Afbeelding
'Schokker Fotografie'.

Inspiratieroute door Veenweidegebied brengt boer, kunst en landschap samen

Vrije tijd

REGIO > Een interactieve fietsroute door het prachtige landschap van het Westelijke Veenweidegebied waarbij je tussendoor getrakteerd wordt op diverse kunstprojecten, proeverijen, rondleidingen en workshops: dat is de Wij.land Inspiratieroute.

Feestelijke opening op 31 juli

Vanaf 31 juli kunnen cultuur-, natuur-, en fietsliefhebbers volop genieten van deze inspirerende fietstocht. Tijdens de rit kom je verschillende locaties met diverse activiteiten. Naast de boerderijwinkels, een vogelhut, workshops, en rondleidingen bij de boer, zijn er op verschillende plekken kunstprojecten toegevoegd. De kunstwerken prikkelen de zintuigen en inspireren om na te denken over ons landschap en onze boeren. Initiatiefnemers Wij.land en Lisa Ruseler willen met de fietsroute burger, landschap en boer met elkaar verbinden.

Vingers worden naar elkaar gewezen als we het hebben over de stikstofcrisis, het verlies aan biodiversiteit en onze voedselproductie. De initiatiefnemers zien het onderlinge begrip als begin van verandering en willen overbrengen dat wij allemaal zorg en verantwoordelijkheid dragen voor een gezond landschap.

“Uiteindelijk bepalen wij samen hoe ons landschap eruit komt te zien, door wat we in ons boodschappenmandje stoppen, welke producenten en organisaties we steunen, op wie we stemmen en wat we zelf in onze omgeving voor de biodiversiteit doen.” Aldus Eva Fransen, projectleider van Wij.land.

Interactie met de boeren

Langs de route zijn verschillende boerderijen die met Wij.land samenwerken om een gezonder landschap te creëren. Als fietser leer je over deze boeren en hun werkzaamheden, maar kun je ze ook daadwerkelijk ontmoeten tijdens rondleidingen die op verschillende boerderijen worden aangeboden.

Deelnemende kunstenaars

Diverse getalenteerde Nederlandse kunstenaars werken mee aan dit project, waaronder Marthe Sophie Zeevenhooven. Marthe Sophie werkt met de creativiteit van het landschap zelf, waarbij co-creatie en het levende landschap kernwoorden zijn. Daarnaast biedt Marthe Sophie workshops aan op verschillende data waar zij werkt met de creatieve kracht van de mens en het landschap.

Ook is er werk te zien van Anne Leijdekkers. Het werk van Leijdekkers heeft altijd betrekking op de relatie tussen mens en hun niet-menselijke omgeving. Gefascineerd door de waarneming van mensen op het landschap, probeert zij deze te vertalen naar performatieve en poëtische vertelvormen die ons op een nieuwe manier laten kijken naar de wereld om ons heen. Voor de Wij.land inspiratierouter is Anne bezig met het uitwerken van een theatrale installatie dat ons een nieuw perspectief biedt op onze ervaring met het landschap.

Reinier van Duijn is de derde betrokken kunstenaar bij het project. Zijn werk staat in het teken van het ontdekken van verschillende (veelal natuurlijke) materialen, de eigenschappen en het combineren hiervan. Hij bevraagt het materiaal en gaat hier de dialoog mee aan. Op de route komt een nieuw sculptuur van Reinier te staan, gemaakt van materialen uit de omgeving.

Daarnaast kunnen deelnemers luisteren naar een speciaal ontwikkelde soundscape, een verhaal dat wordt verteld in de vorm van muziek en geluid. Skander Jaïbi heeft deze muzikale vertaling ontwikkeld van een jaar op een regeneratieve boerderij.

Het vijfde kunstproject langs de route is Project Beekeepers van grafisch vormgever Jeannette Kaptein en fotograaf René ten Broeke. Met het interactieve online kunstproject wil het duo inzicht geven in de rol van de imker bij het behoud en gezond houden van bijenvolkeren.

Andere deelnemende kunstenaars zijn o.a. Alida Verheij, Winfried Scholz en Marina van der Kooij. Zij openen hun atelier lands de route op verscheidene data en tonen daar hun werk.

Projectleider Lisa Ruseler over het project

“De route focust zich vooral op de verbinding tussen burger, landschap en boer. De effecten van bodemdegradatie zijn voor veel Nederlanders niet direct zicht- of voelbaar. Daarbij komt dat veel consumenten en beleidsmakers geen verbinding voelen met het land dat zij gebruiken. Kunst kan de emotionele distantie verkleinen. Met deze inspiratieroute laten wij informatie (het informeren over de problemen), boeren (interactie en menselijke verbinding) en kunst (emotionele distantie verkleinen/verbinden/ander perspectief bieden) samenkomen.”

De opening van de route is op 31 juli en is te fietsen tot ten minste begin oktober. Kijk voor de route en het programma van workshops, rondleidingen en open ateliers op deze pagina.

Afbeelding
Update instortingen parkeergarage Antonius ziekenhuis Nieuwegein Nieuws
Afbeelding
Ondernemers Stichtse Vecht bezoeken middenstip van Nederland Ondernemend
Afbeelding
FC Breukelen MO11 Kampioen: Feest na winst van 18-2 Sport
Afbeelding
Nieuwe sponsoren voor Activiteitenbus Maarssen Lezersnieuws
Afbeelding
Vechtse Plusser trakteren voor het 100e lidmaatschap Lezersnieuws
Afbeelding
Gewonde bij woningbrand in Breukelen, brandweer redt parkiet Nieuws
Afbeelding
Nationale Tattoo-catwalk in Vreeswijk, meld je aan als model Lezersnieuws
De jeugdclubkampioenen 2024: Eva Veenhof en Tristan Koe
Jeugdclubkampioenen OSM Badminton 2024 Sport
Gezellige drukke markt
Mooie Lentemarkt Emmaus Haarzuilens met fraaie opbrengst voor het goede doel Nieuws
Afbeelding
Mantelzorgbijeenkomst PGB voorlichting door Per Saldo- Kom jij ook? Gemeente
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen Zondag 26 mei 2024 Lezersnieuws
Afbeelding
Inschrijven kan weer, 75e Vechtloop van start op dinsdag 27 augustus Sport
Afbeelding
Olie in Haarrijnseplas in Utrecht opgeruimd Nieuws
Mobiel energieloket in Maarssenbroek tijdens Maarssenbroek 50 jaar
Energieloket Stichtse Vecht op zomerse toer Gemeente