijgt knutselpapier van enorme omvang Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport
Afbeelding
De Ronde Venen is het niet eens met nachtvluchten Schiphol, zorgt voor teveel overlast Nieuws
Afbeelding
Werkconferentie van kerken in Stichtse Vecht in teken van Barmhartigheid en de menselijke maat Nieuws
Afbeelding
Diamanten bruidspaar Gerrit Soede en Corrie Bakhuisen in Vreeland. Gemeente
Afbeelding
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Nieuwjaars Party in de Wilgenplas. Vrije tijd
Afbeelding
St. Antonius kiest voor Leidsche Rijn als centrale locatie in de toekomst Nieuws