Afbeelding

Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV

Lezersnieuws

BREUKELEN > Op donderdag 16 mei (19.30 - 21.30 uur) geeft schrijver Lyda Westerink een creatieve schrijfworkshop bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) in Breukelen. Aan de hand van verhalen en objecten uit de lopende tentoonstelling ‘De stem van het volk’, over democratie en de grondwet, leren de deelnemers korte verhalen schrijven. De workshop is voor alle enthousiaste schrijfliefhebbers, ervaring is niet nodig. Meld je aan via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl. Deelname is €5,- per persoon, er is plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Bij de workshop laten de deelnemers zich inspireren door de verhalen en beelden uit de tentoonstelling ‘De stem van het volk’, waarin het verhaal wordt verteld van de democratie en de grondwet aan de hand van (lokale) gebeurtenissen en originele archiefstukken. Zo kan een foto uit 1962 van een bruid in een stemhokje in Wilnis dienen als inspiratie voor een verhaal. Waarom gaat ze stemmen in haar bruidsjurk? Hoe voelde ze zich op dat moment? Of een archiefstuk over het verwijderen van erestoelen uit de kerk. Hoe zouden de mensen die normaalgesproken op een erestoel zaten hierop reageren? Laat je fantasie de vrije loop en schrijf met de tips van Lyda Westerink een spannend, meeslepend of verrassend kort verhaal. 

 Lyda Westerink is schrijver en journalist. Jarenlang begeleidde zij auteurs uit het zakenleven, tegenwoordig geeft zij cursussen en workshops creatief schrijven. ‘Of je nu een ervaren schrijver bent of gewoon geïnteresseerd bent om je schrijfvaardigheden te ontdekken, deze workshop is voor iedereen toegankelijk’, zegt Lyda Westerink. ‘Het wordt een avond vol creativiteit en inspiratie, waarbij we verhalen laten ontstaan uit de rijke geschiedenis van onze democratie in de regio.’

Praktische informatie

Datum: Donderdag 16 mei

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Locatie: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6E, Breukelen 

Toegang: €5,- 

Aanmelden: Via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl. (Onder vermelding van naam, telefoonnummer en het aantal personen dat zal deelnemen). Tijdens de workshop wordt er gezorgd voor koffie, thee en wat lekkers.

Tentoonstelling ‘De stem van het volk’

‘De stem van het volk’ vertelt het verhaal van de (moderne) democratie en democratische waarden in Nederland aan de hand van (lokale) gebeurtenissen en originele archiefstukken, zoals een verslag van een kerkenraad uit 1798 over de nieuwe Staatsregeling, een brief van Thorbecke waarin hij uitleg geeft over zijn grondwetsherziening van 1848 en een manifest voor vrouwenkiesrecht uit 1913. Ook zijn er spotprenten, foto’s van protesten, foto’s van bekende politici als Jan Schaefer en Dries van Agt die de regio bezoeken. Naast de bekende partijen en verkiezingsaffiches komen ook minder bekende lokale partijen aan bod.

Als bezoeker kun je zelf aan de slag met democratische vraagstukken: breng bijvoorbeeld je stem uit voor of tegen een grondwetswijziging, ontwerp je eigen protestbord of ontdek welke grondrechten er tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Door de interactieve elementen is de tentoonstelling geschikt voor het hele gezin.

--------

Afbeelding
WOII-veteranen ontsteken het Nationaal Bevrijdingsvuur Bevrijdingsvuur onderweg naar Goudestein in Maarssen Nieuws
Herdenking in Maarssen-Dorp bij Goudestein
Stichtse Vecht was even stil om 20.00 uur bij de herdenkingen Nieuws
Afbeelding
Pink Ribbon Soester Wandelweekend populair: al 1.500 inschrijvingen Vrije tijd
Edo Ankum van Stichting Rondje Pampus overhandigt cheque aan Gebiedsteam van Landschap Noord-Holland
Rondje Pampus overhandigt cheque van € 5.000,- voor Otteronderzoek Lezersnieuws
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 5 mei en donderdag 9 mei Lezersnieuws
Afbeelding
Eerst geloven, dan zien' op prachtige historische locaties door Maarssen32 Vrije tijd
Afbeelding
Bingo in Vreeland Vrije tijd
Afbeelding
Tennissen bij LTV Breukelen Sport
Afbeelding
Vroege Vogelwandeling ANV in Bethunepolder Vrije tijd
Afbeelding
Hemelvaart en Pinksteren: aangepaste openingstijden gemeentekantoor en afvalscheidingsstations Stichtse Vecht Gemeente
Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Afbeelding
Wiekenfeest bij molen De Hoop in Loenen, burgemeester Reinders laat de wieken draaien Nieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd