Afbeelding

Stichtse Vecht schaalt verder af: langer wachten op huishoudelijke hulp en liever geen trouwerijen meer

Nieuws

STICHTSE VECHT > Trouwen op Goudestein was een begrip in de regio, net als op de vele andere fraaie locaties in het historische Vechtlandschap.

Maar als het aan de gemeente ligt voorlopig even liever niet. De gemeente gaat Stichtse Vecht niet meer promoten als huwelijkslocatie en stopt met het trouwen op eigen locaties van bruidsparen. En eigenlijk zijn alleen bruidsparen uit de eigen gemeente nog welkom, ook gezien de grote belangstelling uit de regio. Het is teveel werk en dat kan de gemeente op dit moment niet meer aan. ‘Voor elk huwelijk, ook de meest bescheiden zijn er administratieve taken die een paar uur aan werk kosten en door ambtenaren van PBZ worden uitgevoerd (afsprakencorrespondentie-controle documentenopmaak akten-verwerking burgerlijke stand) bescheiden-gratis huwelijken worden afgenomen door ambtenaar PBZ’, zo staat in een overzicht van taken, die de komende drie maanden worden geschrapt of tot een minimum worden teruggebracht. Het college heeft de ambtelijke lijst nu goedgekeurd. Ook de naturalisatieceremonies op Goudestein, altijd een plechtig en waardevol moment, voor nieuwe inwoners worden geschrapt en nu schriftelijk afgedaan. De publieksbalies gaan dicht op dinsdag- en donderdagmiddag zodat ambtenaren meer tijd hebben voor bijvoorbeeld het beantwoorden van mails. De uitvoering van het plan Waardevol Toerisme is opgeschort en ook gaat de rem op de Kerkenvisie en Vitaal Plattenland. Ook de ontwikkeling van het Sperwerveld in Vreeland staat in de ijskast. Er was al veel afgeschaald, maar nu schraapt de dienstverlening echt over de bodem. Het college beseft dat het nu juridische risico’s gaat lopen met imagoschade en ontevreden inwoners, zo staat in de memo. Ook is er een risico dat veel wettelijke termijnen niet meer gehaald worden met dwangsommen als gevolg. Het aanvragen van huishoudelijk hulp via de WMO voor 70-plussers gaat langer duren. ‘Risico’s (verandering in thuissituatie wordt niet opgemerkt waardoor grotere problemen kunnen ontstaan), zo noteert het college bij die maatregel. ) Papieren aanvraagformulieren worden niet meer verstuurd, want dat kan ook via de site van de gemeente en wie dat niet kan, moet naar de bibliotheek voor hulp.

Voorlopig gaat het om tijdelijke maatregelen tot 1 september om de werkbalans in evenwicht te brengen. ‘De werkdruk in onze organisatie blijft onverminderd hoog. We zien deze tendens landelijk ook in vele andere organisaties. De uitstroom was in de afgelopen maanden hoger dan gewenst en het ziekteverzuim is in de afgelopen periode opgelopen tot circa 10%. De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, het snel organiseren van de uitbetaling van de energietoeslag aan minima en de gemeenteraadsverkiezingen hebben voor extra werk en druk op de organisatie gezorgd’, zo schrijft het huidige college. ‘Tegelijkertijd vinden coalitieonderhandelingen plaats waarvan de voorbereiding en begeleiding ook ambtelijke capaciteit kosten. In de coalitieonderhandelingen is een belangrijk thema de ambities en de daarbij behorende capaciteit. Dit proces moet zijn beloop krijgen om tot bestuurlijke keuzes te kunnen komen voor de komende raadsperiode. Een ingreep om de werkdruk in balans te brengen met de draagkracht van de organisatie is echter nu al nodig. Hiermee gaan we het verder oplopen van het ziekteverzuim tegen en bieden we medewerkers perspectief om gemotiveerd en met voldoening het werk te kunnen blijven doen. ‘Deze tijdelijke maatregelen hebben een operationeel karakter en vallen onder het mandaat van het college en de directie. Het college en de ambtelijke organisatie spannen zich maximaal in om de maatschappelijke impact van deze maatregelen te beperken. Zoals aangegeven gelden deze maatregelen tot 1 september. Het is aan het nieuwe college om op dat moment deze maatregelen opnieuw in overweging te nemen en daarover te besluiten. Eventuele bestuurlijke keuzes en prioritering worden besproken bij de coalitieonderhandelingen. De uitvoering van deze keuzes door de ambtelijke organisatie wordt opgepakt na besluitvorming hierover door de gemeenteraad. 

Afbeelding
Koninklijke onderscheidingen voor zestien inwoners van Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws