Foto: AHLV
Foto: AHLV

Genoeg gezonde vis in de Plas Veldhuizen

Nieuws

DE MEERN > In maart is op verzoek van de AUHV door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd op Plas Veldhuizen in de Meern.

Het onderzoek gebeurt met zogenoemde zegens (grote netten, red.) vanaf de kant en vanuit bootjes. De eerste variant haalt de grotere exemplaren binnen, de tweede de kleinere. Vanaf de bootjes worden met een magnetisch veld vissen aangetrokken en tijdelijk verdoofd, het zogenoemde elektrovissen. Op de kant worden de vissen geturfd, gewogen en gemeten, waarna ze worden teruggegooid. Hun conditie plus de variatie aan vissen zegt iets over de kwaliteit van het water.

De Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging vroeg dit onderzoek aan om de ontwikkeling van de visstand te volgen. De plas is nu circa 20 jaar oud en 10 jaar geleden is de visstand al eens onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend en het gehele rapport is te downloaden via www,auhv.mijnhengelsportvereniging.nl. Tijdens het visstandonderzoek zijn in de plas 11 vissoorten gevangen. De soortendiversiteit is daarmee gemiddeld. In totaal zijn ruim 600 vissen gevangen, met een gewicht van bijna 430 kilo. De visstand bestaat qua aantallen voornamelijk uit blankvoorn en brasem. Qua gewicht is de volgorde brasem, gevolgd door zeelt en snoek. Van de meeste vissoorten zijn slechts enkele jonge jaarklassen aangetroffen. Plas Veldhuizen biedt een redelijk aantrekkelijk visbestand. De karpervisser kan er redelijk grote karpers vangen, de recreatievisser kan er goed brasem vangen en ook de specialist op bijvoorbeeld zeelt kan er mooie vangsten boeken. De struinende snoekvisser heeft ook kans op een goede vangst. 

En in de sloten kan de jeugdvisser goed terecht. De locatie is uiteraard wel bepalend of er een goed gevangen kan worden. Vergeleken met 10 jaar geleden is het visbestand globaal met 50% in aantallen afgenomen. Een groot deel wordt gerealiseerd door de afname van de aantallen brasems in de lengterange van 20 tot 45 cm. Het vangstgewicht is met circa 30% afgenomen. Voor het grootste deel is deze afname toe te schrijven aan de afname van de biomassa brasem en karper. De biomassa snoek is afgenomen (maar de exemplaren zijn gemiddeld groter), maar de biomassa zeelt is iets meer dan verdubbeld. Het advies van de onderzoekers is om geen vis uit te zetten, anders dan karper. Daarvoor is in het beheerplan door de AUHV een voorstel gedaan. Gezien de afname van de biomassa vis (met name karper) is dit ook mogelijk zonder waterkwaliteitsproblemen.

Afbeelding
Meer grutto's en kieviten in het westelijk weidegebied, winst door agrarisch natuurbeheer Nieuws
Afbeelding
28e editie van Kunstronde Vecht en Plassen in het weekend van 11 en 12 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Video Gladheidseizoen ten einde: een terugblik regio Utrecht Nieuws
Zicht op suikerplantage Zorg en Hoop van Jacob Marius Adriaan Martini van Geffen
Tentoonstelling Christendom en slavernij in Museum Catharijneconvent Vrije tijd
Afbeelding
Unieke smederijtocht op de Nieuwkoopse Plassen! Vrije tijd
Afbeelding
Bezoek de Utrechtse molens en laat je verrassen Utrechtse molens open op Nationale Molendagen 11 en 12 mei Vrije tijd
Afbeelding
Kosten herstel wervengebied Utrecht naar beneden bijgesteld Nieuws
Afbeelding
Ruim 41.500 bezoekers vierden de vrijheid tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht Nieuws
Afbeelding
Feestelijk tiende seizoen Podium Hoge Woerd van start Nieuws
Afbeelding
Oud-Breukelaar Rob de Vos start met nieuw lifestyle festival, TheWeeknd op DeFabrique in Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Duitse busje tjokvol valse merkkleding gepakt op de A12 bij De Meern Nieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht verbetert doorstroming kruising Goylaan - Linschotensingel Nieuws
Advies voor juiste opleiding en baan.
De weg naar de juiste opleiding en beroepskeuze, advies en coaching van Ton Creemers Ondernemend
THE GPS op het NK in Eemnes
Dansteam Beatz Dance Studio naar het Wereld Kampioenschap Street Dance Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws