Plattelandscoach Lizanne Roeleven op het land van Janny en Anton Zwart
Plattelandscoach Lizanne Roeleven op het land van Janny en Anton Zwart Provincie Utrecht

Plattelandscoach voor Utrechtse boeren groot succes

Nieuws

REGIO > De provincie Utrecht wil de komende jaren nog meer agrariërs ondersteunen met een plattelandscoach. Het project bleek afgelopen jaar zo succesvol dat het tot mei 2026 wordt verlengd.

Agrariërs en erfeigenaren staan in deze tijd voor veel onzekerheden en keuzes. Ontwikkelingen in en buiten de sector zijn van invloed op de bedrijfsvoering en op de toekomst. Met het aanbieden van een onafhankelijke plattelandscoach ondersteunt de provincie Utrecht agrariërs bij het toekomstbestendig maken van hun bedrijf of erf. De plattelandscoach kan begeleiding bieden en meedenken over keuzes die bij de ondernemer passen.

Veranderingen en innovaties

Gedeputeerde Mirjam Sterk: “De landbouwsector is ontzettend belangrijk voor onze provincie. Maar wij weten ook dat de veranderingen in deze sector elkaar in rap tempo opvolgen en boeren met heel veel wet- en regelgeving te maken hebben. De plattelandscoaches kunnen onze Utrechtse boeren adviseren over het vormgeven van de veranderingen en meedenken over innovaties voor hun bedrijf.”

Een plattelandscoach begeleidt boeren en erfeigenaren met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’. Erfeigenaren zijn mensen die wonen in een (vaak) voormalige boerderij. De coach ondersteunt bij vragen die er zijn rondom het bedrijf en het erf. Het gaat onder meer om begeleiding bij het starten met kringloop- of natuurinclusieve landbouw. Ook kan de coach helpen bij vraagstukken rondom klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire landbouw.

Ervaringen

Zo’n 250 boeren en erfeigenaren verspreid over 25 gemeenten hebben inmiddels al gebruik gemaakt van dit aanbod bij het maken van duurzame keuzes voor hun bedrijf of erf. De waardering van de deelnemers is zeer positief. De afgeronde trajecten worden gemiddeld met een 8,7 beoordeeld en 93 procent van hen raadt andere boeren deelname aan.

De eerste 25 coachuren worden volledig door de provincie betaald. Tegen een kleine vergoeding kan dit met nog eens 18 uur uitgebreid worden.

De agrariërs die gebruik hebben gemaakt van een coach, zijn hier erg positief over. Fruitteler Belle van Dijk uit Wijk bij Duurstede zegt bijvoorbeeld: “Ik kan het traject met een plattelandscoach andere ondernemers echt aanraden. Je krijgt een veel bredere kijk. Ik heb het echt als ondersteunend ervaren.” Ook melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden heeft veel aan zijn coach gehad: “Het advies was maatwerk, gericht op mijn toekomst.”

Verlengen tot mei 2026

Omdat de uitdagingen waar boeren voor staan ook de komende jaren onverminderd groot blijven, wil het provinciebestuur de inzet van de plattelandscoaches met drie jaar verlengen tot mei 2026. Hierdoor kunnen nog eens 300 agrariërs van een coach gebruikmaken. Het voorstel wordt in de zomernota van 2022 aan Provinciale Staten voorgelegd.

Aanmelden

Aanmelden voor het project met de landbouwcoaches, kan met het formulier op Lami.nl 

Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws