Afbeelding

Positief voortplantingsadvies voor rode panda’s in DierenPark Amersfoort

Vrije tijd

AMERSFOORT > DierenPark Amersfoort krijgt groen licht: er mogen opnieuw rode panda’s geboren worden. DierenPark Amersfoort is erg blij dat het park bijdraagt aan het soortbehoud van de rode panda, een bedreigde diersoort. “Wij zijn er klaar voor om nieuwe jongen te verwelkomen. Het koppel heeft al eerder gezonde nakomelingen op de wereld gezet, dus we hebben er vertrouwen in dat het grootbrengen nu ook goed verloopt”, stemt curator Nils Dijkgraaf hoopvol. “Het is nu afwachten tot er een succesvolle dekking plaatsvindt.”

Janno Weerman, de EEP-coordinator van de rode panda, uit Diergaarde Blijdorp beheert het Europese en wereldwijde stamboek van de rode panda. Op dit moment zijn er binnen het EEP (European Endangered Species Programme) van de rode panda 130 potentiële matches. Daarvan mogen er 84 koppels zich deze winter voortplanten. “Om deze matches te maken, kijk ik onder andere naar genetische relaties en het welzijn van elk individu. Als stamboekhouder zoek ik naar de mogelijkheden om elk stel eens in een aantal jaar de kans te geven om zich voort te planten”, legt Janno uit. Daarnaast willen dierenparken voorkomen dat er genetische overeenkomsten zijn tussen koppels.

Rode panda’s leven in de natuur in en rondom het Himalayagebergte waar het diersoort wordt bedreigd in het voortbestaan. Hun leefomgeving wordt kleiner en de lokale bevolking vangt en doodt de kleine panda’s. Dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) focussen zich op het in stand houden van een gezonde reservepopulatie. Omdat het zo slecht gaat met de rode panda’s in het wild is DierenPark Amersfoort blij dat het park opnieuw groen licht krijgt. “De dierverzorgers en ik kijken ernaar uit om nieuwe jongen te verwelkomen. Wie weet lopen er in het voorjaar een of meerdere jongen rond in DierenPark Amersfoort die in de toekomst ook bijdragen aan het behoud van hun soort”, sluit Nils af. Rode panda’s planten zich in de winterperiode voort. Na een draagtijd van ongeveer vier maanden komen de jongen ter wereld. Bezoekers kunnen het rode pandakoppel bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Het regent prijzen voor Dansschool Spotlight! Sport
Afbeelding
Officiële opening Activiteitencentrum Zebraspoor Lezersnieuws
Leuke artikelen te koop op de Moederdagmarkt
Moederdagmarkt bij Zorggroep De Vechtstreek, locatie De Aa Lezersnieuws
Afbeelding
Vechtse Plussers in actie Lezersnieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Schade door harde windstoten in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
Afbeelding
Start maatregelen in Rondeveense tuinen met te veel lood in de grond Nieuws
Afbeelding
De Kledingbank Stichtse Vecht bestaat 10 jaar, actie met gratis artikelen Nieuws
Afbeelding
Politiek Stichtse Vecht over brug Vreeland, woningen Maarssen en NIeuwer Ter Aa en Scheendijk in Breukelen Gemeente
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Orkest SDG uit Tienhoven kan terugkijken op een zeer geslaagd concert in de mooie Dorpskerk in Maarssen Lezersnieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws