
Alzheimer stoppen voor het gestart is
NieuwsDoor Roberto Cancian
VLEUTEN > Op maandag 17 april aanstaande geeft Prof. Dr. Wiesje van der Flier in Buurtcentrrum De Schakel in Vleuten om 14.30 uur een lezing over Alzheimer en de achtergrond daarvan. Prof. dr. Wiesje van der Flier (1975), neuropsycholoog en klinisch epidemioloog is wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam maar ook buurtbewoner. ‘Wij willen zoveel mogelijk Nederlanders betrekken bij het onderzoek naar Alzheimer. Er is nog geen medicijn dat de ziekte geneest, dat is één van de grootste uitdagingen. Het is een ziekte die erin sluipt, de hersenschade bouwt zich op.
Als we begrijpen hoe dat gebeurt, dan kunnen we ook proberen dat proces te stoppen voordat er dementie is.
Nadat ze in haar vrije tijd in De Schakel was, kwam het idee bij haar naar boven om op die locatie, dicht bij haar huis, een lezing te houden over Alzheimer. ‘Mijn dochter zit in het Leidsche Rijn Jeugdorkest en had in De Schakel een uitvoering. Ik bedacht me dat ze vast wel meer deden op deze locatie. Zo kwam ik in contact met Jan Bloemkolk, Sociaal Makelaar van DOCK.’ Prof. Dr. Wiesje van der Flier wil zoveel mogelijk mensen bereiken om het hele traject van risico op alzheimer tot aan dementie te begrijpen. ‘Dat doen we door zoveel mogelijk vragenlijsten te laten invullen door de mensen. Onderzoek doen we niet voor de ivoren toren maar door de mensen in de buurten te laten zien en te laten weten waar we naar op zoek zijn. Wat is er dan mooier om in mijn eigen wijk te beginnen’, zegt ze. Van der Flier voert het Amsterdam Dementia Cohort aan, een doorlopend geheugenpoli-cohort met meer dan 6.000 patiënten. ‘Het Amsterdam Dementia Cohort staat aan de basis van veel van het onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. De belangrijkste lijnen van onderzoek zijn; op zoek naar de oorsprong, diagnose & prognose en interventie & preventie. Samen met Philip Scheltens schreef ze in 2015 het ‘Alzheimermysterie’. ‘Tijdens het leven is het heel lang niet te zien geweest, nu kan het wel door hersenvocht op te vangen of door het maken van een hersenscan. In de toekomst zelfs in het bloed.’ Prof. Dr. Van der Flier houdt zich vooral met onderzoek bezig. ‘We maken stappen in de diagnose en mensen kunnen zelf ook preventief stappen zetten door een gezonde leefstijl. Het gaat ons uiteindelijk allemaal aan. Is het niet voor jezelf dan wel voor mensen in je omgeving.
Iedereen kent wel iemand die er mee te maken heeft of heeft gehad.’ Aandachtspunten om Alzheimer te herkennen noemt Prof. Dr. Wiesje van der Flier dan op. ‘Hoe staat het ervoor met het geheugen? Met de taal en met de snelheid van handelen? Wordt daar achteruitgang geconstateerd? Het kunnen ook visuele beperkingen zijn, dat je minder gaat zien. Je denkt aan vergeetachtigheid maar de signalen zijn veel breder. Doordat we steeds meer weten is er vooruitgang om het eerder te constateren. Zo kunnen we in de toekomst eerder ingrijpen. Ik vertel de mensen er graag over tijdens de lezing.
Maandag 17 april 2023 om 14.30 uur - Buurtcentrum De Schakel Vleuten