Afbeelding

Leerlingen van het Minkema College door naar finale van Vakkanjers

Ondernemend

REGIO > Technasium brugklasleerlingen van het Minkema College staan in de landelijke finale van Vakkanjers met hun idee De Raminator. Afgelopen schooljaar zijn ze uitgedaagd om hun school te voorzien van ‘frisse lucht’. Tijdens de halve finale op 16 mei presenteerden ze hun idee aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Aan het eind van de dag werd bekend dat het Minkema-team een plek heeft bemachtigd in de landelijke finale op donderdag 8 juni in Apeldoorn.

Mede door corona staat het thema frisse lucht hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties. Hoe zorgen we ervoor dat de scholen voorzien worden van voldoende frisse lucht? Om die vraag te beantwoorden, worden de belangrijkste bewoners van de school zelf betrokken: de leerlingen.

Vakkanjer Scout: de frisse schoolruimte

Technasiumleerlingen Dax, Roel en Marijn van het Minkema College deden mee met Vakkanjer Scout (leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs). Ze kregen de opdracht om een schaalmodel van hun eigen school, klaslokaal, gymzaal, kantine of verdieping te maken. Ze onderzochten hoe ze op een slimme en energiezuinige manier hun school van frisse lucht kunnen voorzien. Zij bedachten De Raminator: een dakraam met luchtroosters en een inschuifbare ventilator en zonnescherm. Carola van Bemmelen, technator Minkema College: “Voor hun opdracht wonnen zij o.a. expertise in bij Jan Paul Birkhoff, directeur van familiebedrijf BLR-Bimon dat gespecialiseerd is in klimaatbeheersing. Hij gaf de leerlingen een rondleiding in zijn bedrijf en heeft de leerlingen advies gegeven. Halverwege het project kregen zij nog feedback van Martin van Os van Wij-techniek.” Aan de hand van het gebouwde schaalmodel presenteerden de leerlingen in VR hun oplossingen. 

Halve finales en landelijke finale

Tijdens deze laatste halve finale bij FESTO in Delft hebben 7 teams een ticket naar de landelijke finale bemachtigd. Ze presenteerden hun ideeën op de Vakkanjers markt aan een vakjury. Ook namen alle teams een professionele pitch video op. De beste teams hebben zich geplaatst voor de landelijke finale op donderdag 8 juni bij New Tech Park in Apeldoorn. Hier presenteren ze hun verbeterde ideeën opnieuw aan de jury.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Afbeelding
Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht Sport
Afbeelding
Tentoonstelling Geloof in Beeldhouwkunst René van Seumeren 1923-1989 in Vechtstreekmuseum Vrije tijd
Afbeelding
25 jaar cultuur in 25 jaar Leidsche Rijn met optredens, gasten, muziek, filmpjes en cultquiz Nieuws
Afbeelding
Jeugdweekend Koninklijke Biltse Harmonie / Muziekvereniging De Bazuin / Muziekvereniging Aurora op het Jeugdjournaal Lezersnieuws
Afbeelding
Kindcentrum Haarzicht op bezoek bij de broederschap Lezersnieuws
Afbeelding
Alles voor het slapen bij de Matrassenstad Ondernemend
Afbeelding
Leerlingen van obs Vleuterweide tonen trots hun nieuwe uitdagende schoolgebouw en plein Nieuws
Afbeelding
Extra Actie op de Yaris Cross bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Smullen van poffertjes bij de poffertjeskraam Ondernemend
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Provinciale Staten doen zondag mee met Singelloop in Utrecht Sport
Afbeelding
Provinciale Staten bezoeken oude kaasfabriek en TechnoHUB in Woerden Nieuws
Afbeelding
Concert Torenkerkplein in Vleuten van Vrouwenkoor en Muziekensemble Passieprojecten o.l.v. Madeleine Ingen Housz Vrije tijd
Afbeelding
Delegatie FC Utrecht komt naar het Minkema College Lezersnieuws