Afbeelding

Haarrijnse Plas verrijkt met traditionele Stellingmolen

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Sinds mei dit jaar loopt de procedure voor de omgevingsvergunning om een traditionele molen aan de Haarrijnse Plas te bouwen. De vergunningprocedure loopt tot eind augustus en de bouw van de molen zelf daarna duurt circa 1 jaar. Als alles goed verloopt, zijn in de zomer van 2023 draaiende molenwieken aan de Haarrijnse Plas te zien.

De molen komt aan de Maarssenseweg te staan en vormt daarmee de markering voor het binnenrijden van het historische dorp Vleuten. Als 18 meter hoog landmark is de molen overal vanaf de rand van de Haarrijnse Plas te zien. Vanaf het strand , maar ook vanaf de nieuw te bouwen woningen aan de noordwestzijde van de Haarrijse Plas.

Molens en monumenten

De initiatiefnemer, Paul Groen, is al van jongs af aan enthousiast monumenten- en molenliefhebber. Hij vertelt: “Op de dag dat ik mijn rijbewijs haalde, haalde ik ook mijn molenaarsexamen. In mijn werkzame leven ben ik zelfstandig molen- en monumentenadviseur. Tegenwoordig heet mijn bedrijf EAGM en werken we niet alleen in heel Nederland, maar ook in België, Engeland en Duitsland.”

Utrechtse projecten

“In Utrecht zijn we bekend van onder meer de restauraties van de korenmolen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat, de restauratie van de verbrande Buitenwegse Molen bij Oud -Zuilen, de Middelste molen in Cabauw. Het meest recente project waaraan we hebben bijgedragen is de Stadskraan in het centrum van Utrecht, die na een spectaculaire tocht onlangs op zijn fundament is geplaatst. De restauratie Spengense molen in Kockengen is op dit moment in voorbereiding.”

Complete molen

De molen bij de Haarrijnse plas is een nieuw project waar Paul zich op stort. “Sinds 2016 hebben we een incomplete molen in de opslag liggen en sindsdien heb ik molenonderdelen die bij restauraties over waren, verzameld, opgeknapt

en passend gemaakt. Inmiddels is de molen zo goed als compleet en klaar om gebouwd te worden. De molen dient meerdere doelen. Allereerst is het een soort showroom voor EAGM. Met name aan buitenlandse klanten kunnen we tonen wat het inhoudt om een werkende molen te hebben en hoe je deze kunt exploiteren.”

Ecologisch voedsel

“Het wordt in eerste instantie een watermolen, het scheprad van deze molen gaat water in de sloten rond het perceel rondpompen om zo meer zuurstof in het water te krijgen. Het is echter een publiek geheim dat ik korenmolenaar ben. Op De Valk in Montfoort malen we lokaal geteeld graan en van dat meel bakken lokale bakkers de meest fantastische broden. Op lange termijn zou ik dat concept ook bij de Haarrijnse molen willen uitrollen. De grond rond Vleuten en Haarzuilens is prachtige rivierklei waar je op ecologische wijze prima oude graanrassen zoals Emmertarwe Spelt en Eenkoren op kunt telen. Onder in de molen komt een restaurant waar je uiteraard brood maar ook andere gerechten van lokale producten kunt proeven. Ook komt er een verkooppunt van meel voor mensen die zelf brood bakken. Eerlijk voedsel is van groot belang voor onze gezondheid. Door voedsel lokaal te telen en te produceren kun je goed sturen op kwaliteit en wordt een enorme hoeveelheid vervuiling door transport voorkomen.”

Lokale initiatieven

De molen is een ideaal punt om lokale voedselinitiatieven verder te ontplooien en vorm te geven. Bij de molen komt een hoogstam fruitboomgaard. Daarnaast worden contacten gelegd met Moestuin De Haar, Geertjes Hoeve en Boer Peer. Natuurlijk is de werkende molen te bezoeken, het moet een ontmoetingsplaats worden voor mensen die natuur, ecologie en monumenten omarmen. De molen wordt een plek waar mensen afspreken om vanaf de bijbehorende parkeerplaats het natuurgebied in te lopen en lokale producten aan te schaffen in de molen. Op www.haarrijnsemolen.nl zijn de eerste tekeningen en historische achtergronden te zien. De website zal in de komende periode regelmatig uitgebreid worden met nieuwe informatie.

Afbeelding
Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht Sport
Afbeelding
Tentoonstelling Geloof in Beeldhouwkunst René van Seumeren 1923-1989 in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
25 jaar cultuur in 25 jaar Leidsche Rijn met optredens, gasten, muziek, filmpjes en cultquiz Nieuws
Afbeelding
Jeugdweekend Koninklijke Biltse Harmonie / Muziekvereniging De Bazuin / Muziekvereniging Aurora op het Jeugdjournaal Lezersnieuws
Afbeelding
Kindcentrum Haarzicht op bezoek bij de broederschap Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Leerlingen van obs Vleuterweide tonen trots hun nieuwe uitdagende schoolgebouw en plein Nieuws
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Smullen van poffertjes bij de poffertjeskraam Ondernemend
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Provinciale Staten doen zondag mee met Singelloop in Utrecht Sport
Afbeelding
Provinciale Staten bezoeken oude kaasfabriek en TechnoHUB in Woerden Nieuws
Afbeelding
Concert Torenkerkplein in Vleuten van Vrouwenkoor en Muziekensemble Passieprojecten o.l.v. Madeleine Ingen Housz Vrije tijd
Afbeelding
Delegatie FC Utrecht komt naar het Minkema College Lezersnieuws