Maandag 16 december 2019

LEZERSNIEUWS Geslaagd eerste weekend voor digitale werkplaats ROBOTS bij De Vrijstaat

LEIDSCHE RIJN > Afgelopen vrijdag openden kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat en het Utrechtse medialab SETUP de digitale werkplaats ROBOTS. "Samen met ontwerper/kunstenaar Casper de Jong hebben wij een inspirerend programma ontwikkeld waarmee we kinderen op allerlei manieren uitdagen om de relatie tussen mens en machine te onderzoeken. In ROBOTS kijken we vanuit het jaar 2060 terug in de tijd. Aan het einde van de vorige eeuw was een tablet om te Netflixen nog toekomstmuziek, terwijl in 2060 wellicht een robot voor de klas staat. Met prikkelende vragen en uiteenlopende opdrachten zetten we jong en oud op verrassende wijze aan het denken over een heel actueel thema," aldus Daphne de Bruin (artistiek leider van De Vrijstaat).

Tijdens de opening gaf Casper een pakkend college, waarbij hij zijn publiek liet nadenken over het wezen van een robot. Er ontstond al snel een geanimeerd gesprek over wat wel of niet door de toeschouwers als robot werd ervaren. “We zijn vaak geneigd om een machine waar we menselijke trekjes in herkennen als robot te zien," aldus Casper de Jong. “De relatie die wij in de komende jaren met robots gaan ontwikkelen is interessant. Hoe dat eruit gaat zien en wat voor consequenties dat heeft, dat kunnen we niet voorspellen."

In de werkplaats werden de bezoekers meegenomen op een tijdreis vanuit het jaar 2060 waarin een inmiddels oude Casper terugblikt op de ontwikkeling van de robot gedurende zijn leven. Bewegende robots en verdekte sensoren dagen continu uit tot interactie, waar vooral de kinderen gretig op ingaan. Ook zaterdag en zondag was de digitale werkplaats ROBOTS gevuld met enthousiaste kinderen, blaffende robothondjes en dansende robots. "Onze zoon Ruben (10 jaar) kregen we bijna niet meer mee naar huis en dat is een goed teken!", aldus Laura op online magazine Bier & Appelsap.

Een bezoek aan ROBOTS is dé weekendactiviteit voor nieuwsgierige jongens en meisjes. Ga op tijdreis met kunstenaar Casper de Jong en leer van alles over robots. Bestuur de 120cm hoge robot Meccanoid, tover oude apparaten om tot robots of programmeer elkaar alsof je zelf een robot bent. In het ROBO-lab krijgen kinderen een labjas, een veiligheidsbril en een chip-tattoo. Opereren op een robot, je smartphone in een echte vriend veranderen of kunst maken met een robot-arm: het kan allemaal.

ROBOTS is van 3 februari t/m 2 april elke zaterdag en zondag te bezoeken in het Gebouw, de expo-ruimte van De Vrijstaat (t.o. Madridstraat 1, Utrecht). ROBOTS is extra open op 28 feb, 1 en 2 mrt (voorjaarsvakantie) en 2 april (2de paasdag). Reserveren is aanbevolen. Ook groepsbezoek (BSO/kinderfeestje) is mogelijk. Kijk op www.devrijstaat.nl voor meer informatie

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden