Afbeelding

Positief voortplantingsadvies voor rode panda’s in DierenPark Amersfoort

Vrije tijd

AMERSFOORT > DierenPark Amersfoort krijgt groen licht: er mogen opnieuw rode panda’s geboren worden. DierenPark Amersfoort is erg blij dat het park bijdraagt aan het soortbehoud van de rode panda, een bedreigde diersoort. “Wij zijn er klaar voor om nieuwe jongen te verwelkomen. Het koppel heeft al eerder gezonde nakomelingen op de wereld gezet, dus we hebben er vertrouwen in dat het grootbrengen nu ook goed verloopt”, stemt curator Nils Dijkgraaf hoopvol. “Het is nu afwachten tot er een succesvolle dekking plaatsvindt.”

Janno Weerman, de EEP-coordinator van de rode panda, uit Diergaarde Blijdorp beheert het Europese en wereldwijde stamboek van de rode panda. Op dit moment zijn er binnen het EEP (European Endangered Species Programme) van de rode panda 130 potentiële matches. Daarvan mogen er 84 koppels zich deze winter voortplanten. “Om deze matches te maken, kijk ik onder andere naar genetische relaties en het welzijn van elk individu. Als stamboekhouder zoek ik naar de mogelijkheden om elk stel eens in een aantal jaar de kans te geven om zich voort te planten”, legt Janno uit. Daarnaast willen dierenparken voorkomen dat er genetische overeenkomsten zijn tussen koppels.

Rode panda’s leven in de natuur in en rondom het Himalayagebergte waar het diersoort wordt bedreigd in het voortbestaan. Hun leefomgeving wordt kleiner en de lokale bevolking vangt en doodt de kleine panda’s. Dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) focussen zich op het in stand houden van een gezonde reservepopulatie. Omdat het zo slecht gaat met de rode panda’s in het wild is DierenPark Amersfoort blij dat het park opnieuw groen licht krijgt. “De dierverzorgers en ik kijken ernaar uit om nieuwe jongen te verwelkomen. Wie weet lopen er in het voorjaar een of meerdere jongen rond in DierenPark Amersfoort die in de toekomst ook bijdragen aan het behoud van hun soort”, sluit Nils af. Rode panda’s planten zich in de winterperiode voort. Na een draagtijd van ongeveer vier maanden komen de jongen ter wereld. Bezoekers kunnen het rode pandakoppel bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Afbeelding
Fefinitieve uitslag van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Gemeente
Afbeelding
MEC Maarssen opent uniek buitenleslokaal 't Nest in wijkpark Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
Definitieve uitslag waterschapsverkiezing De Stichtse Rijnlanden met kandidaten Gemeente
Afbeelding
College stuurt beleid voor zonnevelden naar de gemeenteraad Grootschalige elektriciteitsopwekking met zonnevelden in De Ronde Venen Nieuws
Afbeelding
De Heeren van Maarssen is opnieuw in goede handen Ondernemend
Afbeelding
Cees van den Oosten erelid van ondernemingsvereniging OVSV Ondernemend
Afbeelding
Lopen, huppelen en rennen voor het nieuwe klimrek. Leerlingen WereldKidz Bolenstein zetten sponsorloop op touw Nieuws
Afbeelding
Tweede plaats voor Brandweer Breukelen tijdens Vaardigheidstoets Nieuws
Afbeelding
Uitje met bier belevenis op Slot Zuylen Vrije tijd
Afbeelding
QR-route van Museum Vredegoed te Tienhoven Vrije tijd
Afbeelding
De Vondel wordt het nieuwe Dorpshuis van Maarssen Dorp Nieuws
Afbeelding
Nieuwe cijfers Utrechtse woningmarkt onderstrepen noodzaak betaalbare woningen Nieuws
Afbeelding
Mantelzorgbijeenkomst in Maarssen: Zeg JA bij dementie Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws