Het Châtelet van Kasteel de Haar
Het Châtelet van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar opent eenmalig het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt

Vrije tijd

HAARZUILENS > Vanaf 18 februari opent Kasteel de Haar exclusief de deuren van het Châtelet. Normaal gesproken blijft het Châtelet gesloten voor publiek. Het Châtelet is het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Vier maanden lang krijgt een beperkt aantal bezoekers de gelegenheid om binnen te kijken in de vele kamers en vertrekken van dit “kleine kasteel”. Al lopend ontdekken zij alle verhalen over het privéleven van de familie, die overigens anno 2022 nog steeds een paar keer per jaar in het “kleine kasteel” verblijven.  

Kloppend hart van De Haar

Het Châtelet, letterlijk “kasteeltje”, is eigenlijk helemaal niet zo klein. Dit “kleine kasteel” is groter dan veel andere kastelen in Nederland en ligt direct naast Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland.

Het Châtelet is het kloppend hart van De Haar en is in 1893 als poortgebouw ontworpen door Joseph (Jos) Cuypers, zoon van architect Pierre Cuypers. Het diende als dienstwoning voor de rentmeester, de machinist en ander personeel en als onderkomen voor technische installaties. Later rond 1910 kwamen er appartementen voor de zonen van baron Etienne en barones Hélene; Hélin en Egmont.

Sinds de jaren vijftig gebruikt de familie het als geliefd ‘Hollands’ familiehuis. Het is intiemer en praktischer dan het grote kasteel. Het Châtelet staat symbool voor de verbondenheid van de familie met Kasteel de Haar, de omgeving en de mensen die er werken. Het Châtelet in Nederland is hun enig overgebleven familiehuis en een plek vol herinneringen en verhalen.

Grootschalige restauratie
Van 2013 tot 2015 onderging het Châtelet een grondige restauratie waarbij een groot aantal (herstel)werkzaamheden zijn verricht. Het ging bij de restauratie niet alleen om reparatiewerk zoals de fundering, het vervangen van 60.000 leisteentjes op het dak, alle ramen en kozijnen met ruim 2.000 gesmede onderdeeltjes, zoals scharnieren, schuifjes, haakjes, luikogen, luikwervels en klinkstellen, het terugplaatsen met 14.000 taaie nagels en het inboeten van 5.000 handgemaakte kloostermoppen in de gevel.  Het ging ook om het in volle glorie herstellen van de historische interieurs – muurschilderingen, tegels, lambriseringen – die in de loop van de tijd waren aangetast of overgeschilderd.

Dankzij de grootschalige restauratie is het Châtelet vanaf 18 februari weer in zijn volle glorie te bewonderen voor publiek.

 

Bezoekersinformatie

Ontdek de bijzondere herinneringen en mooie verhalen over het Châtelet en de familie Van Zuylen van Nijevelt. Het Châtelet is als aanvulling op een kasteelbezoek te boeken van 18 februari tot en met 6 juni 2022 en is dagelijks geopend van 12:00 tot 16:00. Een combinatieticket voor kasteelbezoek en Châteletbezoek kost € 25,50 voor volwassenen en € 20,- voor kinderen. Enthousiaste zaalgidsen staan klaar om elke bezoeker een onvergetelijke herinnering te bezorgen.

Kleine detectives kunnen speuren naar het verdwenen diamanten collier. Het diamanten collier is hét grote cadeau van de baron voor de verjaardag van de barones. Vinden zij op tijd het collier terug voor de verjaardag van de barones? De kinderactiviteit “Op zoek naar het verdwenen collier” is gratis verkrijgbaar bij de kassa tijdens een bezoek aan het Châtelet.

Afbeelding
7-mei-viering bevrijding stad Utrecht.
Hogelandsepark, Biltstraat.
Foto Angeliek de Jonge
Viering bevrijding stad Utrecht op 7 mei met de Polar Bears Nieuws
Afbeelding
Grote hinder en afsluitingen in juni op A12 Den Haag richting Utrecht Oproep : sluit niet aan in de file Nieuws
Afbeelding
Meer grutto's en kieviten in het westelijk weidegebied, winst door agrarisch natuurbeheer Nieuws
Afbeelding
28e editie van Kunstronde Vecht en Plassen in het weekend van 11 en 12 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Video Gladheidseizoen ten einde: een terugblik regio Utrecht Nieuws
Zicht op suikerplantage Zorg en Hoop van Jacob Marius Adriaan Martini van Geffen
Tentoonstelling Christendom en slavernij in Museum Catharijneconvent Vrije tijd
Afbeelding
Unieke smederijtocht op de Nieuwkoopse Plassen! Vrije tijd
Afbeelding
Bezoek de Utrechtse molens en laat je verrassen Utrechtse molens open op Nationale Molendagen 11 en 12 mei Vrije tijd
Afbeelding
Kosten herstel wervengebied Utrecht naar beneden bijgesteld Nieuws
Afbeelding
Ruim 41.500 bezoekers vierden de vrijheid tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht Nieuws
Afbeelding
Feestelijk tiende seizoen Podium Hoge Woerd van start Nieuws
Afbeelding
Oud-Breukelaar Rob de Vos start met nieuw lifestyle festival, TheWeeknd op DeFabrique in Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Duitse busje tjokvol valse merkkleding gepakt op de A12 bij De Meern Nieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht verbetert doorstroming kruising Goylaan - Linschotensingel Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws